Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαφοροποιήθηκε από τους πανηγυρισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία. Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εξέφρασε την απογοήτευσή του από τη μη επιβολή κυρώσεων τονίζοντας:

«Εξηγούμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία, όπως λένε, ότι η μη λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο μη φιλοευρωπαϊκό, μη εκσυγχρονιστικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας».

 

Ασκώντας κριτική για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα στην Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ σημείωσε ότι «την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνονται διαυγέστερα».

Το διπλωματικό συμπέρασμα είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών απαγκιστρώνεται από το Βερολίνο και επιλέγει το χτίσιμο στρατηγικής σχέσης με την Ουάσιγκτον για την εμπέδωση σταθερής συμμαχίας με μεγάλη δύναμη, κάτι που δεν φαίνεται να αποτελεί κοινή απόφαση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι ο Νίκος Δένδιας, του οποίου η δημοτικότητα είναι υψηλή σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, χτυπώντας ακόμη και την πρώτη θέση, αυτονομείται και γίνεται πόλος στο εσωτερικό της ΝΔ με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Βουλευτές της ΝΔ βλέπουν στο πρόσωπό του έναν αξιόπιστο εκφραστή του καραμανλισμού, επομένως και των καραμανλικών, παίζοντας χωρίς αντίπαλο στο συγκεκριμένο γήπεδο, αφού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος καραμανλικός στην πρώτη γραμμή με το δικό του εκτόπισμα.

Αλλοι τον χαρακτηρίζουν απαξιωτικά "δελφίνο" και πιστεύουν ότι κινείται τόσο δυναμικά και ανεξάρτητα για να κάνει δύσκολο στον Κυριάκο Μητσοτάκη οποιοδήποτε σχέδιο μετακίνησής του στον ανασχηματισμό.

Το βέβαιο είναι ότι αν δρομολογηθεί ελληνοτουρκικός διάλογος στο ορατό μέλλον, οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών θα δοκιμαστούν εκ νέου, καθώς η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ε. Σουρανή έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον σύμβουλο του Ερντογάν Ι. Καλίν συχνά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ερήμην και εν αγνοία του Ν. Δένδια.

Βέβαιο είναι επίσης ότι ο Ν. Δένδιας δεν είναι εύκολος συνομιλητής για τον πρωθυπουργό στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εχει δική του άποψη και αν δεν καταφέρει να την επιβάλλει ως κυβερνητική «γραμμή» την εκφράζει χωρίς να φοβάται την επίπληξη του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη που είναι, όπως ακούγεται, ο επιθυμητός από τον πρωθυπουργό διάδοχός του.

πηγη:https://tvxs.gr