Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 28 Μάι 2022
Πρωθυπουργός κρότου - λάμψης
Κλίκ για μεγέθυνση









Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI



28.05.2022, 11:31
 
Πλήρης κάλυψη στην Αστυνομία για την αιματηρή δράση της εναντίον των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τώρα υπερασπίζεται τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, που ο ίδιος ως υπουργός διέλυσε το 2013 στέλνοντας στη «διαθεσιμότητα» τους υπαλλήλους της

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, κανείς δεν μπορεί πια να έχει αμφιβολία ότι η έκρηξη της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που είδαμε στη Θεσσαλονίκη και η εικόνα του πεσμένου αιμόφυρτου φοιτητή που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ με βομβίδα κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή είναι η προσωπική πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός όχι μόνο κάλυψε πλήρως τη δράση αυτή της αστυνομίας, η οποία φέρνει στον νου την υπόθεση του νεκρού, από κάνιστρο δακρυγόνου της Αστυνομίας του Ερντογάν, 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που άφησε την τελευταία του πνοή το 2014 συνταράσσοντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Όχι μόνο πήγε να τα ρίξει στους φοιτητές, στέλνοντας το μήνυμα στην αστυνομική αυθαιρεσία ότι μπορεί να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτη. Αλλά έφτασε στο σημείο να ειρωνευτεί και το ίδιο το θύμα, τον χτυπημένο από την αστυνομική βία φοιτητή, κάνοντας λόγο για «“ήρωες” επεισοδίων» σε εισαγωγικά, τους οποίους «κάποιοι αναζητούν», και επομένως για τον κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχει και το αίμα του θύματος στον δρόμο, το οποίο είδε όλη η Ελλάδα.

Τι είπε λοιπόν ο πρωθυπουργός; Προσφέροντας απόλυτη κάλυψη στην Αστυνομία και ρίχνοντάς τα στους φοιτητές, ισχυρίστηκε ότι «μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» και συνέχισε: «Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και “ήρωες” επεισοδίων δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα “Ανομία”. Και ότι, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να ταυτιστεί ο ίδιος προσωπικά με τη σκληρή δεξιά ατζέντα του «νόμου και της τάξης», η οποία αντί να ρίχνει το βάρος λ.χ. στην εξιχνίαση τη δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, εξαντλείται πάνω στην εκκένωση καταλήψεων, στην καταστολή κατά διαδηλωτών, πάνω σε ανυποψίαστους πολίτες (βλ. περίπτωση Ινδαρέ), σε περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας όπως στη Νέα Σμύρνη, στην κατάργηση του ασύλου και τη θέσπιση της αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια και πάνω στα σώματα των ίδιων των φοιτητών όπως είδαμε προχθές στη Θεσσαλονίκη.

Άνετος και ωραίος κατά την περίοδο των μνημονίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά, έθεσε σε διαθεσιμότητα (με την προοπτική της απόλυσης) μεγάλη μερίδα δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μητσοτάκης επέμενε μέχρι τέλους για την ορθότητα των σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών του. Την πολιτική αυτή, μάλιστα, δεν τη θεωρούσε «υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά ένα θετικό εργαλείο που τελικά θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου»

EUROKINISSI

Αλλά το θέμα είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Γιατί είναι αυτός που ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε μόλις τοποθετήθηκε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά, το καλοκαίρι του 2013 ήταν να θέσει σε διαθεσιμότητα (με την προοπτική της απόλυσης) τη μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων αυτής της βιβλιοθήκης, με αποτέλεσμα να την οδηγήσει πρακτικά σε κλείσιμο. Αυτή την πολιτική του πρωτοβουλία, μάλιστα, δεν τη θεωρούσε «υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά ένα θετικό εργαλείο που τελικά θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου» («Τα Νέα», 27.8.2013).

Η «Ανοιχτή επιστολή» της Συγκλήτου

Υποχρεώθηκε τότε να απευθύνει «Ανοιχτή επιστολή» η Σύγκλητος του ΑΠΘ, την οποία υπέγραφαν ο πρύτανης Ιωάννης Μυλόπουλος και οι δύο αναπληρωτές πρύτανη, ο Ιωάννης Παντής και η Δέσπω Λιάλιου (21.10.2013). Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «οι επιχειρούμενες ανακατατάξεις στο προσωπικό του Πανεπιστημίου μας θέτουν άμεσα σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία των Σχολών μας και την αρτιότητα των παρεχόμενων σπουδών. [...] Εξαιτίας των αποφάσεων της Πολιτείας [σ.σ. δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη] που αφορούν ζητήματα λειτουργίας ζωτικής σημασίας, το Πανεπιστήμιό μας μαζί με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και υπολειτουργεί. Πιο συγκεκριμένα: Εκατόν εξήντα εννέα (169) υπάλληλοι εξειδικευμένων προσόντων που υποστηρίζουν τις επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ιδρύματος, κατέχοντας οι περισσότεροι θέσεις αυξημένης ευθύνης, κρίνονται ότι “περισσεύουν”, και θα απομακρυνθούν [...] Με την υπό εξέλιξη “διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων” απειλείται ακόμα και η ομαλή λειτουργία της μεγαλύτερης πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης της χώρας μας».

Στην επίσημη «Εκθεση Αυτοαξιολόγησης του ΑΠΘ» περιγράφεται σαφώς το πρόβλημα που προκλήθηκε στη βιβλιοθήκη από τις αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη: «Λόγω της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας το προσωπικό δεν επαρκεί, απομακρύνθηκαν από τη Βιβλιοθήκη εντός του 2014 28 υπάλληλοι, εκ των οποίων 23 βιβλιοθηκονόμοι. [...] με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σοβαρή υπολειτουργία βασικών υπηρεσιών, με τεράστιες συνέπειες στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο που παράγεται εντός του ΑΠΘ» (Ιούλιος 2014, σ. 192).

Οι διωγμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και ανάμεσά τους οι βιβλιοθηκονόμοι επανήλθαν με απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα, τους πρώτους μήνες του 2015, αλλά ο κ. Μητσοτάκης επέμενε μέχρι τέλους για την ορθότητα των σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών του. Πάει πολύ λοιπόν να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, εφόσον τη μεγάλη «βαριοπούλα» την κρατούσε ο ίδιος, ως ο πλέον μνημονιακός υπουργός.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου