Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Οκτ 2021
Καινούργια παρτίδα στη σκακιέρα της Αν. Μεσογείου
Κλίκ για μεγέθυνση





AP Photo/Burhan Ozbilici


16.10.2021, 11:35
 
Μετά τη Γαλλία και οι ΗΠΑ, με την επιστολή Μπλίνκεν, έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία να μην προχωρήσει σε νέες επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ● Ανοίγματα συνεργασίας από την Αθήνα σε όλες τις γειτονικές χώρες ● Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη σήμερα της Μέρκελ στον Ερντογάν.

Σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση Ερντογάν να αλλάξει ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε η Ουάσινγκτον με τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με την Ελλάδα και τη συνοδευτική επιστολή Μπλίνκεν. Η ελληνοαμερικανική συμφωνία λίγες μέρες μετά την ελληνογαλλική δίνουν το στίγμα των γεωπολιτικών σχεδίων των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την ευρύτερη περιοχή, όπου η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει ηγεμονεύουσα δύναμη. Παράλληλα δίνεται χρόνος στην Αθήνα, ώστε να διαμορφώσει μακροπρόθεσμη στρατηγική έναντι των επιθετικών σχεδιασμών της Αγκυρας.

Η επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας ήταν αναμενόμενη καθώς τα βασικά σημεία της ήταν γνωστά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Ουάσινγκτον, στις αρχές του έτους, όμως η πολιτική επιστολή και οι αναφορές για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα, η αποδοκιμασία των απειλών πολέμου και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στα ασκήσεις στα ελληνικά νησιά, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, συνιστούν ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Αγκυρα να μην προχωρήσει σε νέες επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον με τις αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δίνεται το στίγμα της αμερικανικής διπλωματίας για τη διευθέτηση των διαφορών γύρω από τις θαλάσσιες ζώνες.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για την επιστολή Μπλίνκεν, εκτιμώντας ότι δίνει στην Ελλάδα μια ικανή πολιτική ομπρέλα έναντι των επεκτατικών σχεδίων της κυβέρνησης Ερντογάν. Ορισμένες διατυπώσεις μάλιστα λέγεται ότι ήταν πέραν των προβλέψεων και παρέχουν στην ελληνική διπλωματία χώρο για περισσότερες πρωτοβουλίες συνεργασίας στην περιοχή. Και πολιτικά η κυβέρνηση προσβλέπει ότι με τις δύο Αμυντικές Συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ενισχύονται οι θέσεις της μέσα στην Ε.Ε. έναντι του μπλοκ των χωρών που επιμένουν στην πολιτική κατευνασμού της Αγκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες μέρες η Αθήνα σχεδιάζει νέα ανοίγματα συνεργασίας προς όλες τις γειτονικές χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας. Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου η πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου με τις νέες προκλήσεις στην ΑΟΖ και τα Βαρώσια. Επίσης θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη με προσκεκλημένη την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ν. Μανγκούς, η οποία την προηγούμενη Πέμπτη είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στην Αγκυρα. Στη σύντομη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται ότι συζητήθηκε η πορεία προς τις επικείμενες εκλογές, τις οποίες όμως η Τουρκία δεν διευκολύνει να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου. Ως προς την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων και των μισθοφόρων η Αγκυρα αποφεύγει κάθε αναφορά.

Αμέσως μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο θα διεξαχθεί στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με το θέμα της πολιτικής Ερντογάν να είναι και πάλι στην κορυφή των συνομιλιών, ιδίως γύρω από τη Λιβύη, όπου τις επόμενες ημέρες θα κριθεί κάτω από ποιες συνθήκες θα οδηγηθεί σε εκλογές. Το Κάιρο επιμένει στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως και η Ελλάδα, καθώς η διάδοχη πολιτική κατάσταση στη μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά εκτιμάται ότι θα βγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ακυρώσει τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια για στρατιωτική συνεργασία και ΑΟΖ. Την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Τρίπολη για συνομιλίες με την ομόλογό του Ν. Μανγκούς.

Σπασμωδικές κινήσεις

ΗΠΑ και Γαλλία υποστηρίζουν τις ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες και τα ανοίγματα που προωθεί πολιτικά η Αθήνα στην περιοχή, κάτι που ενοχλεί σοβαρά την Αγκυρα. Η εικόνα του Τ. Ερντογάν ως κυρίαρχου παίκτη στην περιοχή και προνομιακού συνομιλητή όλων των μεγάλων δυνάμεων έχει τρωθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό αντανακλάται στις σπασμωδικές κινήσεις του ίδιου και της κυβέρνησης σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει στη διεθνή σκηνή αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Ερντογάν διαθέτει εναλλακτική στρατηγική επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ή θα συνεχίσει την πολιτική των προκλήσεων, δοκιμάζοντας τις αντοχές των Συμφωνιών της Αθήνας με το Παρίσι και την Ουάσινγκτον.

Δύο εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη G-20 στη Ρώμη και στη συνέχεια τη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκόβη, ο Τ. Ερντογάν δεν έχει ακόμα απάντηση στο αίτημα για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεν έχει επίσης κανένα θετικό μήνυμα για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που θα προηγηθεί των δύο διασκέψεων, παρά τις προσπάθειες του συμβούλου του Ι. Καλίν προς Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες για αναθέρμανση των σχέσεων. Η αίσθηση απομόνωσης της Τουρκίας εντείνεται με την αποχώρηση της Αν. Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας θα επισκεφτεί σήμερα στην Αγκυρα τον Τ. Ερντογάν, μια επίσκεψη πικρού αποχαιρετισμού για τον πρόεδρο της Τουρκίας εν όψει του νέου κυβερνητικού σχήματος στο Βερολίνο, που έως τώρα δεν υπόσχεται τίποτε θετικό για την Αγκυρα.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου