H ΝΔ, στο θέμα του Μακεδονικού, πορεύεται και πολιτεύεται εξ αρχής – κατά απολύτως συνειδητή επιλογή – με fake news. Εχει επενδύσει τα «ρέστα» της στην γραμμή του, πάση θυσία, εθνικοπατριωτικού «ανένδοτου» και αυτή την γραμμή σκοπεύει να την πάει μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως του όποιου τιμήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση των εμπορικών σημάτων με τον όρο «Μακεδονικό» δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Και προχθές η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε βορειομακεδονικό μπλόκο για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στην Κίνα και καταστρατήγηση, με το καλημέρα, της συμφωνίας των Πρεσπών από την γειτονική χώρα. Όπως είπε, η Κίνα απέρριψε αίτημα ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της με το επιχείρημα ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Όσα παρέλειψε να πει η κ. Σπυράκη

Θα ήταν ανησυχητικό εάν ήταν αληθινό. Όμως, η κυρία Σπυράκη παρέλειψε να πει ότι εμπλοκή στην χρήση των εμπορικών σημάτων με την Κίνα υπάρχει εδώ και 9 χρόνια, από το 2010, όταν η συμφωνία των Πρεσπών δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα. Παρέλειψε ακόμη να πει ότι εδώ και νέα χρόνια, επικαλούμενη την εσωτερική της νομοθεσία, η Κίνα απορρίπει οποιαδήποτε καταχώρηση προϊόντων με τον όρο «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός».

Οσα δεν είπε η εκπρόσωπος της ΝΔ, τα είπε όμως στην χθεσινοβραδυνή του, αποκαλυπτική ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η ΝΔ» ανέφερε, «συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, με πρόσφατο κρούσμα την πολιτική αναγνώρισης σημάτων της Κινεζικής Κυβέρνησης. Όπως γνωρίζει πολύ καλά, ασχέτως με τη Συμφωνία (των Πρεσπών) και τουλάχιστον από το 2010 και εντεύθεν, βάσει  του Άρθρου 10 του ισχύοντος κινεζικού νόμου περί εμπορικών σημάτων, απορρίπτονται αιτήσεις καταχώρησης εμπορικών σημάτων, ανεξαρτήτως χώρας συμφερόντων των εταιρειών, όταν περιέχουν τον όρο "Macedonia", "Macedoine" ή παράγωγα». 

«Η Ελλάδα» προστίθεται στην ανακοίνωση,  «έχει προβεί ήδη σε σχετικά διαβήματα προς το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για αναθεώρηση της συναφούς απόφασης του κινεζικού Γραφείου Εμπορικών Σημάτων ενόψει των νέων προβλέψεων της Συμφωνίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικασία αναγνώρισης της γειτονικής χώρας ως Βόρεια Μακεδονία από την Κίνα, δίνει νέες δυνατότητες στη χώρα μας να ανατρέψει αυτήν την άκρως προβληματική πρακτική στο πλαίσιο σχετικών διαβουλεύσεων».

Και, προφανώς δικαίως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέληξε επισημαίνοντας πως «η διαστρέβλωση συνοδεύεται από αιδήμονα σιωπή όταν υπάρχουν θετικές ειδήσεις που πράγματι σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως συνέβη σήμερα με την αναγνώριση από τη Ρωσία  την γειτονικής μας χώρας ως Βόρεια Μακεδονία».

Δυσαρέσκεια στην Ευρώπη

Εν ολίγοις, η ΝΔ έχει κάνει καθαρή πολιτική επιλογή υπονόμευσης της συμφωνίας των Πρεσπών εν τη γενέσει της. Είναι μια επιλογή εξαιρετικά επικίνδυνη και σε διπλωματικό και σε εθνικό επίπεδο – γεγονός που προβληματίζει έντονα όχι μόνον την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους δυτικούς εταίρους που έχουν προσδώσει υψηλή γεωπολιτική, αλλά και οικονομική, σημασία στην ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ευρωπαίοι παράγοντες, προερχόμενοι ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις επαφές τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους για την στάση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και θέτουν ευθέως το ερώτημα για το «πώς, με αυτήν την στάση, θα μπορέσει να εργαστεί από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ για την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας» στην περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός.

Είναι ένα ερώτημα που αποκτά πρόσθετη βαρύτητα μετά την χθεσινή επιβεβαίωση, από τον Ζόραν Ζάεφ, την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ότι κοινός στόχος Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βόρειας Μακεδονίας είναι να αποφασιστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην ΕΕ τον ερχόμενο Ιούνιο. Πόσο μάλλον αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφήνει ευκαιρία χωρίς να διακηρύξει ότι «δεν παραιτείται του δικαιώματος βέτο» στην πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ένταξη στην Ε.Ε.

Η απάντηση που δίνει στο συγκεκριμένο ερώτημα η κυβέρνηση είναι εύκολη. «Οι σχέσεις», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, «του κυρίου Μητσοτάκη με τους εταίρους δεν θα χρειαστεί να δοκιμαστούν γιατί, πολύ απλά, δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Για τους ευρωπαίους όμως, η υπόθεση δεν είναι εξίσου απλή. Και οι πληροφορίες λένε πως τα μηνύματα δυσαρέσκειας από Βρυξέλλες και Βερολίνο προς την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση θα πυκνώσουν με ηχηρό τρόπο στους μήνες που απομένουν έως τις ευρωεκλογές.

πηγη:https://tvxs.gr