Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 01 Απρ 2021
Νέα φάλτσα από την Αγκυρα
Κλίκ για μεγέθυνση
AP PHOTO





01.04.2021, 09:25

 

 
Επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας με κατηγορίες για μουσουλμανική μειονότητα και πρόσφυγες ● Μήνυμα Δένδια στον Τούρκο πρέσβη να σταματήσουν οι προκλήσεις για να γίνει η επίσκεψη στις 14 Απριλίου ● Επίσκεψη στη Λιβύη την προσεχή εβδομάδα προγραμματίζει ο Κ. Μητσοτάκης.

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας επανήλθε στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, σε συνάντηση με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκεργκίν, εν όψει της επίσκεψης στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου για συνομιλίες με τον Μ. Τσαβούσογλου.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό την προεδρία του Τ. Ερντογάν το απόγευμα της Τρίτης και ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι συζητήθηκαν «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της τουρκικής μειονότητας και οι απάνθρωπες πρακτικές της Ελλάδας με στόχο τους αιτούντες άσυλο». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «η Ελλάδα έχει επιλέξει πολιτική κλιμάκωσης έναντι της Τουρκίας, παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο και παρότι έχει κληθεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφέρεται με βάση τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και επιβεβαιώθηκε η επίσημη στροφή της Τουρκίας στη διχοτόμηση της Κύπρου με λύση «δύο ανεξάρτητων κρατών», ενώ ως προς την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εκφράστηκε για άλλη μία φορά η ειλικρινής έκκλησή μας για ανάπτυξη πολιτικών που θα διασφαλίσουν την εδραίωση και τη συνέχεια του περιβάλλοντος σταθερότητας και συζητήθηκαν λύσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ δόθηκε επίσης προσοχή στη σημασία της υιοθέτησης μιας κοινής προσέγγισης που θα σέβεται τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα των χωρών της περιοχής». Σημειώνεται επίσης ότι «η Τουρκία καλεί τις χώρες εκτός περιοχής καθώς και τους διεθνείς φορείς να υιοθετήσουν μια ουδέτερη και συνετή στάση».

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας απέχει πολύ από το πνεύμα της δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν νωρίτερα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Μ. Τσαβούσογλου.

Tο προσφυγικό

Αν και δεν υπάρχουν ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, οι αξιώσεις της Τουρκίας παραμένουν ως έχουν, ενώ επιχειρείται παράλληλα να ανοίξει θέμα γύρω από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό, δηλαδή θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Ελλάδας, την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν επικρίνεται από Ε.Ε. και ΗΠΑ για διολίσθηση σε αυταρχικές πρακτικές.

Το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία έχει προστεθεί στην ατζέντα Μισέλ-Φον ντερ Λάιεν, ενώ το προσφυγικό/μεταναστευτικό επίσης παραμένει ανοιχτό, παρά τις προσωπικές προσπάθειες της Αν. Μέρκελ για ανανέωση της συμφωνίας του 2016. Μόλις την προηγούμενη Τρίτη η επίτροπος της Ε.Ε. Ιλ. Γιόχανσον ήταν στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιμένει στην πλήρη υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας (ιδίως στο θέμα της επιστροφής μεταναστών και του ελέγχου της παράνομης διακίνησης) προκειμένου να δεχτεί επέκταση της συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με ανάρτηση στα social media για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρέσβη Μπ. Οζουγκεργκίν ανέφερε ότι «εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις εν όψει και της προοπτικής επίσκεψης στην Τουρκία στις 14 Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει αποχή από προκλητικές ενέργειες και επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δε βοηθούν στην εμπέδωση εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα είχε συμφωνηθεί κατ' αρχάς στον πρόσφατο γύρο των διερευνητικών επαφών (16-17 Μαρτίου στην Αθήνα). Η επίσημη επιβεβαίωση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μισέλ-Φον ντερ Λάιεν στην Αγκυρα και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά στη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν. Σε περίπτωση αδιεξόδου η Αθήνα δεν θέλει να φορτωθεί και τα προβλήματα των Βρυξελλών στις σχέσεις με την Αγκυρα.

Την προσεχή εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσκεψη στη Λιβύη με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, κατά την οποία πρόκειται να ανακοινωθεί και επισήμως η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων που είχαν διακοπεί μετά το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 για τις ΑΟΖ. Το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος της Αθήνας, αν και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης έχει κύρια αποστολή τη διαμόρφωση ομαλών συνθηκών διεξαγωγής των εκλογών τον Δεκέμβριο. Εν τούτοις μια δήλωση προθέσεων για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου θα ήταν ένα πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του ζητήματος.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου