Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 04 Ιούλ 2023
Κρύβεται πίσω από τη «συναίνεση του εργαζομένου» για το περιστατικό στη Ρόδο
Κλίκ για μεγέθυνση













04.07.2023, 14:26
 
 
Κατώτερος του ρόλου του ως υπουργού Εργασίας με το «καλημέρα» ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι δηλώσεις για τη Ρόδο και η πλήρης αποδόμηση από τους ειδικούς.

Στο κέντρο της θύελλας που έχει ξεσπάσει από το περιστατικό στη Ρόδο βρέθηκε με το «καλημέρα» της θητείας του στο υπουργείο Εργασίας ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος, όμως, επιμένει προκλητικά να μην βλέπει τίποτα το μεμπτό, παρά τις απανωτές διαψεύσεις από ειδικούς, εργατολόγους και σωματεία εργαζομένων.

Ενώ, αρχικά, έσπευσε να αρπάξει την ευκαιρία και να διαφημίσει την άμεση παρέμβασή του για το θέμα (σ.σ. έδωσε εντολή στο ΣΕΠΕ που η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ είχε διαλύσει), στη συνέχεια επέλεξε να κρυφτεί πίσω από τις δηλώσεις του εργαζόμενου ότι σερβίρει σχεδόν κολυμπώντας επειδή το έχει επιλέξει και πληρώνεται αδρά.

Πραγματοποιώντας πλήθος παρεμβάσεων και σήμερα επιμένει να παίζει τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι είναι υποκριτικό ο υπουργός Εργασίας να προστατεύσει τους εργαζόμενους και να τους… χαλάσει τη δουλειά.

Και το ζήτημα της εργασίας με αξιοπρέπεια; Κι αυτό λυμένο για τον κ. Γεωργιάδη: η συζήτηση περί αξιοπρέπειας είναι μία περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση.

Τα παραπάνω είπε, μεταξύ άλλων, σε τοποθέτησή του στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφέροντας ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις θέλει να είναι προσεκτικός στις παρεμβάσεις του κράτους.

«Δεν είναι μόνο συναίνεση, εδώ οι εργαζόμενοι περίπου μας είπαν γιατί μας χαλάτε τη δουλειά, είμαστε τρισευτυχισμένοι. Έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος λέει ότι εγώ με αυτή τη δουλειά βγάζω ένα πολύ μεγάλο εισόδημα με το οποίο καλύπτω τις ανάγκες του σπιτιού μου και της οικογένειάς μου. Θα πάω εγώ να του πω, όχι, μη βγάζεις το εισόδημά σου δηλωμένο, φορολογημένο, άσπρο;. Εάν δεν παραβιάζεται κάποιος νόμος, είναι η σωστή απάντηση, τότε βεβαίως ο εργαζόμενος εφόσον θέλει να κάνει μια δουλειά και δεν παραβιάζει κάποιους νόμους και τηρείται δηλαδή η εργατική νομοθεσία, μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «το μόνο κομμάτι της εργατικής νομοθεσίας που μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση και αυτό εξετάζει το υπουργείο, είναι αν τηρείται η υγιεινή του εργαζομένου και η ασφάλειά του. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να πω ότι και αυτά ακόμα, η επιχείρηση τα είχε προβλέψει, ο εργαζόμενος φορούσε την ειδική μπλούζα της προστασίας από τον ήλιο, φορούσε καπέλο δηλαδή ήταν σχετικά προστατευμένος».

Φιλοσοφική συζήτηση η εργασιακή αξιοπρέπεια

Έσπευσε, βέβαια, να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν θα έφτιαχνε επιχείρηση με αυτόν τον τρόπο και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας «λέω ότι είναι λίγο υποκριτικό να πω ότι θέλω να προστατεύσω τους εργαζόμενους και εργαζόμενοι που αμείβονται καλά και είναι χαρούμενοι να πάω να τους καταστρέψω τη δουλειά τους».
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας ο Άδωνης Γεωργιάδης το τερμάτισε σημειώνοντας «η συζήτηση περί αξιοπρέπειας είναι μία περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση» και κάνοντας αναφορά στα ρούχα που φόρεσε βουλευτής στη χθεσινή ορκωμοσία. «Η κ. Κεφαλά ήρθε αξιοπρεπώς ντυμένη για τη Βουλή; Εγώ λέω όχι. Εκείνη λέει ναι. Ποιος έχει δίκιο από τους δυο μας; Θα πρέπει να φτιάξω νόμο και να πω η κ. Κεφαλά να μπαίνει φυλακή αν ντύνεται έτσι;» είπε προκλητικά.

Και βέλη κατά... συνδικαλιστών

Και για να το εμπεδώσουμε ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «ήταν δηλωμένος ο εργαζόμενος; Ήταν. Παίρνει τα ένσημά του; Τα παίρνει. Τηρήθηκε η ασφάλειά του; Φαίνεται, το τονίζω αυτό, ότι τηρήθηκε. Ο ίδιος εργαζόμενος είναι χαρούμενος; Δήλωσε απολύτως χαρούμενος, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και μάλιστα υπερασπίστηκαν την επιχείρηση» και πέρασε στο παρασύνθημα «θα πω εγώ, ότι επειδή το λέει ο πρόεδρος των συνδικαλιστών να μείνουν χωρίς δουλειά;».

Μετά από όλα αυτά, όμως, δεν παρέλειψε να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του δηλώνοντας «στο κομμάτι του τουρισμού, στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα. Και σκοπεύω να ασχοληθώ πολύ με αυτό το θέμα. Ένα κεφάλαιο είναι να πηγαίνουν καλά οι επενδύσεις και ο τουρισμός, ένα άλλο κεφάλαιο, πράγματι εδώ μπαίνει αυτό, οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων να είναι αξιοπρεπείς. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο αρμόδιος υπουργός και στο Mega και στον Alpha.

Απανωτές διαψεύσεις και αδειάσματα

Τα όσα υποστηρίζει, πάντως, ο Άδωνης Γεωργιάδης, ακόμη και όταν κρύβεται πίσω από τους εργαζόμενους που δηλώνουν ικανοποιημένοι, αποδομούνται καθημερινά από δηλώσεις ειδικών επί του θέματος.

Κομβικής σημασίας παρέμβαση έκανε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε ο σωστός έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ο Γιώργος Χότζογλου σημείωσε ότι το ΣΕΠΕ είναι αρμόδιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας, δεν πήγε να ελέγξει τους όρους ασφάλειας και υγιεινής, θέμα που ανέδειξε και η «Εφ.Συν.» σε χθεσινό ρεπορτάζ της (βλ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κύριε υπουργέ Εργασίας).

Νωρίτερα είχε αναφέρει (MEGA) ότι «ο έλεγχος που έγινε από δέκα επιθεωρητές για 7 ώρες ήταν ο λάθος έλεγχος. Δεν ζητήσαμε από την ανεξάρτητη Αρχή να ελέγξει εάν οι συνάδελφοι είναι στην ΕΡΓΑΝΗ, εάν κολλάνε ένσημα ή αν πληρώνονται. Ζητήσαμε να κληθεί το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Δυστυχώς τέτοιο κλιμάκιο στο νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ξεκαθάρισε «δεν υπάρχει καταρχάς, εργασία μέσα στο νερό. Υπάρχει η τεχνική Επιθεώρησης Εργασίας αρμόδια για τα θέματα υγείας και ασφάλειας που με νόμο του 2010 οφείλει να εξετάζει αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας σε εργαζόμενους στις παραλίες. Στα παιδιά που είναι πάνω κάτω στις ξαπλώστρες κάτω από 40 βαθμούς. Έχουμε αφήσει απ ’έξω τα παιδιά αυτά και ασχολούμαστε με τον συνάδελφο που βγάζει 3.000 ευρώ τον μήνα».

«Το παράνομο είναι στο ότι προσφέρεται «νόμιμη» εργασία σε κάτι που είναι παράνομο όπως αυτές οι πλωτές κατασκευές. Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω 500.000 εργαζόμενους στην εστίαση από τέτοιες κανιβαλιστικές πρακτικές. Δεν είναι έγνοια μου να κλείνουν οι επιχειρήσεις, αλλά να εναρμονιστούν με την εργατική νομοθεσία», συμπλήρωσε ο Γ. Χότζογλου.

Πόσο νόμιμο είναι το σερβίρισμα μέσα στη θάλασσα;

Σαφέστατη ήταν και η τοποθέτηση του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, ο οποίος ξεκαθάρισε μέσω της ΕΡΤ και με πολλαπλά επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους είναι παράνομο το σερβίρισμα μέσα στη θάλασσα.

Ενδεικτικά, ο κ. Καρούζος είπε ανάμεσα σε άλλα:

  • με βάση τη σύμβασή του, σερβίρει τραπέζια, όταν εργάζεται σε άλλο περιβάλλον (σ.σ. εν προκειμένω μέσα στη θάλασσα) παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση, δηλαδή υπάρχουν κυρώσεις.
  • δεύτερον η ατομική σύμβαση λέει ότι ο σερβιτόρος εργάζεται στην έδρα της επιχείρησης, η έδρα της επιχείρησης δεν είναι ο αιγιαλός.
  • ακόμη κι αν επιτρεπόταν η εργασία μέσα στη θάλασσα υπάρχουν σαφείς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σειρά μέτρων πρόληψης που προβλέπονται.

Η αποκαλυπτική τοποθέτηση

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε, χθες, και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ και ειδικός στο εργατικό δίκαιο Θανάσης Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν διατάξεις που δεν μπορούν να παραβιαστούν ακόμη κι εάν ο εργαζόμενος συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα αναφέρει: Αποφεύγω συνειδητά να σχολιάζω την τρέχουσα επικαιρότητα, ιδίως επειδή δεν γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά κάθε επίμαχης υπόθεσης. 
Επειδή όμως διαβάζω πολλά αυτές τις ημέρες για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και επειδή η επιστημονική μου ειδίκευση είναι το Εργατικό Δίκαιο, δικαιούμαι και ίσως υποχρεούμαι  να πω το εξής: στο Ατομικό Εργατικό Δίκαιο (και όχι μόνο το ελληνικό) υπάρχουν πολλές διατάξεις -και ιδίως αυτές που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια του εργαζομένου-  που δεν μπορούν να παραβιασθούν ακόμη και εάν ο εργαζόμενος συμφωνήσει, ακόμη και εάν δοθεί μεγάλη αμοιβή γι' αυτές. Κατά συνέπεια, τα επιχειρήματα περί υψηλού μισθού, φιλοδωρημάτων κ.λπ. δεν έχουν θέση στη σχετική συζήτηση.  
Αυτά, και χωρίς να υπεισέρχομαι στην ουσία της υπόθεσης, την οποία δεν γνωρίζω στην πληρότητά της.

Τα ερωτήματα από τις σημερινές αποκαλύψεις

Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί παράνομα από το 2016, συνεπώς τίθεται και άλλα ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν: Πρώτον πώς οι αρμόδιες τοπικές και κυβερνητικές αρχές αφήνουν την επιχείρηση να λειτουργεί παράνομα; Δεύτερον, εάν η επιχείρηση δεν έχει άδεια λειτουργίας πως προκύπτει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εργάζονται, είναι ασφαλισμένοι και αμείβονται νόμιμα;

πηγή:  https://www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου