Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 26 Αύγ 2023
Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο για Πολιτική Προστασία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Οι παλινωδίες του Κυρ. Μητσοτάκη από το 2018 μέχρι σήμερα ● Πώς φτάσαμε από τον Χαρδαλιά στον Στυλιανίδη και τώρα στον Β. Κικίλια ● Γιατί έμειναν κρυμμένες στα συρτάρια οι προτάσεις του καθηγητή Γκολντάμερ.

H νέα πλήρης κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» απέναντι στις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κατακάψει τη χώρα όλες αυτές τις μέρες αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα του σοβαρού ελλείμματος μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του πρωθυπουργού για την Πολιτική Προστασία και για το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Οσο κι αν το 2018 -ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την τραγωδία στο Μάτι προκειμένου να πάρει την εξουσία, διατυμπάνιζε ότι διαθέτει την ιδανική συνταγή για την Πολιτική Προστασία, λέγοντας ότι θα βάλει τους «πιο κατάλληλους ανθρώπους» στις «κρίσιμες θέσεις», ότι στον γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας θα δώσει την υπερεξουσία να είναι πάνω και από τον πρωθυπουργό και πως θα εφαρμόσει «άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο», όλα αυτά αποδείχτηκαν κενά περιεχομένου και αποδομήθηκαν πλήρως από την ίδια την πραγματικότητα.

Οχι τη «νέα πραγματικότητα» που επικαλείται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να μεταθέσει τις ευθύνες της στα καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική κρίση. Αλλά από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές αποτυχίες στην αντιμετώπιση κάθε λογής φυσικής καταστροφής και ασφαλώς του ζητήματος των πυρκαγιών. Και βέβαια επιβεβαιώνεται και από το διαρκές «ράβε-ξήλωνε» στα πρόσωπα και στις δομές της Πολιτικής Προστασίας στο οποίο επιδίδεται ήδη εξαρχής ο Κυρ. Μητσοτάκης, μαρτυρώντας την απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Πρώτα ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά στη θέση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, μετά η αναβάθμισή του σε υφυπουργό με το ίδιο χαρτοφυλάκιο. Μετά το ξήλωμα όλης της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αποπομπή Χρυσοχοΐδη - μετακίνηση Χαρδαλιά ως υφυπουργού στο Αμυνας), ύστερα από την αποτυχία αντιμετώπισης των πυρκαγιών του 2021, και η αυτονόμηση της Πολιτικής Προστασίας σε ξεχωριστό υπουργείο με το φιάσκο της παρ’ ολίγον υπουργοποίησης Αποστολάκη και τελικά την επιλογή, σε μια λογική ειδικού επί των θεμάτων αυτών, του Κύπριου πρώην επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε., Χρήστου Στυλιανίδη. Σήμερα και ο τελευταίος βρίσκεται εκτός κυβέρνησης.

Αλλά η προχειρότητα στον πρωθυπουργικό σχεδιασμό φαίνεται και από την αντιμετώπιση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφύλαξε στο πόρισμα του καθηγητή Γκολντάμερ, ο οποίος κλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα το 2019, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, να συντονίσει επιτροπή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, ενώ το πόρισμα αυτό πέρασε μετ’ επαίνων από τη Βουλή. Σήμερα η κυβέρνηση θυμήθηκε το πόρισμα, με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο να υποστηρίζει (MEGA, 24.8.2023) ότι «από τα πορίσματα και τις συστάσεις της έκθεσης Γκολντάμερ έχει εφαρμοστεί σχεδόν το 90%».

Στις 25.8.2021, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές εκείνης της χρονιάς, κατά την τότε συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγιζε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι έστειλε «στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ» και σημείωνε: «Σας φταίει η κλιματική κρίση που κρύψατε στα συρτάρια σας τις προτάσεις του Γκολντάμερ; Σας φταίει η κλιματική κρίση που θέλατε να στήσετε ένα δήθεν επιτελικό κράτος, διατηρώντας όμως αυτή τη σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων υπουργείων και φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως το ίδιο το πόρισμα αναφέρει; Υπάρχουν σαράντα πέντε συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς και δεκαεπτά φορείς και έξι υπουργεία για την καταστολή. Η κλιματική κρίση φταίει γι’ αυτό; Σας φταίει η κλιματική κρίση που αγνοήσατε -δεν φέρατε καν σε συζήτηση- την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και ανθεκτικότητας;».

Και μπορεί από τότε πολλά να έχουν αλλάξει στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως, όσον αφορά τις κυβερνητικές επιδόσεις στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο έργο θεατές.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου