Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Ιαν 2021
Στη Βουλή τα 12 μίλια στο Ιόνιο - Παρεμβάσεις από Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη
Κλίκ για μεγέθυνση

9:21 | 20.01.2021

 





Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης. Πανηγυρικοί τόνοι από την Νέα Δημοκρατία, κριτική για πολιτική υποκρισία από τον ΣΥΡΙΖΑ

 
Όπως γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος στο News247.gr:

Με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και παρέμβαση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, θα «κλείσει» σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της Αγιαλίτιδας Ζώνης της χώρας προς τα δυτικά, ενώ θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή. Το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στις τοποθετήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, όπως και συνολικά στην πορεία των εθνικών θεμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση είναι φανερό, ότι «ποντάρει» ιδιαίτερα στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο θεωρεί ως «εχέγγυο» επιτυχίας στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αυτό προκύπτει τόσο από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρέμβει στην σημερινή συζήτηση στην Βουλή, παρότι δεν τίθεται θέμα αναζήτησης ευρύτερων συναινέσεων, αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής ή το Μέρα 25 έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Επίσης από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να μην αρκεστεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου με την «αρχή της δεδηλωμένης», αλλά να αξιοποιήσει το άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει ότι για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας μπορεί να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Ουσιαστικά η επιλογή για ονομαστική ψηφοφορία δίνει ένα πανηγυρικό τόνο στην διαδικασία.

Η συζήτηση για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο, συνδέεται άμεσα με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κι αυτό είναι το θέμα που πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Έτσι με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το περιεχόμενο και την οριοθέτηση των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν με την πρώτη φάση να διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στην Κρήτη και κυρίως στα δυτικά του νησιού. Επιβεβαιώνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο οποίος επισήμανε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για το συγκεκριμένο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας το οποίο μπορεί να ασκηθεί όταν η κυβέρνηση θα το επιλέξει. Η σημερινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να έχει και «εμψυχωτικό» χαρακτήρα προς τη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αφού οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας έχει προβληματίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του νομοσχεδίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται κανέναν θέμα διαφορετικών προσεγγίσεων ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών για τους χειρισμούς σχετικά με την Τουρκία. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα κυβέρνηση, και για τον εαυτό μου, να ασκείται διαφορετική πολιτική, από την πολιτική που χαράσσει ο Πρωθυπουργός, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό για τη χώρα θα ήταν καταστροφικό.

Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται, αλλά και δεν νοείται». Εντύπωση όμως προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη που αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του γερμανού ομολόγου του Χάϊκο Μάας. Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι ο γερμανός ΥΠΕΞ ήταν «μουγγός» όταν ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε φραστικά εναντίον της Ελλάδας. Σχολιάζοντας την στάση του Χ.Μάας σημείωσε ότι αυτή «δεν μπορεί να είναι θέση εταίρου εντός Ε.Ε». Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η παρέμβαση αποτέλεσε και έμμεση κριτική στο υπουργείο Εξωτερικών.


Ο Αλέξης Τσίπρας


Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα υπερψηφίσει την επέκταση της Αγιαλίτιδας Ζώνης στα δυτικά της χώρας, δίχως όμως να παραλείψει να θυμίσει τη πολεμική που άσκησε η Νέα Δημοκρατία επί της διακυβέρνησης του, όταν επιχείρησε αντίστοιχη πρωτοβουλία. Παράλληλα θα εκφράσει την δυσπιστία του για την διαφάνεια που θα υπάρξει στις διερευνητικές επαφές και την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης να διαμορφώσει εθνική στρατηγική με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να επισημάνει στην παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας.


Ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα αναφερθεί σε παλιότερες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όπως του Άδωνι Γεωργιάδη και άλλων που χαρακτήριζαν την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο «προσχώρηση στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας» και «μεγάλη ζημιά». Όπως και σε πιο πρόσφατες δηλώσεις. Για παράδειγμα την φράση περί «εθνικισμού με τα 12 μίλια» που είχε χρησιμοποιήσει μιλώντας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ή ακόμη και την έκφραση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη περί «εύκολων λεονταρισμών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί συνολικά ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αντικαταστήσει την αναγκαία στρατηγική στα εθνικά θέματα με την υποκρισία, που υπονομεύει το κύρος της χώρας.

Θεωρώντας ως τεκμήριο το ότι σήμερα ψηφίζει αυτό που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε. Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να αναφερθεί συνολικά στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα την Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα η κυβέρνηση όχι απλά υλοποιεί αλλά επιμένει στην πλήρη εφαρμογή της ενώ έως και τις αρχές του 2019 την χαρακτήριζε «εθνική ήττα» .

Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει κατά κύριο λόγο ευθύνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπαινισσόμενος αυτόνομη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμη και με το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό συνεχείς παλινωδίες, ατολμία, πολιτική που «ακολουθεί» τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας όπως και αποτυχία υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων στην Ε.Ε αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς που μετέχει η χώρα.

Στην σημερινή συνεδρίαση θα παρέμβει και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής μίλησαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάννης Βαρουφάκης.

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου