Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 08 Ιούλ 2023
Γιατί πολεμούν το δημοψήφισμα του 2015
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Αναρωτιέμαι, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστη «παντοδύναμος» μετά και τις δεύτερες εκλογές, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., γιατί τόσος τηλεοπτικός χρόνος για την όγδοη επέτειο από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015; Μήπως διότι και με την επιλογή του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας χάλασε την πιάτσα, δεδομένου ότι μετά την κατάργηση της μοναρχίας δεν ρωτήθηκε ούτε μια φορά ο ελληνικός λαός για καθοριστικής σημασίας αποφάσεις, όπως η ένταξη στην ΕΟΚ και το Μάαστριχτ που σήμαινε προσχώρηση στο κοινό νόμισμα, το ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος, ακόμα και οι γειτονικές βαλκανικές χώρες, ακόμα και οι πρώην σοσιαλιστικές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προφανώς και της Σκανδιναβίας, έκαναν δημοψηφίσματα προκειμένου να αποφασίσουν την ένταξή τους στην Ε.Ε. Κάτι όμως που δεν έκανε η χώρα που καμαρώνουμε ότι γέννησε τη Δημοκρατία, με την οποία ποτέ δεν τα είχε καλά η Δεξιά της Ελλάδας.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αποτελεί δική μας βαρύτατη παράλειψη το ότι δεν οργανώνουμε εκδηλώσεις κάθε χρόνο μετά το 2015 για να τιμούμε την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, που ήταν το δημοψήφισμα, το οποίο δεν ήθελαν οι αμαρτωλές πολιτικές δυνάμεις που μας είχαν οδηγήσει στη χρεοκοπία, που επίσης δεν ήθελαν σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές, καθώς είχαν συνηθίσει να περιφέρουν στην Ευρώπη τον δίσκο της επαιτείας, σε συνέχεια θεωριών όλο τον 20ό αιώνα που ήθελαν την Ελλάδα «ψωροκώσταινα». Επιπλέον, αντί να βάλουν πλάτη στη διαπραγμάτευση οι «υπερπατριώτες», ζητούσαν πιο σκληρή στάση από τους δανειστές, με ιαχές του τύπου «Γερούν, γερά» και «Βάστα, Σόιμπλε».

Δεν θα ανατρέξω στο τι έκανε η επίσημη Δεξιά όταν η Ελλάδα κατακτήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία το 1941, όταν μερίδα της συνεργάστηκε με τους κατακτητές και χαρακτήριζε επικίνδυνες τις αντιστασιακές πράξεις σαν την πρώτη στην Ευρώπη, το κατόρθωμα των Γλέζου και Σάντα να κατεβάσουν τη σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη. Θα πω μόνο ότι το «Όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 δεν ήταν ούτε μπορούσε να είναι όχι στο ευρώ και πολύ περισσότερο στην Ε.Ε. Το «Όχι» ήταν για συνέχιση της διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα από ισχυρότερες θέσεις, όπως και έγινε, παρά την υπογραφή εκ μέρους μας τρίτου Μνημονίου, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν σαν το πρώτο του ΠΑΣΟΚ και το δεύτερο των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, τα οποία οδήγησαν στην πτώση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25% και σε ανεργία κοντά στο 28%, για να αναφέρω μόνο μερικές από τις τραγικές συνέπειες.

Αντιθέτως, το τρίτο Μνημόνιο περιλάμβανε και επιμήκυνση εξυπηρέτησης του χρέους, ρύθμιση που ακόμα απολαμβάνει η χώρα μας χάρη στη διαπραγμάτευση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα. Η δε διαχείριση του προγράμματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπήρξε αποτελεσματική, γι’ αυτό και ολοκληρώθηκε το 2018, όταν η ελληνική οικονομία κατέγραφε μικρή μεν, αλλά σημαντική ανάκαμψη, η ανεργία μειωνόταν κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες, η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας είχε λήξει, ενώ τα δημόσια οικονομικά είχαν εξυγιανθεί, με συνέπεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αφήσει στα δημόσια ταμεία 37 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Από πού ως πού, λοιπόν, ήταν μελανή σελίδα της πρωθυπουργίας Τσίπρα το δημοψήφισμα; Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θα έπρεπε να δίνεται από δημοκράτες, διότι συνιστά προσβολή του ίδιου του ελληνικού λαού, που έδωσε 62% στο «Όχι».

Καταλήγω με κάτι ίσως όχι τόσο σημαντικό. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε οδηγήσει σε παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της Ν.Δ., τον οποίο αρχικά διαδέχτηκε ο μετριοπαθής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά στη συνέχεια την κούρσα της διαδοχής κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη βοήθεια του Άδωνη Γεωργιάδη, που έγινε και αντιπρόεδρος του κόμματος. Θα έπρεπε, επομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ευγνωμονεί τον Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, διότι αν δεν είχε γίνει και κερδίσει το «Όχι», δεν θα είχε πέσει ο Σαμαράς, ανοίγοντας τον δρόμο στον Μητσοτάκη.

ΥΓ.: Δημοψήφισμα θέλησε να κάνει το 2011 και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά του το απαγόρευσαν Μέρκελ και Σαρκοζί στις Κάννες, ενώ παράλληλα Σαμαράς και Βενιζέλος με τη βοήθεια Καρατζαφέρη συνωμοτούσαν στην Αθήνα να παραιτήσουν τον πρωθυπουργό του 44% υπέρ του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου. Τόσο ευρωπαϊστές και δημοκράτες!

Ο Πάνος Τριγάζης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου