Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 01 Ιαν 2018
Χρονιά εξόδου από τα μνημόνια
Κλίκ για μεγέθυνση

 Μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας από το 2009

Το 2018 προδιαγράφεται από την κυβέρνηση και Ευρωπαίους αξιωματούχους ως η χρονιά της εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε τον προσεχή Αύγουστο θα κλείσει μια επώδυνη περίοδος διάρκειας οκτώ χρόνων και τεσσάρων μηνών, κατά τους οποίους οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες είδαν το εισόδημά τους να εξαϋλώνεται, οι εργαζόμενοι είδαν την ανεργία να φουσκώνει και οι οικονομολόγοι τα επιτόκια να εκτοξεύονται.

Η έλευση της νέας χρονιάς αποτελεί, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των παραγόντων που συνέτειναν σε μια σειρά μεγέθη· ιδίως τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται ο μακροβιότερος πρωθυπουργός των μνημονίων.

Η έλευση της νέας χρονιάς αποτελεί, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των παραγόντων που συνέτειναν σε μια σειρά μεγέθη· ιδίως τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται ο μακροβιότερος πρωθυπουργός των μνημονίων.

Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει συμπληρώσει ήδη 1.068 ημέρες στο τιμόνι της χώρας (26 Ιανουαρίου 2015 – σήμερα), ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κυβέρνησε για 950 ημέρες (20 Ιουνίου 2012 – 26 Ιανουαρίου 2015).

Ο Γιώργος Παπανδρέου έμεινε στην πρωθυπουργική θέση για 766 ημέρες (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος, που ουσιαστικά αναδείχτηκε πρωθυπουργός για να υλοποιήσει το (τελικά καταστροφικό) PSI, υπηρέτησε για 187 ημέρες (11 Νοεμβρίου 2011 – 16 Μαΐου 2012).

Στα διαγράμματα παρατίθενται ορισμένα βασικά μεγέθη, βασισμένα στις μετρήσεις και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και των κοινωνικών συνθηκών. Eξετάζοντας τα στοιχεία σε μηνιαία βάση παρατηρούμε ότι: Επί κυβέρνησης Παπανδρέου η ανεργία διπλασιάστηκε.

Επί Λουκά Παπαδήμου η ανεργία συνέχισε την ανοδική της πορεία, ενώ επί κυβέρνησης Σαμαρά άγγιξε το 27,9%. Αντίστοιχα, επί Γιώργου Παπανδρέου ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στο διάστημα 2009-2011 κινήθηκε από το 126,7% στο 172,1%. Με το δε PSI το χρέος έπεσε στο 159,6%, αλλά την επόμενη χρονιά, το 2013 έφτασε το 177,4%.

Η οικονομία, βέβαια, δεν αποτελεί απλώς ένα συνονθύλευμα αριθμών και διαγραμμάτων, καθώς τα ποιοτικά στοιχεία είναι εκείνα που διαμορφώνουν εν πολλοίς τη ζωή της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Γι’ αυτό και απομένουν πολλά να γίνουν, κυρίως στο επίπεδο της εργασίας και της καθημερινότητας των φτωχότερων στρωμάτων.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου