Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 12 Αύγ 2023
Δύο επανεκκινήσεις μία οπισθοδρόμηση
Κλίκ για μεγέθυνση






 
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο τα νέα βήματα της Αθήνας με Άγκυρα και Τρίπολη ● Αβεβαιότητα για τις ΑΟΖ με την Αλβανία ● Ένα θετικό σήμα για Μπελέρη περιμένει η κυβέρνηση από τον Ράμα

Κάθε επανεκκίνηση είναι δύσκολη, όμως για τις σχέσεις της Αθήνας με τις γειτονικές χώρες δυσκολότερη αποδεικνύεται η συνέχεια εκεί όπου δεν υπήρχε διακοπή. Η πρώτη προσπάθεια επανεκκίνησης με την Αγκυρα σε πολιτικό επίπεδο, για την ώρα φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ξαναβγάζει το «Abdulhamid Han» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η περιοχή έρευνας εγγίζει αλλά δεν παραβαίνει τη γραμμή της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ. Και η επανεκκίνηση με τη Λιβύη είναι στα διπλωματικά σκαριά. Με την Αλβανία, ωστόσο, που φαινομενικά οι σχέσεις συνεργασίας αναπτύσσονταν σταθερά (αν και αργά), πάνε μετά την ποινική δίωξη κατά του Φρ. Μπελέρη από το κακό στο χειρότερο.

Η τελευταία ευκαιρία να μην εκτραχυνθεί περαιτέρω η κατάσταση λήγει τη Δευτέρα με την εκπνοή της προθεσμίας ορκωμοσίας του δημάρχου Χιμάρας. Στην περίπτωση που οι αλβανικές αρχές δεν δώσουν ούτε ολιγόωρη άδεια στον Φρ. Μπελέρη, κάτι που θα έλυνε προσωρινά το πολιτικό μέρος της υπόθεσης, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι βέβαιο ότι θα περάσουν σε νέα φάση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης έχει ξεκαθαρίσει με την επιστολή που απέστειλε στην Ε.Ε. ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, κάτι που μπορεί σε αυτή τη φάση να μην έχει συνέπειες για τη Β. Μακεδονία, όμως στη συνέχεια, επειδή η ευρωπαϊκή διαδικασία για τις δύο χώρες είναι κοινή, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν επιπλοκές και με τα Σκόπια.

Πιο άμεσες και απτές είναι οι ανησυχίες στην ελληνική διπλωματία για επιπλοκές και στην υπόθεση διευθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στη διαδικασία παραπομπής της εκκρεμότητας στη Χάγη. Οι συζητήσεις Αθήνας - Τιράνων για το συνυποσχετικό βρίσκονταν στην τελική φάση και μέχρι τη νέα διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, τον Οκτώβριο στα Τίρανα, είχε προγραμματιστεί η επίσημη ανακοίνωση. Η Αθήνα επισημαίνει ότι η διευθέτηση των ΑΟΖ είναι διακριτή από την υπόθεση Μπελέρη, όμως οι αλλαγές διάθεσης στην κυβέρνηση Ράμα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Αντιθέτως, στις σχέσεις της Αθήνας με την Αγκυρα, η έως τώρα πορεία των πραγμάτων, με την εφαρμογή του moratorium και την αποχή από προκλητικές δηλώσεις, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προγραμματίζει το επόμενο βήμα επαναπροσέγγισης στη Ν. Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Εάν έως τότε δεν υπάρξει συνάντηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν, το στίγμα θα δοθεί από τις ΗΠΑ, για τον διάλογο και τον οδικό χάρτη. Εφόσον εξελιχθούν έτσι τα πράγματα (και το πλωτό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» μείνει εντός των συντεταγμένων της προχθεσινής Navtex) αναμένεται και η ημερομηνία σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Στην 78η Γ.Σ. του ΟΗΕ, η Αθήνα προσβλέπει και στο επόμενο βήμα με τη Λιβύη, στο ραντεβού του Γ. Γεραπετρίτη με τη Ν. Μανγκούς. Ιδιαίτερες προσδοκίες δεν υπάρχουν για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, με το τουρκολιβυκό μνημόνιο να βρίσκεται στο τραπέζι, όμως και μόνο το γεγονός ότι παραμένει ανενεργό στο σκέλος των ΑΟΖ, αξιολογείται από την Αθήνα θετικά και της επιτρέπει τη «γραμμή επανεκκίνησης».

Η Αθήνα γνωρίζει ότι οι διπλωματικοί σχεδιασμοί δεν προβάλλονται στο κενό, αλλά σε συνάρτηση με τους σχεδιασμούς της Αγκυρας, που εκτός αυτών έχει μπροστά άλλον ένα γύρο διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους ηγέτες της Ε.Ε., αλλά και το Κυπριακό, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπεισέρχεται σε όλες τις συζητήσεις για τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου