Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 20 Ιούλ 2023
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ακροδεξιά υπερψηφίζουν την χωρίς κριτήρια ψήφο των αποδήμων
Κλίκ για μεγέθυνση




















14:39
| 20.07.2023

 

 

H «τροπολογία Βορίδη» επανεμφανίζεται ως «νομοσχέδιο Νίκης Κεραμέως». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης κατηγορώντας τη ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τους απόδημους Έλληνες ως εκλογικό κοινό, ενώ ενημέρωσε ότι πρόκειται να καταθέσει τροπολογία, η οποία αποτελεί κατά την κρίση του την πιο ολοκληρωμένη πρόταση

 


Eικόνες: Βασίλης Ρεμπάπης / Ευρωκίνηση

«Κλειδώνει» η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης Ν.Δ. που έχει στόχο να διευρυνθεί η εκλογική βάση μέσω του ακροατηρίου των αποδήμων οδηγώντας σε αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν. 4648/2019. Έτσι, η «τροπολογία Βορίδη» επανεμφανίζεται ως «νομοσχέδιο Νίκης Κεραμέως» και η κυβέρνηση με όμοια και απαράλλακτη νομοθετική πρωτοβουλία με αυτήν του 2021 επανέρχεται στην άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού· περιορισμοί οι οποίοι είχαν ψηφιστεί το 2019 με ευρύτατη διακομματική συναίνεση.

Αποτελείται από δύο άρθρα και για την ψήφισή του, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51 παρ.4), απαιτείται να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.

 

 

 

Για παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την επικρίνει ότι με το νομοσχέδιο που αφορά την άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, αντιμετωπίζει τους απόδημους Έλληνες ως εκλογικό κοινό, ενώ ενημέρωσε ότι πρόκειται να καταθέσει τροπολογία, η οποία αποτελεί κατά την κρίση του την πιο ολοκληρωμένη πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται πως θα δώσει θετική ψήφο ενώ η Πλεύση Ελευθερίας θα στηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ανάλογη στάση αναμένεται και από την ακροδεξιά πτέρυγα της Βουλής με τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες να εκφράζουν την πρόθεση να υπερψηφίσουν με τον τελικό αριθμό των βουλευτών που θα δώσουν θετική ψήφο να φτάνει τους 220.

Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου, προκειμένου να εισαχθεί τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουλίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια αναμένονται και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Κεραμέως: Έχουμε την απαραίτητη πλειοψηφία

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται η απαιτούμενη συναίνεση», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

 

«Από τις τοποθετήσεις των κομμάτων φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτείται»  

Η Ν. Κεραμέως, με παρέμβασή της, σχολίασε πως από τη «θετική στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την ισχύ του νόμου. Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλες τις παρατάξεις γι' αυτό. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτήν την ημέρα, με τη διαμόρφωση αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας να υπάρχει μία ιστορική συναίνεση και ευχαριστούμε τα κόμματα για αυτήν τη συνεργασία».

Η υπουργός «πανηγύρισε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συναίνεση που έλαβε από τα υπόλοιπα -πλην της αριστεράς- κόμματα.

 

Θ. Ξανθόπουλος στη Βουλή: Ανησυχητική η σπουδή της κυβέρνησης να ψηφιστεί με fast track διαδικασίες το ν/σ για την ψήφο των εκλογέων εξωτερικού-Επιμένουμε στην πρότασή μας για ψήφο και εκπροσώπηση όλων των ομογενών-Τροπολογία και για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκλογέων εσωτερικού

“Θα επιμείνουμε στην άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλες και για όλους. Και θα ξανακαταθέσουμε την τροπολογία που καταθέσαμε το 2021. Θα τηρήσουμε το συνταγματικό πνεύμα για σύνθεση, συναίνεση και για αξιολόγηση των προϋποθέσων του νόμου ώστε να μην αποτελεί ανάχωμα αλλά διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού. Θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα πρόσβασης και για τους εκλογείς του εσωτερικού και θα αναδείξουμε τα παιγνίδια εντυπώσεων που προσβάλλουν το συνταγματικό πνεύμα και αντιμετωπίζουν τους απόδημους ως εκλογικό κοινό υποτιμώντας την αγάπη τους για την Ελλάδα”.

  Αυτά τόνισε, κλείνοντας την παρέμβασή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την έναρξη της συζήτησης του ν/σ του υπ. Εσωτερικών, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

   Ο κ. Ξανθόπουλος στηλίτευσε την σπουδή με την οποία η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση με κατεπείγουσες fast track διαδικασίες ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, με βαρύ συμβολισμό και μεγαλο ειδικό βάρος στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ιδίως μάλιστα όταν για την ψήφισή του απαιτούνται εκ του Συνταγματος συναινέσεις και αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. “Με το τρόπο αυτό υπονομεύεται η αίσθηση της ψυχραιμίας και η φρόνηση που οφείλουμε να δείχνουμε όταν προσεγγίζουμε τέτοια σημαντικά θέματα¨, σημείωσε. Και πρόσθεσε:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που σύστησε νομοπαρακευστιή επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και δεν κατέθεσε δική του κομματική πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς την οποία δεν θα ψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία είχαμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε υπέρ της ψήφου όλων των ομογενών και είχαμε προτείνει να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών επικρατείας. Και μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη τη δική μας πρόταση, υπερψηφίσαμε το νόμο του 2019, γιατι επιδιώξαμε την συναίνεση. Και προερχόμαστε και στη σημερινή συζήτηση με αυτή την πρόθεση”, ανέφερε.

“Ομως η εσπευσμένη ψήφιση που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ αναιρεί την ουσία και την συνταγματική ρύθμιση που η ίδια η ΝΔ είχε ψηφίσει στην αναθεώρηση του 2019. Πέρα απο ένδειξη πολιτικής αλαζονείας και δημιουργίας εντυπώσεων με υποκριτική εκμετάλλευση του πατριωτισμού, η κίνηση αυτή είναι και συνταγματικά απερίσκεπτη. Υπονομεύει την κανονιστικότητα μιάς τελείως πρόσφατης ρύθμισης που δεν έχει προλάβει να δοκιμαστεί επαρκώς στη πράξη. Ο εκλογικός νόμος είναι μακράς πνοής, θέτει του κανόνες δημοκρατικής εκπροσώπησης και του κοινοβουλευτισμού. Και επομένως οφείλει να τροποποιείται με εξαιρετική φειδώ και μόνο έπειτα απο σοβαρή περίσκεψη”, επεσήμανε.

Οπως είπε με το ισχύοντα νόμο 4648/2019, ψήφισαν περί τους 18.000 πολίτες, γεγονός που αποδεικνύει μια αποτυχία. “Να συζητήσουμε τι ήταν αυτό που τους εμπόδισε να ψηφίσουν και να βελτιώσουμε τον υπάρχοντα νόμο, με βάση και τις αξιολογήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Εδώ όμως δεν γίνεται αυτή η συζήτηση. Εδώ εκ των προτέρων έχουμε καταλήξει”, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας παράλληλα “ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα που ευσχήμως επιχειρείται να αποκρυβεί από τη δημόσια συζήτηση”. “Μιλάμε, είπε, “για την ψήφο πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι με βάση το δίκαιο του αίματος, ο καθένας που έλκει καταγωγή από Ελληνα πρόγονο, δικαιούται να ζητήσει να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και ως εκ τούτου αυτοδικαίως και το δικαίωμα της ψήφου. Η αναφορά στο νόμο μιλά για απόδοση προυπάρξασας ιδιότητας. Υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο και θέλουμε να ακούσουμε την άποψη του υπουργείου Εσωτερικών, για το πως αυτού του είδους η δυνατότητα δεν θα επεκταθεί αλόγιστα και ενδεχομένως, το θέτω σε απόλυτο βαθμό για να γίνει κατανοητό, δεν θα υπάρξει ένα εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδος, ισοβαρές και ισοσθενές με αυτός εντός Ελλάδος”. Υπενθύμισε μάλιστα ότι στην ευρωπαϊκή πρακτική δεν υπάρχει χώρα που να έχει διασπορά και να μην εφαρμόζει ένα απο τα δύο συστήματα. Είτε των περιορισμών που αποδεικνύουν τον πραγματικό δεσμό του ομογενή με τη πατρίδα, είτε της κλειστής εκπροσώπησης.

Ο κ.Ξανθόπουλος τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία καθώς δεν έχει διενεργηθεί απογραφή των Ελλήνων του εξωτερικού. “Οι ενστάσεις για τις ρυθμίσεις του Ν. 4648/2019, απαιτούν ιδιαίτερη συζήτηση. Ομως η πρόταση για πλήρη κατάργησή τους γεννά ένα σπουδαίο κίνδυνο για τη δημοκρατία. Σε ένα πολίτευμα όπου η ιθαγένεια αποκτάται με βάση το δίκαιο του αίματος, η διεύρυνση του εκλογικού σώματος με την απροϋπόθετη ένταξη των αποδήμων σε αυτό, δηλαδή με την μεγάλη προσθήκη προσώπων που έχουν ελληνική καταγωγή αλλά δεν διατηρούν καμία σχέση με τη χώρα και την πολιτική ζωή της, αποτελεί συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού. Προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιλέγει το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει να είναι για να άρει τους περιορισμούς για να μπορούν οι Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν, ενώ αδιαφορεί για το πως θα διευκολυνθούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους οι Ελληνες οι οποίοι λόγω εργασίας δεν μπόρεσαν να το ασκήσουν, κάτι που κατά την άποψη μας συνετέλεσε και στο μεγάλο ποσοστό της αποχής. Για το λόγο αυτό θα αναλάβουμε ως ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλία, με τροπολογία που θα καταθέσουμε. Αντίστοιχα θα κατατεθεί τροπολογία και για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι”, κατέληξε.

 

 

Π. Δουδωνής: Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο - Δεν υπήρξε διακομματική συζήτηση, αλλά απλή ενημέρωση 

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι συνεπές σε θέματα αρχών και την ιστορία του», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος, Παναγιώτης Δουδωνής, στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«[...] ψηφίζουμε γιατί είχαμε πει κάτι στο παρελθόν ή γιατί μας "στριμώξατε" αλλά ψηφίζουμε γιατί για μας είναι ένα θέμα αρχών», υπογράμμισε ο Π. Δουδωνής.

Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρατήρησε πως τίθεται ένα θέμα συνταγματικής ύλης ειδικά όταν η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως θέλει να ανοίξει μία συνταγματική αναθεώρηση. Τόνισε πως «δεν υπήρξε μία διακομματική συζήτηση επί της ουσίας των προτεινομένων ρυθμίσεων, αλλά υπήρξε απλά μία ενημέρωση».

Ο Π. Δουδωνής, έδειξε επιφυλακτικός για το πόσο αίρονται πραγματικά τα εμπόδια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων, ζήτησε από την υβέρνηση να γίνει μία απογραφή των αποδήμων καθώς αυτό, όπως είπε, είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα.

«Αόρατη» η ψήφος των εργαζόμενων του «εσωτερικού»

Με το παρόν νομοσχέδιο το υπουργείο ουσιαστικά παραπέμπει στις καλένδες το θέμα με τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους.

Αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων» υποστήριξε το υπουργείο Εσωτερικών με διαρροή του.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι:

- Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

- Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019.

- Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ό,τι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

- Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

- Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός επικράτειας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής Αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

- Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

- Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική.

- Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλέπονταν στον Ν. 4648/2019.


πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου