Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 11 Απρ 2013

 

 

 

Μετά από πολλές καθυστερήσεις το έργο του φράγματος Πείρου-Παραπείρου φαίνεται προς φτάνει στην αποπεράτωσή του και πλέον μπαίνει άμεσα το θέμα του φορέα διαχείρισης. Θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι τρείς εμπλεκόμενοι Δήμοι (Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθειας) δυστυχώς δεν είχαν απαιτήσει αμέσως μετά τη δημοπράτηση του έργου τη δημιουργία φορέα Διαχείρισης από τους Δήμους και την Περιφέρεια, πράγμα που σήμερα δυσχεραίνει τη θέση της Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε πως αν το πλειοψηφικό πακέτο του φορέα που θα ιδρυθεί, θα ανήκει, με το δεδομένο πολιτικό περιβάλλον, στην κεντρική δημόσια διοίκηση, αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού στην υδρολεκάνη του Πείρου, αφού το επόμενο θα είναι να επιληφθεί το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. κατά τα πρότυπα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ, για την πώληση του φορέα σε ιδιώτη.

Το νερό, το βασικό αυτό αγαθό για την ύπαρξη και την ποιότητα της ζωής μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων. Πρέπει να μείνει στους φορείς της αυτοδιοίκησης για να αποτελέσει όχι μόνο εργαλείο κοινωνικής πολιτικής αλλά και σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής.

Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη και προτεραιότητα:

1. Οι τρείς Δήμοι που εξυπηρετούνται από το φράγμα και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να συντονιστούν και να διεκδικήσουν την Διαχείριση του φράγματος, κάνοντας συμμέτοχους σε αυτό τους ίδιους τους πολίτες, τους τοπικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς καθώς και ένα ευρύ φάσμα του πολιτικού προσωπικού της περιοχής μας.

2. Με συνεργασία των Δήμων να δημιουργηθεί Διαδημοτικός φορέας ύδρευσης-αποχέτευσης κοινωφελούς χαρακτήρα, με βασικό κορμό την ΔΕΥΑΠ, που διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία, στην οποία να ενσωματωθεί το προσωπικό των δύο άλλων Δήμων που εργάζεται στις σχετικές δραστηριότητες.

3. Ο Διαδημοτικός αυτός φορέας θα πρέπει να διαχειρίζεται τόσο το πόσιμο νερό όσο και την άρδευση, αλλά επιπλέον και δραστηριότητες που σχετίζονται με την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η μη πρόσθετη επιβάρυνση των αγροτών είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί αναγκαίο να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να συντονιστούν στην διεκδίκηση, εφόσον κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα βλαπτική για τους δημότες της περιοχής αλλά και καταστρεπτική για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή μας.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι, όπου πραγματοποιήθηκε η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, οι συνέπειες στην τιμή πώλησης και αρκετές φορές και στην υγιεινή και την ποιότητα, ήταν εξαιρετικά δυσμενείς.

Το νερό ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό.

Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι, μαζί με τους πολίτες, να συγκροτήσουν μέτωπο ενάντια σε οποιαδήποτε πολιτική ιδιωτικοποίησής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με όλες του τις δυνάμεις θα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.

 

 

Τμήμα Αυτοδιοίκησης

Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου