Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 22 Ιούλ 2022
Ανδρέας Ξανθός / Τι κρύβεται πίσω από το deal του Ερρίκος Ντυνάν με τη Euromedica
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Υγεία, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς ώστε να δρομολογηθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με προνομιακούς όρους για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, βρίσκεται πίσω από το mega-deal του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με τον όμιλο «Euromedica» όπως τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Την ίδια ώρα σε ένα δυστοπικό περιβάλλον στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές δομών και ανθρώπων, η «χαρμόσυνη» είδηση δεν είναι μια γενναία επένδυση στο ΕΣΥ, ούτε η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής και εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε η καταρχήν συμφωνία για την απορρόφηση του ομίλου «Euromedica» από την εταιρεία «Ημιθέα», ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, προσπάθησε εντάξει στο ΕΣΥ με εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η μεταβίβαση του «Ντυνάν» στο Ίδρυμα Ωνάση «πάγωσε» οριστικά μετά την εκλογή της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019.

Μάλιστα, όπως δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2021 στην «ΑΥΓΗ» ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο «Ερρίκος Ντυνάν», Γιώργος Υφαντής το σωματείο έχει στείλει τρεις επιστολές, με τις οποίες ζητούσε, μάταια όπως αποδείχθηκε, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανέλθει το νοσοκομείο στο πλαίσιο της δημόσιας περίθαλψης και να μην χαριστεί σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Η σημερινή εξέλιξη της συγχώνευσης του Ερρίκος Ντυνάν με τον όμιλο Euromedica δεν προάγει το δημόσιο αλλά το εταιρικό συμφέρον, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά στους εργαζόμενους  που αγωνιούν για το μέλλον τους και, κυρίως, ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια απο-ιδιωτικοποίησης και ανάκτησης του κοινωφελούς χαρακτήρα μιας νοσηλευτικής μονάδας υψηλών προδιαγραφών», τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Ο ίδιος προσθέτει δε ότι «το όραμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την μετά-covid εποχή δεν είναι ένα ισχυρό ΕΣΥ που θα καλύπτει με Ισότητα και Αξιοπρέπεια τις υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά η περαιτέρω ενδυνάμωση και κερδοφορία του επιχειρηματικά οργανωμένου ιδιωτικού τομέα Υγείας. Ο νεοφιλελευθερισμός και η αγοραία λογική για την υγεία στα καλύτερά τους.

 

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του «Ερρίκος Ντυνάν» και της επανένταξής του στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπό ειδικό καθεστώς. Δρομολογήθηκε η κάθαρση σε επίπεδο διοίκησης και ο διαχειριστικός έλεγχος και στο «Ερρίκος Ντυνάν» και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αυτό που δεν ολοκληρώθηκε ήταν η διαπραγμάτευση με την Τράπεζα Πειραιώς για την επαναδημοσιοποίηση του νοσοκομείου, δήλωνε πέρυσι στην «ΑΥΓΗ» ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ωστόσο όπως αποδείχθηκε σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού:

Σε ένα δυστοπικό περιβάλλον στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο  δοκιμάζει τις αντοχές δομών και ανθρώπων, η «χαρμόσυνη» είδηση δεν είναι μια γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής και εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά το mega-deal του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν με τον όμιλο  Euromedica.

Αυτό ήταν πάντα το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης  Μητσοτάκη: να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Υγεία και η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς ώστε να δρομολογηθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με προνομιακούς όρους για τα  μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.  

Η σημερινή εξέλιξη της συγχώνευσης του Ερρίκος Ντυνάν με τον όμιλο Euromedica δεν προάγει το δημόσιο αλλά το εταιρικό συμφέρον, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά στους εργαζόμενους  που αγωνιούν για το μέλλον τους και, κυρίως, ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια απο-ιδιωτικοποίησης και ανάκτησης του κοινωφελούς χαρακτήρα μιας νοσηλευτικής μονάδας υψηλών προδιαγραφών.  

Το όραμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την μετά-covid εποχή δεν είναι ένα ισχυρό ΕΣΥ που θα καλύπτει με Ισότητα και Αξιοπρέπεια τις υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά η περαιτέρω ενδυνάμωση και κερδοφορία του επιχειρηματικά οργανωμένου ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ο νεοφιλελευθερισμός και η αγοραία λογική για την υγεία στα καλύτερά τους!

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου