Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 08 Οκτ 2022
Τέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες για τις τουρκικές προκλήσεις
Κλίκ για μεγέθυνση










08.10.2022, 18:04
 
 
Σε καμπή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ● Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Αγκυρας και τι σχεδιάζει η Αθήνα.

«Από εδώ και στο εξής δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα» είπε σε μια αποστροφή των δηλώσεών του στην Πράγα ο Τ. Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου η υλοποίηση των απειλών του. Το ίδιο διαμηνύει η Αγκυρα και διπλωματικά προς κάθε κατεύθυνση, παρά τις αποτρεπτικές δηλώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Από τα τέλη Οκτωβρίου και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος έχει τέσσερις ημερομηνίες που θεωρούνται ορόσημα. Στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα ανακήρυξης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Τ. Ερντογάν θα παρουσιάσει το «νέο τουρκικό όραμα». Στις 8 Νοεμβρίου περιμένει αποδυνάμωση της διοίκησης Μπάιντεν στις ενδιάμεσες εκλογές. Στις 15 Νοεμβρίου θα πάει στα κατεχόμενα όπου σχεδιάζονται βήματα αναγνώρισης και στις 27 του μήνα προγραμματίζεται επίσκεψη στη Λιβύη για συμφωνίες επί των μνημονίων για ΑΟΖ και φυσικό αέριο.

Η Αθήνα έχει επιτύχει τη διεθνοποίηση του τουρκικού προβλήματος και επιδιώκει να ενισχύσει τις αποτρεπτικές συνεργασίες στα σχέδια της Αγκυρας. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται η θέση της Αιγύπτου, όπου μεταβαίνει αύριο ο Ν. Δένδιας για συνομιλίες με τον Σ. Σούκρι. Το Κάιρο δεν έχει συμφωνία ΑΟΖ με την Αγκυρα και η οριοθέτηση με την Αθήνα, το 2020, εξαίρεσε το μέρος όπου η Τουρκία μπορεί να έχει διεκδικήσεις στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Στη διευθέτηση θα πρέπει να λάβει μέρος και η Κύπρος. Το ερώτημα είναι αν η Αίγυπτος θα πιέσει για σχήμα τετραμερούς διευθέτησης.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, που θα συνδέσει την Κύπρο με το Ισραήλ και την Κρήτη και προοπτικά την Αίγυπτο με τα ευρωπαϊκά δίκτυα και θα γίνει στη χάραξη του East Med. To ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Αγκυρα στην έναρξη των εργασιών (σε μία εβδομάδα) καθώς το δίκτυο θα διέλθει από περιοχή του αυθαίρετου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Το επόμενο ζήτημα είναι πότε και πού θα προχωρήσει η Τουρκία σε έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Λιβύης (που συμπεριλαμβάνει παράνομα μεγάλο μέρος της δυνητικής ΑΟΖ της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης). Ο πρωθυπουργός Α. Ντμπεϊμπά, υπερασπιζόμενος τα μνημόνια με την Αγκυρα έναντι των επικρίσεων που δέχεται, είπε ότι οι εργασίες για φυσικό αέριο θα αρχίσουν σύντομα λόγω των αναγκών της Ε.Ε. Σε περίπτωση στοχοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ ανάμεσα στις διπλωματικές επιλογές της Αθήνας είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 ν.μ. με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει άμεση ισχύ και θα επιφέρει αλλαγές στην τουρκολιβυκή οριοθέτηση. Κίνηση της Αγκυρας στο ανατολικό Αιγαίο, με προκλήσεις στα νησιά, θα οδηγούσε σε κρίση στρατιωτικής αντιπαράθεσης και πρόβλημα στις τάξεις του ΝΑΤΟ.

Προηγουμένως θα δοκιμαστούν και τα τελευταία περιθώρια αποτροπής των τουρκικών σχεδίων από την Ε.Ε. στην τακτική σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου, στην οποία το τουρκικό πρόβλημα θα είναι στην ατζέντα και η συζήτηση θα αφορά την επιβολή κυρώσεων.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου