Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 21 Ιούλ 2023
Προ των πυλών η αλλοίωση του εκλογικού σώματος
Κλίκ για μεγέθυνση





















ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSΙ


21.07.2023, 11:12
 
 
Το νομοσχέδιο της Κεραμέως για τους απόδημους συγκεντρώνει πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 των βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα, καθώς υπέρ της ψήφισης τάσσονται Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες», Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ● Τροπολογία που θα αντιπροτείνει «κλειστό» σύστημα εκπροσώπησης των απόδημων θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ● ΚΚΕ: Ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους

Πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 των βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, συγκεντρώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – ένα νομοσχέδιο που, όπως έχει επισημάνει η «Εφ.Συν.», αποσκοπεί στο να διευρύνει τη βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος στην κατεύθυνση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» (κόμμα-βιτρίνα του καταδικασμένου νεοναζί Ηλ. Κασιδιάρη), Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου στη χθεσινή αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τα 5 παραπάνω κόμματα να αθροίζουν 220 βουλευτές, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα αντιπροτείνει τροπολογία γα «κλειστό» σύστημα εκπροσώπησης των αποδήμων, θυμίζοντας ότι «ανάλογη ήταν και η πρόταση Γ. Γεραπετρίτη το 2017». Καταψηφίζει και το ΚΚΕ, που προειδοποιεί ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο «ανοίγει πάρα πολύ επικίνδυνους δρόμους για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αλλά και τελικά του εκλογικού αποτελέσματος», καθώς ευνοεί τη διαμόρφωση ενός εκλογικού σώματος «δυνητικά τεράστιου και ανυπολόγιστου που θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους χωρίς κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα».

«Δεν χορηγούμε δικαίωμα ψήφου, χορηγούμε μια διευκόλυνση σε ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους», υποστήριξαν η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, με τους εκπροσώπους των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να τονίζουν ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί αποτυπώνουν τη μισή αλήθεια. «Η άλλη μισή είναι ότι με βάση το “δίκαιο του αίματος” (σ.σ. το πνεύμα του οποίου ενσωματώνει ο απαρχαιωμένος Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας), καθένας που έλκει καταγωγή από Ελληνα πρόγονο, μπορεί να αποκτήσει ιθαγένεια και αυτοδικαίως και δικαίωμα ψήφου», εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος. Τι όγκος ψηφοφόρων μπορεί να κάνει χρήση των προωθούμενων διατάξεων; Εκτιμάται ότι οι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που διαμένουν στο εξωτερικό ανέρχονται σε 800.000, όμως με τον ισχύοντα Κώδικα Ιθαγένειας «αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τα 2 ή τα 3 εκατομμύρια ή και πολύ παραπάνω», προειδοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, υπογραμμίζοντας ότι διαμορφώνεται ένα εκλογικό σώμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται μια μάζα ψηφοφόρων «που δεν θα υφίσταται καμία απολύτως συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή». Για παράδειγμα, «στις εργασιακές σχέσεις: το αν κάποιος δουλεύει 9ωρο ή 10ωρο, θα το συνδιαμορφώνουν και κάποιοι ψηφοφόροι που δεν θα εργάζονται στην Ελλάδα», εξήγησε.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Π. Δουδωνής, αν και δήλωσε ότι το κόμμα του θα κρατήσει «στάση αξιακή» και θα υπερψηφίσει το «πρόχειρο και βιαστικό» νομοσχέδιο, προειδοποίησε ότι δημιουργείται ένα νομοθετικό κεκτημένο που «δεν μπορεί να αρθεί. Δεν μπορεί να διορθωθεί εάν διαπιστώσουμε ότι ήταν λάθος».

Η Ν.Δ. παραδοσιακά φλερτάρει με τη λεγόμενη ομογένεια, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα κατά βάση συντηρητικό και δεξιό (και άρα δικό της) ακροατήριο. Με το πρώτο της νομοσχέδιο, μοιάζει να λαμβάνει ήδη μέτρα που να ενισχύουν την πιθανότητα νέας νίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές ή να περιορίζουν τη φθορά που αναμένεται να υποστεί στη διάρκεια της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.

Στο μεταξύ, μιλώντας στη 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) στη Βουλή, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, σημείωσε σχετικά με την τροπολογία που θα (επανα)καταθέσει το κόμμα του: «Η ομογένεια είναι εθνικό κεφάλαιο και όχι εκλογικό ακροατήριο, γι’ αυτό θέλουμε να έχει τους δικούς της αντιπροσώπους».

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου