Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 18 Μάι 2012
Πολλά και βαρυσήμαντα από τον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου
Κλίκ για μεγέθυνση
Πολλά και βαρυσήμαντα από τον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο ΠαπανδρέουΠολλά και βαρυσήμαντα από τον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο ΠαπανδρέουΠολλά και βαρυσήμαντα από τον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου

Πολλά και βαρυσήμαντα είναι τα όσα ειπώθηκαν από τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου σε κλειστή συζήτηση που είχε στο Καλέντζι (συγκεκριμένα στο χωριό του Αγίου Γεωργίου), μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος την περ. Κυριακή. Ο πρώην πρωθυπουργός εμπιστεύτηκε σε δικούς του ανθρώπους όσα δεν έχει πει σε δημόσιες τοποθετήσεις του για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο, τους οίκους αξιολόγησης, τα λεφτά που έφυγαν στο εξωτερικό, τη χλεύη που δεχόταν από τους ευρωπαίους ηγέτες, το χρόνο των εκλογών αλλά και για τα δημοτικά τεκταινόμενα στην Πάτρα.

Εμφανώς ψυχολογικά καταπονημένος ο κ. Παπανδρέου απ΄ όσα πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια αισθάνθηκε την ανάγκη να «ανοιχτεί» σε δικούς του ανθρώπους καθώς όπως είπε «έρχομαι στο Καλέντζι, γιατί παίρνω δύναμη από τις ρίζες μου». Αυτό τον κράτησε είπε όρθιο και στις «απάνθρωπες» διαπραγματεύσεις που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες, αυτό τον ώθησε να συνεχίσει στο δύσκολο για το λαό δρόμο με το μνημόνιο, καθώς «όλοι τότε μου έλεγαν τρελός είσαι, άσε το μαγαζί να χρεοκοπήσει, εξ άλλου δεν είσαι εσύ που έστελνες πλαστά στοιχεία στην Ευρώπη αλλά οι προηγούμενοι». Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη συμπεριφορά των άλλων ηγετών «να φανταστείτε ότι ο Θαπατέρο της Ισπανίας και ο Σόκρατες της Πορτογαλίας παρόλο που ήταν κι αυτοί σοσιαλιστές δεν ήθελαν ούτε καν να φωτογραφηθούν μαζί μου, λες και ήμασταν λεπροί». Για να καταδείξει μάλιστα τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων έφερε για παράδειγμα τα λόγια του αμερικάνου Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα που κάθε φορά που τον συναντούσε του έλεγε «Γιώργο έχεις την πρώτη πιο δύσκολη δουλεία να φέρεις σε πέρας και εγώ τη δεύτερη πιο δύσκολη».

Έπειτα όταν ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις καταθέσεις που έφυγαν στο εξωτερικό απάντησε ότι «όταν πήγα στο Βερολίνο και συναντήθηκα με γερμανούς βιομηχάνους, αυτοί μου είπαν ότι για να επενδύσουμε στην Ελλάδα έχουμε δύο ενδοιασμούς: Πρώτον οι μίζες και δεύτερον η έλλειψη πατριωτισμού από τους έλληνες πλούσιους! Αυτοί μετάφεραν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, εμείς γιατί να τα επενδύσουμε σε εσάς;». Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε γιατί δεν δόθηκαν τα ονόματα αυτών στη δημοσιότητα και απάντησε ότι «η σύγκρουση με τα συμφέροντα ήταν τεράστια, όμως η δημόσια διοίκηση και τα ανώτατα στελέχη της δεν ήθελαν να τα βάλουν με τους ισχυρούς».

Συνεχίζοντας, είπε «συγκάλεσα μια μέρα σύσκεψη στο Μαξίμου με ανώτατα στελέχη των εφοριών και μου είπαν: είναι δυνατόν να χτυπήσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Εγώ τους απάντησα και φυσικά θα τα βάλουμε μαζί τους, γιατί τέτοια εντολή λάβαμε από τον ελληνικό λαό, και εν μέρει το πετύχαμε». Σε άλλο σημείο, ο πρώην πρωθυπουργός ερωτώμενος για το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης έκανε λόγο για «ένα στρεβλό σύστημα» που μέσα σε μια Ευρώπη που κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις ήταν και είναι δύσκολο να ανατραπεί, αν δεν ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Επίσης ανέφερε και τον πόλεμο που δέχτηκε από ένα άλλο τμήμα του συστήματος, τους τραπεζίτες. Όσο για το χρόνο των εκλογών, εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν υπήρχε πίεση μέσα από το ΠΑΣΟΚ οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν μέσα στο 2013.

Τέλος το πιο ενδιαφέρον για τα καθ ημάς το επεφύλαξε όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει τα πράγματα στην Πάτρα. Τότε απάντησε ότι «η Πάτρα αυτή τη στιγμή δεν έχει δήμαρχο! Ως βουλευτής Αχαΐας θα έρχομαι συχνά στην Πάτρα και θα κάνω παρεμβάσεις για να πληρωθεί αυτό το κενό», ενώ μία από τις σκέψεις του είναι να ανοίξει πολιτικό γραφείο στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ο κ. Παπανδρέου καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν από τη μια χαρούμενος που βρισκόταν στα πάτρια εδάφη αλλά και εμφανώς συγκρατημένος, «μαγκωμένος» για το αβέβαιο μέλλον μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών.

Όσο για το τι θα φέρει το αύριο για τον ίδιο, μετά και από τα εκλογικά αποτελέσματα, τα πάντα είναι ανοιχτά. Η ιστορία κρατά τους πάντες και ιδίως πρόσωπα σαν τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου σε επαγρύπνηση και αναμονή.

Του Αλεξάνδρου Κ. Κολλιόπουλου

Εκδότου της εφημερίδος «Ο Εκκλησιολόγος»

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου