Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 10 Αύγ 2019
Κώστας Μάρκου 1η τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων(VIDEO)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

https://youtu.be/t-077qkXM5k

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είμαι ο τελευταίος, αλλά όχι ο έσχατος, γι’ αυτό θα είμαι και επιγραμματικός και σαφής.
Καταρχάς, να διευκρινίσω κάτι, το οποίο όλη την ημέρα σήμερα ακούω από τους έξι στους οκτώ ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας: «Τα φάρμακα, τα φάρμακα, τα φάρμακα». Προφανώς, υπάρχει κάποιο non paper που έχει δοθεί στους ομιλητές και αναπαράγεται αυτό το συνεχές μήνυμα. Εδώ δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα περί αυτού.
Εκείνο που θέλω να διευκρινίσω, όμως, γιατί είμαι γιατρός, είμαι καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και είμαι και Πρόεδρος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας είναι ένα: Τα φάρμακα στους καρκινοπαθείς δίνονται από το 2016 δωρεάν σε ασφαλισμένους και σε ανασφάλιστους. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, όσον αφορά τη σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το registry, που είχε πολλά προβλήματα λόγω και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ούτως ώστε αυτό να είναι στο τελικό στάδιο. Μην κομπορρημονείτε, λοιπόν, υπέρ αυτού.
Και τέλος, η υπάρχουσα αναφορά στο νομοσχέδιο είναι τελείως ασαφής, δεν λέει ότι θα πηγαίνουν από τα φαρμακεία στα φάρμακα, γιατί εκεί υπάρχουν πολλά προβλήματα για τι μπορεί να συμβεί. Ο ΕΟΠΠΥ θα τα παίρνει και θα τους δίνει τη δυνατότητα, αν ο ΕΟΠΠΥ στέρξει και αποφασίσει. Άρα, λοιπόν, ας μιλήσουμε για άλλα.

Τώρα, μπαίνω στην ουσία.

Έναν μήνα είδαμε τους τέσσερις άξονες των πρωτοβουλιών της Νέας Δημοκρατίας. Και επειδή εξ όνυχος τον λέοντα, πίστεψε με, είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι αυτή θα είναι σε όλη τη διακυβέρνηση της οι άξονες:
Πρώτον, κρατικό κομματικό κράτος Νέας Δημοκρατίας, διότι μη κομματικό κράτος για τη Νέα Δημοκρατία είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Δεύτερον, εξυπηρέτηση δεσμεύσεων προς οικονομικούς παράγοντες. Μιλήσαμε πολύ για το Ελληνικό, θα έρθουμε τώρα και στην κατάργηση της διετούς θητείας στα ΕΠΑΛ. Θα επανέλθω.
Τρίτον, επικοινωνιακά τρικς και κολπάκια. Παίξαμε δύο μέρες με τον Πολάκη, μία μέρα με τον Πολάκη, το επόμενο είναι το άσυλο, γιατί περί αυτού πρόκειται.
Και τέταρτον, κάποιες αταξινόμητες πρωτοβουλίες. Σε αυτές έχω βάλει, κύριε Στυλιανίδη, και την κατάργηση της Νομικής της Πάτρας. Πολύ φοβούμαι ότι με βοηθάτε τώρα να προσανατολιστώ. Για τις αταξινόμητες, πάντα υπάρχει αιτία από πίσω, απλώς ο χρόνος τη δείχνει.

Ας έρθουμε τώρα, λοιπόν, μετά το κομματικό κράτος που στη συζήτηση χθες και προχθές εξαντλήθηκε, στην εξυπηρέτηση δεσμεύσεων.
Ήρθε και πέρασε και συζητήθηκαν και γρήγορα οι πρώτες αφορμές για τη Lamda Development.
Ερχόμαστε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Καταργείται η διετής θητεία των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια. Οκτώ πανεπιστήμια είχαν προετοιμάσει προγράμματα για να υποδεχτούν αποφοίτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα είχαν την πρόσβαση στην τεχνολογική εκπαίδευση. Γιατί;
Εδώ, λοιπόν, η κυρία Υπουργός προσφέρει μια εξαιρετική υπηρεσία στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Είναι ξεκάθαρο αυτό, δεν χρειάζεται να δούμε αφετηρίες. Δίνει τη δυνατότητα οι άνθρωποι που θα πήγαιναν στα πανεπιστήμια για δύο χρόνια να πάνε στα ιδιωτικά ΙΕΚ.
Πάμε τώρα στο επόμενο, στην τρίτη κατεύθυνση που είναι το άσυλο. Περί ακαδημαϊκής ελευθερίας στη διατύπωση θα συμφωνήσουμε όλοι. Δεν νομίζω ότι έχουμε καμμία διαφωνία. Ποια είναι η ουσία; Είναι ότι οι παρεμβάσεις και των μπαχαλάκηδων –συμφωνούμε σ’ αυτό- στο ακαδημαϊκό περιβάλλον είναι μια διαταραχή της ευρυθμίας. Το ζητούμενο είναι αυτή η διαταραχή της ευρυθμίας να μην αντιμετωπιστεί με μια μεγαλύτερη διαταραχή της ευρυθμίας που θα είναι η είσοδος της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το διακύβευμα. Άρα, έχουμε έναν ασύμμετρο προσανατολισμό όσον αφορά τη λύση του προβλήματος.
Στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου υπάρχει η ρητή διατύπωση η οποία λέει «έναντι οποιουδήποτε». Τι σημαίνει αυτό; Δίνει ένα νέο ιδεολογικό φορτίο στην ακαδημαϊκή ελευθερία. Στην πράξη τι σημαίνει; Το λέω χωρίς να είμαι νομικός. Εξάλλου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης γιατρός είναι. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι με την παρούσα κατάσταση μπορεί να διωχθεί ο παραβάτης του πλημμελήματος. Τα κακουργήματα τα είπε και ο συνάδελφος. Μπορεί να διωχθεί και πολλοί καθηγητές έχουν κάνει μηνύσεις, έχουν πάει στα δικαστήρια ανθρώπους που άσκησαν εναντίον τους φυσική ή ψυχολογική βία. Το ζητούμενο είναι τώρα να μπει μέσα η Αστυνομία και να τους πάει στο Αυτόφωρο, δηλαδή είναι μια δικονομική ρύθμιση και τίποτα περισσότερο.
Ας έρθουμε τώρα στο αν έκαναν τη δουλειά τους οι πρυτανικές αρχές. Το ερώτημα είναι: Θα επέμβει η Αστυνομία, σύμφωνα με τους δικούς σας οραματισμούς; Δεν θα επέμβει. Επανειλημμένα έχουν καλέσει οι πρυτανικές αρχές να επέμβουν μέσα σε ζητήματα παραβατικότητας και πήγε ο επικεφαλής της Αστυνομίας και είπε: «Εγώ, κυρία Πρύτανη, δεν μπαίνω, διότι εδώ μία φοιτήτρια να γλιστρήσει στα σκαλιά και να χτυπήσει το κεφάλι της, έγινε το χειρότερο. Δεν μπαίνω». Δεν υπάκουσε στη διαταγή.
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι πιο σύνθετο. Το 2009 ο Πανούσης, ο πρώην Υπουργός, είχε αποκλειστεί και μάλλον είχαν βιαιοπραγήσει πάνω του κουκουλοφόροι. Ξέρετε ποιος νόμος ίσχυε τότε; Ο «κουκουλονόμος», ο οποίος έλεγε ότι οποιοσδήποτε έχει σκεπασμένο το πρόσωπό του, διαπράττει αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα και δεν έγινε τίποτα το 2009.
Και κάτι άλλο για το 2011, επειδή αρκετή περηφάνια υπάρχει –λείπουν οι συνάδελφοι εδώ από το ΚΙΝΑΛ- για το φοβερό ποσοστό που πήρε ο νόμος της Διαμαντοπούλου. Ας αφήσουμε το ότι ήταν μια συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση Σαμαρά τότε, που προϊδέαζε τα επερχόμενα των μνημονίων. Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, που κάποιος από τους συναδέλφους της Πλειοψηφίας κατέθεσε, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου της κυρίας Διαμαντοπούλου η παραβατικότητα έκανε ρεκόρ. Ενενήντα πέντε περιπτώσεις. Απέτυχε πλήρως και δεν απέτυχε μόνο σ’ αυτό. Απέτυχε και στα συμβούλια, γι’ αυτό και ο κύριος Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας μετά άλλαξε τον ίδιο, δικό τους νόμο.
Έρχομαι σ’ ένα πολύ κρίσιμο σημείο, το οποίο παρακαλώ να σκεφτούμε πολύ σοβαρά και δεν είναι ρητορική. Εάν εγώ μέσα σ’ ένα πανεπιστήμιο, σε μια σχολή, σ’ ένα μάθημα πω «είμαι γιατρός και διδάσκω το τάδε αντιβιοτικό, το άλλο αντιβιοτικό, το τάδε φάρμακο» και έρθω και πω ότι το τάδε φάρμακο μιας εταιρείας δεν είναι το κατάλληλο, δικαιούται κάποιος από εκεί να πει ότι συκοφαντώ και δημιουργώ πρόβλημα στην εταιρεία και να καλέσει αμέσως την Αστυνομία να παρέμβει; Δικαιούται με τον καινούργιο νόμο.
Εάν κάποιος σε ένα μάθημα στις θεωρητικές σχολές ή στη Θεολογία μιλήσει περί θρησκείας, περί υπάρξεως Θεού και πει ότι δεν υπάρχει Θεός, δικαιούται ένας θρησκευόμενος εκεί να θεωρήσει ότι θίγεται και ότι προσβάλλεται και να καλέσει την αστυνομία; Δικαιούται.
Εάν κάποιος θίξει κάποιο σύμβολο, δικαιούται κάποιος να πει ότι εγώ έχω πρόβλημα, διότι αυτό το πράγμα είναι ύβρις κ.λπ.; Τόσα και τόσα έχουν γίνει σε θεατρικές παραστάσεις, σε σχολές που κάνουν μαθήματα.
Η ευθύνη είναι στα πανεπιστημιακά όργανα. Είναι πολύ δύσκολο να τους ρίξουμε ολόκληρη την ευθύνη, αλλά πρέπει να τους ρίξουμε ένα μεγαλύτερο μέρος από αυτό που έχουν πάρει. Δεν το παίρνουν. Δεν ήρθε η Σύνοδος των Πρυτάνεων να συναντήσει την Επιτροπή μας και υπάρχει μια -ας το πούμε έτσι- σκόπιμη διαστρέβλωση. Άλλο το Προεδρείο, δηλαδή ο Πρόεδρος ο οποίος με τη σειρά αυτή τη στιγμή έχει την ευθύνη του συντονισμού, που έτυχε να είναι και να λέει ότι είναι καλό και άλλο η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν εμφανίστηκε.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ για την αναφορά, κύριε Στυλιανίδη, σχετικά με τη Νομική της Πάτρας. Την απόσυρση της ίδρυσής της την είχα κατατάξει στα αταξινόμητα. Εδώ κατάλαβα ότι πρόκειται -και ευτυχώς, γιατί θεωρούσα και πολύ χειρότερα στο μυαλό μου- για μια παροχή -αφήστε τα εθνικά θέματα, δεν είναι εθνικό θέμα- μια παροχή της Νέας Δημοκρατίας, ίσως προς το πρόσωπό σας, ίσως προς το φιλικό περιβάλλον του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, αλλά ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά ότι είναι δώρο του κ. Τσίπρα προς την Αχαΐα. Δηλαδή, μια ολόκληρη οργάνωση, μια ολόκληρη προετοιμασία, ένα ολόκληρο πλάνο θυσιάζεται στο πεδίο μιας μικροκομματικής σκοπιμότητας. Είναι κρίμα.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου