Υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία «δεν έχει τελειώσει» ανέφερε ότι «η μεγάλη αγωνία, τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε, τι κόσμο θα αντικρύσουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα».

«Η πανδημία αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε στην «ιστορική», όπως είπε ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, με την οποία «βάζει τέλος σ’ έναν 40ετή κύκλο οικονομικού υποδείγματος, του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος».

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία αυτής της ομιλίας από έναν «μετριοπαθή πρόεδρο των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «αξίζει τον κόπο να ρίξουμε βάρος σε αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ».

«Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού μέσα από κρίσεις που θα διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά θα δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των κερδών μιας ελίτ που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, κλείνει, αποτυγχάνει και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς», τόνισε.

Σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, υποστήριξε ότι δεν φοβάται επιστροφή σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, ωστόσο «ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι η ιδεοληπτική στάση της κυβέρνησης. Βγάζει από τη ναφθαλίνη του μπαούλου του Ρίγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία και προκαλούν αναδιανομή εις βάρος των εργαζομένων.  Οι ιδέες της συρρίκνωσης των ανισοτήτων γίνονται επίκαιρες. Από τη στιγμή που κλείνει ο κύκλος του νεοφιλελευθερισμού που όπου εφαρμόστηκε απέτυχε, η ελληνική κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει πολιτικές του χθες».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση έρχεται να κάνει το οκτάωρο δεκάωρο και να το θεσμοθετήσει με πλάγιο τρόπο, δίνοντας τη δυνατότητα του εργοδότη να συνάψει ατομικές συμβάσεις με τον εργαζόμενο. Η διαπραγματευτική ισχύ είναι ανισοβαρής. Ο κάθε εργαζόμενος θα σκεφτεί και δεύτερη και τρίτη φορά την περιστολή των δικαιωμάτων του» είπε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει «η αύξηση των υπερωριών με ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσης για υπερωρίες και η αύξηση του ωραρίου θα οδηγήσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να πληρώνονται λιγότερο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην εξωτερική πολιτική, ξεκινώντας από τη Συμφωνία των Πρεσπών και φτάνοντας στην «απουσία στρατηγικής» της κυβέρνησης. «Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια σε μια θετική κατεύθυνση. Θα είχαμε ασταθείς γείτονες και χωρίς ευρωπαϊκή προοπτική ένταξης. Αντίστοιχη αστάθεια όπως στη Λιβύη με τρίτες χώρες να αλωνίζουν, ενδεχομένως με την Τουρκία να αλωνίζει. Το πολιτικό κόστος που αναλάβαμε άξιζε να το αναλάβουμε. Η Αριστερά όταν είναι στην κυβέρνηση δεν πρέπει να σκέφτεται με όρους εξαμήνου, αλλά με όρους ιστορικούς» είπε χαρακτηριστικά.

Περνώντας στα ελληνοτουρκικά, καταλόγισε στην κυβέρνηση πλήρησ απουσία στρατηγικής.«Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να σέρνεται πίσω από τις εσωκομματικές αβαρίες. Η εικόνα της χώρας είναι μια εικόνα εθνικής στρατηγικής χωρίς αρχή, μέση και τέλος» ανέφερε και στη συνέχεια πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει σαφείς θέσεις και σαφείς κόκκινες γραμμές. Η Συνθήκη της Λωζάννης, οι υποτιθέμενες γκρίζες ζώνες και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ προχώρησε και σε μια πρόταση για την περαιτέρω στρατηγική της χώρας.

«Να μην χάσουμε την ευκαιρία πρωτοστατώντας και όχι με διαμεσολαβητές, να αξιοποιήσουμε τη θέση της χώρας στην Ε.Ε. και την ανάγκη της Τουρκίας που αναζητά μια νέα οικονομική σχέση. Να συνδέσουμε την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας με την αναγνώριση της Κύπρου και την προοπτική της Χάγης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, για την επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ»

πηγη: https://thepressproject.gr