Σοβαρές ενστάσεις σχετικά με την χρησιμότητα και την σκοπιμότητα της επέκτασης του φράχτη κατά μήκος του ποταμού Έβρου που αποφάσισε προ ημερών το ΚΥΣΕΑ, εκφράζουν αναλυτές στο tvxs.gr.
 
Βασικό επιχείρημα του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Γιώργου Καμπά και του πρώην αντιδημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Λασκαράκη είναι πως η αποτρεπτική λειτουργία του φράχτη θα είναι ελάχιστη εφόσον εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους, ο φράχτης θα αφήσει «εκτός» αρκετά στρέμματα ελληνικού εδάφους.
 
Ο κ. Λασκαράκης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο φράχτης μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο στις σημαντικές προοπτικές της Αλεξανδρούπολης, ενώ ο κ. Καμπάς δηλώνει προβληματισμένος για το γεγονός ότι το σύστημα καμερών υψηλής ανάλυσης που είχε αναπτυχθεί την περίοδο 2017-2019, φαίνεται να έχει παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια.
 
Διαφορετική η λειτουργία του φράχτη στα χερσαία σύνορα από την όχθη του Έβρου
 
Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την ανέγερση φραχτών στα σύνορα των κρατών, οι συνομιλητές μας επιμένουν πως η ύπαρξή τους στην όχθη του ποταμού έχει ελάχιστη χρησιμότητα. Τέτοιος φράχτης υπάρχει ήδη στην περιοχή των Φερών, μήκους 27 χιλιομέτρων. Το ΚΥΣΕΑ, δηλαδή η κυβέρνηση μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφάσισε την επέκταση του φράχτη κατά 80 ακόμα χιλιόμετρα.
 
Αντίθετα με τα βόρεια χερσαία σύνορα με την Τουρκία, όπου ο φράχτης είναι χτισμένος με απόκλιση εκατοστών πάνω στην συνοριακή γραμμή, στο μεγαλύτερο μήκος των συνόρων που οριοθετούνται από τον ποταμό Έβρο, περίπου 220 χλμ, η νοητή γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες βρίσκεται μέσα στο νερό ή πάνω σε νησίδες. Συνεπώς, όποιος βρεθεί μπροστά στον σχεδιαζόμενο φράχτη θα πατά ήδη ελληνικό έδαφος.
 
«Η όποια αποτρεπτική λειτουργία θα σχετίζεται με την ιδέα ότι όποιος προσπαθήσει να περάσει από εκεί θα συλλαμβάνεται. Αλλά εφόσον θα μείνουν περίπου 100 χλμ. χωρίς φράχτη, το πιθανότερο είναι οι ροές των μεταναστών να μετακινηθούν προς τα τμήματα όπου δε θα υπάρχει τέτοιο εμπόδιο. Η κατασκευή φράχτη εκεί που σύνορο είναι ο ποταμός Έβρος δεν είναι λύση. Θα έχει μεγάλο κόστος και ελάχιστη αποτελεσματικότητα», τονίζει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς.
 
«Όταν θα έρθουν άνθρωποι έξω από τον φράχτη, σε ελληνικό δηλαδή έδαφος, τί θα πράξουν οι ελληνικές Αρχές; Θα στέλνουν τους ανθρώπους πίσω με τη βία ή θα τους αφήσουν να πεθάνουν από τη πείνα και τις αρρώστιες έξω από τον φράχτη, αλλά μέσα στην Ελλάδα; Μπορούμε να φανταστούμε τις φωτογραφίες, τα σχόλια και τις αντιδράσεις που θα κυκλοφορούν στα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης», σχολιάζει ο κ. Λασκαράκης, καλός γνώστης της περιοχής και συγγραφέας του βιβλίου «Κυνηγημένοι από την Ιστορία», εκδόσεις «Επίκεντρο».
 
Οι τεχνικές δυσκολίες και οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα
 
Εκτός από το ζήτημα της υποχρέωσης για διάσωση που θα έχει η Ελλάδα, η επέκταση του φράχτη φαίνεται ότι θέτει επιπλέον ζητήματα τεχνικής φύσης. Ο κ. Λασκαράκης, έχοντας και την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, εξηγεί: «Σε μεγάλο μήκος της όχθης έχουν ανεγερθεί αναχώματα, άλλα υπερβλητά και άλλα όχι, που προστατεύουν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού. Ειδικά στον κάμπο του Διδυμοτείχου-Λαβάρων, στην περιοχή Σουφλίου, Φερών και αλλού, υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια αναχώματα, η επιφάνεια των οποίων κυκλοφορείται. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να θεμελιωθεί φράχτης πάνω στα αναχώματα, τα οποία συχνά ‘σπάζουν’ σε μεγάλες πλημμύρες».
 
Ο πρώην αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης προσθέτει: «Θα πρέπει προφανώς ο φράχτης να τοποθετηθεί δυτικά του αναχώματος, πιθανότατα εντός  καλλιεργήσιμων εδαφών. Στην περιοχή των Φερών ο φράκτης τοποθετήθηκε στην εσωτερική πλευρά του αναχώματος, στην παλιά κοίτη του Έβρου. Επίσης πρέπει να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες για τυχόν επιπτώσεις του φράχτη στο ευαίσθητο περιβάλλον του ποταμού».
 
Ειδικά στις Φέρες όπου ήδη υπάρχει φράχτης κατά μήκος του ποταμού, ο κ. Λασκαράκης μας μετέφερε ότι το καλοκαίρι του 2021 κτηνοτρόφοι στην περιοχή είχαν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι είχαν χάσει την πρόσβαση σε βοσκότοπους κοντά στην όχθη.
 
Ο «Έβρος» που θα χάσει τον «Έβρο» και οι προοπτικές της Αλεξανδρούπολης
 
Ο κ. Λασκαράκης θέτει και μία ακόμα διάσταση. «Ο ποταμός Έβρος είναι το όνομα, το σύμβολο και η μυθολογία του νομού. Συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της ζωής των παρέβριων οικισμών και των οικονομιών τους. Στην κάθοδό του προς το Δέλτα δημιουργεί φυσικές ομορφιές, νησίδες, λίμνες, λιμνοθάλασσες, ψαρότοπους και σπουδαίους βιότοπους. Με την επέκταση του φράχτη, πολύ μεγάλο μέρος της όχθης του Έβρου θα κρυφτεί από το οπτικό πεδίο των Ελλήνων. Θα αποτελεί μεν εθνικό έδαφος, άβατο ωστόσο για τους κατοίκους του νομού. Ένας Έβρος χωρίς Έβρο, δηλαδή», υπογραμμίζει.
 
Ο πρώην αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης βλέπει επίσης την επέκταση του φράχτη ως εμπόδιο για τις προοπτικές της πόλης του. «Ο Έβρος δεν πρέπει να είναι όμηρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του μεταναστευτικού.  Αντί για κοντόφθαλμους φράχτες χρειαζόμαστε διορατικούς ανοιχτούς ορίζοντες. Μια τεράστια αγορά 30 εκατομμυρίων εν δυνάμει καταναλωτών και τουριστών βρίσκεται δίπλα μας σε απόσταση μέχρι 250 χιλιομέτρων. Αυτήν πρέπει να κατακτήσουμε μέσα από μια άλλη έξυπνη στρατηγική των σχέσεων με τους γείτονες», προτείνει.
 
Στην τρέχουσα συγκυρία με τον πόλεμο ακόμα να μαίνεται στην Ουκρανία, ο κ. Λασκαράκης σημειώνει: «Η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν πρέπει να πάει χαμένη. Το νέο όραμα για την Αλεξανδρούπολη είναι να υποκαταστήσει τα στενά του Βοσπόρου. Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει όλα τα διεθνή μέσα μεταφοράς, το σύγχρονο οδικό δίκτυο, το αεροδρόμιο, ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι είναι στη διάθεσή μας. Η πολιτική βούληση χρειάζεται και τα κονδύλια της ΕΕ που δεν θα λείψουν αν τα ζητήσουμε για μεταφορικές υποδομές αντί για κατασκευή  φρακτών», προσθέτει ο ίδιος.
 
Τί απέγινε το σύστημα με τις κάμερες;
 
Στις 23 Αυγούστου, εκτός από την επέκταση του φράχτη κατά μήκους του Έβρου ανάμεσα στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ήταν επίσης «η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων ηλεκτρονικής επιτήρησης και η τοποθέτηση νέων όπου χρειάζεται». Ωστόσο ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς λέει στο tvxs.gr ότι στον συγκεκριμένο τομέα είχε γίνει έργο που φαίνεται να έχει μείνει «στη μέση».
 
«Από το 2017 είχε ξεκινήσει η εγκατάσταση ενός δικτύου καμερών υψηλής ανάλυσης, ημέρα και νύχτα. Το 2019 το σύστημα αυτό ήταν λειτουργικό στον βόρειο Έβρο, στην περιοχή της Ορεστιάδας. Μάλιστα είχε εξασφαλιστεί σε ένα βαθμό η χρηματοδότηση για την επέκτασή του στον νότιο ποταμό Έβρο. Μου προκαλεί εντύπωση και προβληματισμό πως το 2022 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε εκ νέου την κατασκευή αυτού του έργου. Φαίνεται ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια το project είχε παγώσει. Με ό, τι αυτό συνεπάγεται…», σημειώνει ο κ. Καμπάς.

πηγη:https://tvxs.gr/