Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 05 Σεπ 2023
Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τις συζητήσεις Γεραπετρίτη στην Τουρκία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει σταθερά τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων και το διάλογο με την Τουρκία. Έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε ο διάλογος αυτός να κινηθεί προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και της ειρήνης και να μην αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία για να παίξει η Τουρκία ευκαιριακά το χαρτί της μετριοπάθειας μέχρι να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά από τη διεθνή κοινότητα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του με αφορμή τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.

Υπογραμμίζει δε ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πολιτική του, αυτή της αδίστακτης εκμετάλλευσης ευαίσθητων εθνικών θεμάτων για πολιτικά οφέλη». Αναφέρει ειδικότερα ότι ο κ. Μητσοτάκης «τη μία ημέρα επιτίθεται στους πολιτικούς αντιπάλους του για "φιλοτουρκισμό" και την άλλη αναφέρεται σε "υποχωρήσεις" ή προβαίνει σε διαρροές για υπογραφή συνυποσχετικού εντός των επόμενων μηνών, δεν έχει την εμπιστοσύνη μας και θα μας βρει απέναντί του αν ακολουθήσει αυτήν την "ΙΧ εξωτερική πολιτική" για εσωτερική κατανάλωση στην επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «πριν λίγες βδομάδες, ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόταν προεκλογικά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες διαλαλούσε ότι θα θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν. Σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να μιλάει για τα "προβλήματα των ομογενών μας" στην Ελλάδα». Στο ίδιο πλαίσιο προσθέτει ότι «πριν λίγο καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έθετε ως υψηλής προτεραιότητας το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και σήμερα παρακολουθούμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να θέτει θέμα "συντήρησης οθωμανικών μνημείων" στην Ελλάδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αναμένει το συντομότερο ενημέρωση για τη σημερινή συνάντηση.

Με επικριτικό τρόπο τοποθετήθηκε και το ΚΚΕ, που προοειδοποίησε για «επικίνδυνους σχεδιασμούς που αντανακλούν και τη "μεγάλη εικόνα" της όξυνσης των ανταγωνισμών διεθνώς και πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική εναντίωση του λαού μας».

«Οι αναφορές στη "θετική ατζέντα" και το "κλίμα συνεργασίας", που περίσσεψαν στις δηλώσεις των δύο υπουργών Eξωτερικών, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι στο "τραπέζι" του παζαριού έχει προ πολλού τεθεί μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που υπερβαίνουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και ακουμπούν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της χώρας μας» τονίζει το ΚΚΕ.

«Αυτό "φωτογραφίζουν", άλλωστε, και οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για "διαφορές στο Αιγαίο οι οποίες συζητήθηκαν", "δίκαιο διαμοιρασμό στη Ν/Α Μεσόγειο" και "διάλογο άνευ προϋποθέσεων", στις οποίες δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον κ. Γεραπετρίτη, πέρα από γενικόλογες αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει για τις αρνητικές διευθετήσεις που προετοιμάζονται υπό ΝΑΤΟϊκή "ομπρέλα", σε βάρος των δύο λαών και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με κριτήριο τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή στις συνθήκες -μάλιστα- του συνεχιζόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου και τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν τον πλούτο της περιοχής. Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της λεγόμενης "θετικής ατζέντας".

Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων του ΝΑΤΟϊκού "τόξου", δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για επικίνδυνους σχεδιασμούς που αντανακλούν και τη "μεγάλη εικόνα" της όξυνσης των ανταγωνισμών διεθνώς και πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική εναντίωση του λαού μας».

Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Οι δύο υπουργοί καθόρισαν τον οδικό χάρτη για την επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με απαρχή την έναρξη του στις 16/10 και την επανέναρξη τον ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης).

Κομβικά σημεία της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου θα είναι πρώτα απ' όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου, η 16η Οκτωβρίου και η διοργάνωση, μετά από επτά χρόνια, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους, με τη συμμετοχή εκατέρωθεν συναρμοδίων για διάφορους τομείς διμερούς συνεργασίας υπουργών.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου