Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Ιούλ 2023
Είχαν έτοιμο προσύμφωνο για το Predator
Κλίκ για μεγέθυνση















ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI



14.07.2023, 06:00
 
 
Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές σε δημοσίευμα του InsideStory και του Investigative Lab Report που εδρεύει στη Βόρεια Μακεδονία. Ισραηλινός συνεργάτης της Intellexa είχε τον ρόλο του επιμελητή προσχεδίου για μνημόνιο συνεργασίας της ΕΥΠ με την υπηρεσία παρακολουθήσεων της Βόρειας Μακεδονίας για θέματα κυβερνοασφάλειας ● Στην κατάθεσή του στην εξεταστική της Βουλής ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προσυμφώνου και πως ήταν ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση. Ερωτήματα και για την πρόσκληση Δημητριάδη στην αμερικανική πρεσβεία, όπως αποκάλυψαν οι Reporters United

Η κυβέρνηση νόμιζε ότι είχε τελειώσει με το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Δημοσίευμα του ιστότοπου InsideStory σε συνεργασία με το Investigative Lab Report, που εδρεύει στη Βόρεια Μακεδονία, αποκάλυψαν ότι ο ισραηλινής καταγωγής Νιρ Μπεν Μόσε, συνεργάτης της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το λογισμικό Predator είχε τον ρόλο του επιμελητή προσχεδίου για μνημόνιο συνεργασίας της ΕΥΠ με την υπηρεσία παρακολουθήσεων της Βόρειας Μακεδονίας για θέματα κυβερνοασφάλειας. Το συγκεκριμένο έγγραφο εστάλη ηλεκτρονικά στον Παναγιώτη Κοντολέοντα, τότε διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όταν επικεφαλής ήταν ο ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης. Τα δύο πρόσωπα, δηλαδή, που «πλήρωσαν το μάρμαρο» για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ύπαρξη του συγκεκριμένου προσυμφώνου είχε επιβεβαιώσει ο Παναγιώτης Κοντολέων στην κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Η συνεδρίαση με θέμα τις παρακολουθήσεις είχε διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, με τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ να έχει δηλώσει ότι για το προσύμφωνο ήταν ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Μπεν Μόσε φέρεται, ακόμη, να ταξίδεψε εσπευσμένα, στις 12 Απριλίου 2022, στην Αθήνα από τη Λάρνακα με το ιδιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιούσε ο περιβόητος Ταλ Ντίλιαν (ιδιοκτήτης της Ιntellexa) και με το οποίο είχε παραδοθεί στους παραστρατιωτικούς του Σουδάν η τεχνολογία παρακολούθησης του λογισμικού.

Επιθυμία της κυβέρνησης ήταν η νομιμοποίηση της κρατικής χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού στα πρότυπα της Βόρειας Μακεδονίας. Το Inside Story επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εκφράσει την πρόθεση της νομιμοποίησης από το 2020 σε έναν από τους συνιδρυτές και προγραμματιστές της Cytrox, της εταιρείας που δημιούργησε το Predator και μετά ενσωματώθηκε στον όμιλο Intellexa. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την ιστορία είναι ο χάκερ Ρότεμ Φάρκας, ο οποίος από το 2020 εγκαταστάθηκε στο Παλαιό Φάληρο, ενώ το σπίτι στο οποίο διέμενε ανήκει, συμπτωματικά, σε πρώην βουλευτή της Ν.Δ., μέλος εφοπλιστικής οικογένειας και με μεγάλη ακίνητη περιουσία, την οποία διαχειρίζεται εταιρεία real estate.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μνημόνιο συνεργασίας δεν υπογράφηκε τελικά λόγω του καταιγισμού των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων αναφορικά με το λογισμικό παρακολούθησης και τα θύματά του στην Ελλάδα, όπως ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Reporters United αποκάλυπτε πως ένα από τα βασικά εμπλεκόμενα πρόσωπα στο σκάνδαλο, ο ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ήταν καλεσμένος στην οικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, στη γιορτή της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Οπως ανέφεραν οι Reporters United στο δημοσίευμά τους: «Ρωτήσαμε την αμερικανική πρεσβεία αν η πρόσκληση προς τον κ. Δημητριάδη αποτελεί ένδειξη υποστήριξης προς τον ίδιο για τα πεπραγμένα του ως Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού. Η πρεσβεία μάς είπε ότι δεν ήθελε να σχολιάσει το ερώτημά μας».

Για τα νέα δημοσιεύματα εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στην ελληνική κοινωνία.

Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να επιταχύνει το έργο της διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών και να προσωποποιήσει τις ποινικές ευθύνες. Θα πρέπει να διασφαλισθεί πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα ολοκληρώσουν ανεμπόδιστα τις έρευνές τους».

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου