Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με την πρόσφατη εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες όπου που προβαλλόταν η ταινία Τζόκερ, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κάνοντας λόγο για «πολλαπλασιασμό  των φαινομένων σκοταδισμού στην Ελλάδα». Υπενθυμίζει δε πως σε προηγούμενη ερώτησή του είχε αναφερθεί σε ανάλογες ανησυχητικές εξελίξεις στη χώρα μας, ενώ ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν ανησυχεί για τα συνεχή φαινόμενα σκοταδισμού στην Ελλάδα και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση τους.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρει:

 

«Το Σαββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου,  η αστυνομία εισέβαλλε σε 2 Αθηναϊκούς κινηματογράφους , συνέλαβε και οδήγησε σε αστυνομικά τμήματα εφήβους που, συχνά με τους γονείς τους, παρακολουθούσαν την κινηματογραφική ταινία « Τζόκερ ». Η υπουργός Πολιτισμού αρνείται ότι κίνησε την διαδικασία, αλλά υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζουν ότι έδρασαν κατόπιν εντολής της.

Είχα  επισημάνει  σε προηγούμενη ερώτηση μου,  («Επιστροφή σε εποχές σκοταδισμού ») τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα . Υποτίθεται ότι το έργο ήταν ακατάλληλο για ανηλίκους, αλλά συλλήψεις για κινηματογραφική ταινία είχαν να σημειωθούν από την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας. 

Πολλές εξελίξεις θυμίζουν το σύνθημα της δικτατορίας « Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών ». Η υπουργός Παιδείας δήλωσε πρόσφατα ότι η εκμάθηση της ιστορίας « πρέπει αναπτύσσει την εθνική συνείδηση», άποψη που  θεωρείται υπόλογη για τον εθνικισμό και εμπόδιο για την ευρωπαϊκή συνύπαρξη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι με τη διδασκαλία των θρησκευτικών «πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές», μια  διάκριση σε βάρος των μαθητών άλλων δογμάτων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ανησυχεί για τα συνεχή φαινόμενα σκοταδισμού στην Ελλάδα και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση τους;».
https://tvxs.gr