Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Μάρ 2021
Πως “γκρέμισε” με πάταγο ο Νίκος Παππάς το διάτρητο κατηγορητήριο της ΝΔ: “Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι αυτά που λέτε δείχνουν και σε άλλες κατευθύνσεις”…
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Τα σημεία από την ομιλία του Νίκου Παππά στη Βουλή που διέλυσαν το σαθρό και διάτρητο κατηγορητήριο της ΝΔ στην πρότασή της για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής: 

  • · Για την αδειοδότηση δεν κάναμε κάτι επαναστατικό, πατήσαμε πάνω στους νόμους Βενιζέλου και Ρουσόπουλου. Το επαναστατικό ήταν ότι εμείς κάναμε τον διαγωνισμό.
  • · Παραλάβαμε και ένα συνταγματικό και θεσμικό αδιέξοδο. Ενώ ο νόμος 4339/2015 προέβλεπε, στην αρχική του εκδοχή, τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις άδειες από το ΕΣΡ, η Αρχή δεν είχε νόμιμη σύνθεση. Ακόμα και τα πρόστιμα που επέβαλε στα κανάλια «έπεφταν» στο ΣτΕ.
  • · Χρειάστηκαν 6 προσπάθειες, σε διάστημα 10 μηνών, για να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Στις αρχές του 2016, είχαμε την άρνηση της ΝΔ στη συγκρότησή του, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές της εκλογές. Η ΝΔ έθετε ως προβληματικό ζήτημα τον ορισμό του αριθμού των αδειών από τον υπουργό, ξεχνώντας ότι το ίδιο προβλεπόταν και στον νόμο Ρουσόπουλου. Η άρνηση της ΝΔ επιβεβαιώθηκε και από τον κ. Τραγάκη, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, που είπε ότι: «Χθες έγινε ψηφοφορία για το ΕΣΡ, αλλά όσες ψηφοφορίες κι αν γίνουν τα 4/5 δεν πρόκειται να τα πιάσει ποτέ η κυβέρνηση όπως φαίνεται ούτε για το ΕΣΡ ούτε για τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές».
  • · Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό των αδειών το 2016. Για να διασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια, προβλέψαμε τη δυνατότητα ενστάσεων, προδικαστικών προσφυγών αλλά και τη δυνατότητα προσβολής των αποφάσεων της διοίκησης. Ξέρετε πόσες προσφυγές, αιτήσεις αναστολής και ασφαλιστικών μέτρων έγιναν; Πάνω από 80. Από όλους εναντίον όλων και από όλους εναντίον της διοίκησης. Και κάθε φορά το ΣτΕ απέρριπτε και μας έλεγε «προχωρήστε».
  • · Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδειών. Υποβιβάσατε και συκοφαντήσατε το Ινστιτούτο Φλωρεντίας που συνεργάζεται με την Κομισιόν. Και τώρα η κυρία Κεραμέως στέλνει 7 παιδιά με υποτροφίες στο εν λόγω Ινστιτούτο, με το οποίο εμείς δήθεν θα ελέγχαμε το τηλεοπτικό τοπίο.
  • · Η μελέτη και ο σχεδιασμός της δημοπρασίας βασίστηκε στην συσσωρευμένη πείρα της ΕΕΤΤ, η οποία είχε δημοπρατήσει αρκετές φορές κομμάτια του φάσματος συχνοτήτων στο ραδιόφωνο. Για να καταλήξουμε στο μοντέλο δημοπρασίας κινηθήκαμε στη βάση σχετικών πορισμάτων ομάδας ελληνικών πανεπιστημίων.
  • · Το λογισμικό της δημοπρασίας αναπτύχθηκε από τη μεγάλου κύρους και δοκιμασμένη σε αξιοπιστία εταιρεία, Singular Logic, η οποία υποστηρίζει τεχνολογικά εδώ και πολλά χρόνια τη διεξαγωγή και τα αποτέλεσμα των εθνικών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών εκλογών στη χώρα.
  • · Για την τιμή εκκίνησης κινηθήκαμε με βάση την εισήγηση της ελεγκτικής εταιρείας Delloite. Όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, το ΕΣΡ αποφάσισε ομόφωνα ότι με βάση το τίμημα που συγκεντρώθηκε στον διαγωνισμό του 2016 και τον νόμο 4339/2015 η τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια θα ήταν 35 εκατ. ευρώ.
  • · Η δικαίωση του διαγωνισμού του 2016 ήρθε και από το ΣτΕ, όπου οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών προσέφυγαν για να προσβάλλουν όχι το διαγωνισμό του 2016, αλλά την αδειοδότηση που έκανε το ΕΣΡ. Και τι απάντησε το ΣτΕ; Ότι «κύριοι προσφεύγοντες, εσείς αποτιμήσατε το κόστος των αδειών στον προηγούμενο διαγωνισμό» και απέρριψε την προσφυγή τους.
  • · Παραδώσαμε και ανοιχτή την ΕΡΤ και ρυθμισμένο το τηλεοπτικό τοπίο και προστατευμένες τις θέσεις εργασίας, που η ΝΔ πολεμά. Και βεβαίως εισπράξαμε και τον φόρο διαφήμισης και τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, που συνολικά, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το ποσό άγγιζε τον Φεβρουάριο του 2019 τα 200 εκατ. ευρώ. Τα τέλη χρήσης συχνοτήτων δεν είχαν εισπραχθεί από εσάς τα προηγούμενα χρόνια.
  • · Αναμειγνύεστε σε μια αντιδικία επιχειρηματιών. Και μάλιστα παίρνετε το μέρος ενός εκ των δύο, του κ. Καλογρίτσα. Περιλαμβάνετε στη διάτρητη και αστεία πρότασή σας μόνο όσα σας διευκολύνουν. Παρακάμπτετε τις αντιφάσεις Καλογρίτσα στις διάφορες καταθέσεις του αλλά και του μάρτυρα τον οποίο ο ίδιος πρότεινε, του κ. Τόμπρα, που είχε δηλώσει ότι έφερε σε επαφή τα δύο μέρη.
  • · Αγνοείτε και την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που ζητά από τον κ. Καλογρίτσα την επιστροφή των 3 εκατ. ευρώ στον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο, αλλά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που κρίνει εκτελεστά όσα ζητά το διεθνές δικαστήριο. Δεν τα έχετε καν στην πρόταση. Λογικό εν μέρει, διότι δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα είναι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και συνέταιρός του στην εταιρεία GPO είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
  • · Λέτε να διερευνηθεί η διαδρομή χρημάτων. Τα χρήματα τα οποία κατέθεσαν για τον διαγωνισμό του 2016 οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν από εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Για τη νομιμότητα τους έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Άρα αν θέλετε να φέρετε κάποιον μάρτυρα για αυτό το θέμα στην προαποφασισμένη σας προανακριτική να φέρετε πρώτον τον τον κ. Στουρνάρα. Να μας πει αν υπήρχαν χρήματα που προέρχονταν από μη νόμιμη δραστηριότητα. Και αν το υπονοήσει, πρώτος θα προσφύγω στη δικαιοσύνη εναντίον του.
  • · Αγνοείτε τις θέσεις των ανθρώπων του κατασκευαστικού κολοσσού και την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχαν για το κατασκευαστικό έργο στο εξωτερικό, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, ακόμα και μετά την «αποβολή» του κ. Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό. Πως το αγνοείτε αυτό;
  • · Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του: «Εντούτοις, η Αιτούσα (σ.σ.: εταιρεία Καλογρίτσα) δεν ανταποκρίθηκε στην σχετική με το βάρος απόδειξης υποχρέωσής της ισχυριζόμενη απλώς σε μία πρόταση, και χωρίς καμία απόδειξη, ότι η Συμφωνία αποτελεί ψεύτικη συμφωνία […] Κατά συνέπεια, η Συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί άκυρη ψεύτικη συμφωνία κατά το εφαρμοστέο ελβετικό ουσιαστικό δίκαιο»
  • · Στο υπόμνημά του ο κ. Καλογρίτσας λέει ότι δεν είχε λεφτά να βάλει για τον διαγωνισμό. Στη δήλωσή του όμως όταν κηρύχθηκε έκπτωτος έλεγε ότι έχασε 3 εκατ. ευρώ. Και ο κ. Τόμπρας έχει καταθέσει ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να βάλουν από 25 εκατ. ευρώ. Δεν είχε λεφτά να βάλει τελικά ή είχε;
  • · Να διαβάσω το “Πρώτο Θέμα” στις 12 Ιουλίου 2020. Να δούμε τι λέει:

o «Στις 8/2/2017, σε μια εποχή δηλαδή που ο Καλογρίτσας έχει χάσει λόγω αφερεγγυότητας την τηλεοπτική άδεια, καταχωρείται στο ΓΕΜΗ ανακοίνωση της εταιρείας για τροποποίηση του καταστατικού. Πρώτον, αλλάζει το όνομα και μετονομάζεται σε Media Doc. Δεύτερον, ανακοινώνεται ότι η εταιρεία προχωρά σε απομείωση κεφαλαίου με “επιστροφή μετρητών στον μοναδικό μέτοχο” ύψους 3 εκατ. ευρώ. Άρα, μετά την απομείωση το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 8,3 εκατ. ευρώ».

o «Στη συνέχεια με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις καταστατικού συνεχίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα “οι επιστροφές μετοχών στον μοναδικό μέτοχο”, δηλαδή στον ίδιο τον Καλογρίτσα. Με 1 εκατ. στις 4/11 2016, με 2,3 εκατ. στις 14/11/2016, με 3 εκατ. στις 19/1/2017 και με 240.000 στις 30/3/2017».

  • · Έχω συναντήσει και τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Κυριακού και τον κ. Σαββίδη και τον Καλογρίτσα και τον κ. Βαρδινογιάννη και τον κ. Αλαφούζο και τον κ. Κοντομηνά και τον κ. Βρυώνη. Όλοι στην αρχή ζητούσαν να μη γίνει αδειοδότηση διότι θεωρούσαν ότι έχουν άδειες. Μετά, όταν κατάλαβαν ότι θα επιμείνουμε στην αδειοδότηση, ζητούσαν αν γίνει αδειοδότηση να μη γίνει διαγωνιστική διαδικασία. Μετά, όταν μας είδαν να επιμένουμε στην αδειοδότηση, ζητούσαν αν τελικά γίνει να μην υπάρχει τίμημα για τις άδειες και αν υπάρξει να είναι πολύ χαμηλό.
  • · Μετά το διαγωνισμό. Όσοι είχαν πάρει άδεια έλεγαν ότι ήταν «εξαιρετικός ο διαγωνισμός, γιατί να αλλάξει κάτι;». Όσοι δεν είχαν πάρει άδεια έλεγαν ότι πρέπει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και ότι θα κάνουν τα πάντα για να τον ακυρώσουν. Ήταν ο καιρός όπου όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές και οι επιλαχόντες έκαναν συναντήσεις μεταξύ τους σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Είχαμε δύο εταιρείες με άδειες αλλά χωρίς κανάλι και δύο επιχειρηματίες με κανάλι αλλά χωρίς άδεια. Μαρινάκης, Καλογρίτσας, Κοντομηνάς, Βρυώνης έκαναν συναντήσεις και συζητούσαν πιθανές συνεργασίες. Εμείς ως κυβέρνηση ενθαρρύναμε και τις νέες επενδύσεις και βεβαίως επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση των θέσεων εργασίας. Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να πούμε «κάντε ό,τι νομίζετε» κι ας έκλειναν τα κανάλια;
  • · Το να υιοθετείτε άκριτα τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα δείχνει ότι μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι μπορεί να δείξει σε άλλες κατευθύνσεις από αυτές που ελπίζετε. Διότι εκείνο τον καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έπαιρνε συμβουλές, ακόμα και πριν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, από την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Την GPO. Ο Καλογρίτσας είναι ο ιδιοκτήτης της GPO, τα μέλη της οικογένειάς του κατέχουν το 60%. Μιλάμε για την εταιρεία της οποίας προΐστατο εκείνο τον καιρό ο κ. Θεοδωρικάκος. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, λοιπόν, είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη εκείνη την περίοδο. Και ο κ. Καλογρίτσας, προφανώς, επίσης.
  • · Να καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης στα πρακτικά της Βουλής όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με την GPO και τον κ. Θεοδωρικάκο, άρα και με τον κ. Καλογρίτσα.
  • · Σε ό,τι αφορά τα «βοσκοτόπια», δεκάδες δημοσιεύματα της περιόδου 2013-2014 αξιολογούσαν το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο ως έχων αξία δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ήταν προ της ένταξής του στον αναπτυξιακό νόμο της τότε κυβέρνησης. Μιλάγατε για επενδυτική έκρηξη στην Ιθάκη. Από αυτά, ό,τι κατατέθηκε στον διαγωνισμό ελέγχθηκε από διεθνή οίκο αξιολόγησης, ενώ οι ανταγωνιστές του κ. Καλογρίτσα είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για να προσβάλουν όσα δικαιολογητικά κατέθεσε και το ΣτΕ μας είπε «συνεχίστε».
πηγη: https://thefaq.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου