Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 21 Φεβ 2020
«Στοπ» από τον Άρειο Πάγο στις μεθοδεύσεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ: Οι «Σαράφης» και «Κελέση» θα εξεταστούν ως προστατευόμενοι μάρτυρες
Κλίκ για μεγέθυνση

16:40 | 21.02.2020

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα.

 
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

   Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

   Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

   Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

   «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

   Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Νωρίτερα, με σχετικό έγγραφο το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Αστυνομίας έβαζε τέλος στις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ως προς την παραβίαση του καθεστώτος των προστατευόμενων. Με το έγγραφο ξεκαθαρίζεται πως ο τρόπος με τον οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν κληθεί από αυτή θα είναι αυτός που προβλέπει ο κανονισμός που διέπει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ειδικότερα, το σχετικό έγγραφο αναφέρει πως ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" επικοινώνησε με την υπηρεσία και δήλωσε πως ο λόγος που δεν προσήλθε να καταθέσει δεν ήταν λόγω απείθειας. Αντιθέτως, σημειώνει πως δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με τη διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του με αλλοιωμένη φωνή. 
 
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Τμηματάρχης διαβεβαίωσε τον μάρτυρα ότι η υπηρεσία, ως αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για αυτόν, κατ' εντολή του Εισαγγελέα Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
 
Ακολούθως, ο μάρτυρας διαβεβαίωσε πως είναι στη διάθεση της Επιτροπής για να εξεταστεί σε χώρο που θα του υποδειχτεί από την αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας.
 
Δ. Αυγέρη: Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; 

Μετά τις αποκαλύψεις για την επικοινωνία της ΕΛΑΣ με τον προστατευόμενο μάρτυρα η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής Δώρα Αυγέρη, δήλωσε τα εξής: "Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Τώρα που όπως αποδεικνύεται από την επικοινωνία της Υπηρεσίας Προστατευόμενων Μαρτύρων με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αυτός δεν προσήλθε να καταθέσει,  επειδή δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων; Τόσο ο μάρτυρας, όσο και οι Αρχές δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξέταση σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες εγγυήσεις από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.  Το θέλουν αυτό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως το φοβούνται;"

Στο μεταξύ αποκαλυπτική ήταν η ένορκη κατάθεση του αρμόδιου υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας που δημοσίευσε χτές η Αυγή. "Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προϊσταμένου, οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της Υπηρεσίας. Ερχόταν στην Υπηρεσία, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως, εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη Διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο σχέδιο της υπουργικής απόφασης".

Χθες έπεσαν οι μάσκες της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του καθοδηγητή του κ. Σαμαρά.  Μετά την αποκάλυψη  ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας επικοινώνησε με την ΕΛ.ΑΣ. και δήλωσε ότι θέλει να καταθέσει σύμφωνα  με όσα προβλέπει ο νόμος, την τήρηση του οποίου ζήτησε ξεκάθαρα χθες από την Προανακριτική  ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από την ΝΔ διαρρέεται ότι "δεν διαπραγματεύονται".

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και την πορεία τους, ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι είναι αναμφισβήτητα σημαντικό το πλαίσιο αντιμετώπισης και προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, και η τήρησή του, για το οποίο μάλιστα υπάρχει και σχετική κοινοτική οδηγία. Κάθε παραβίαση, δόλια ή επιπόλαιη, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μαρτύρων, σε δοκιμασία τις ζωές των οικείων τους, θέτει εν γένει σε κίνδυνο και την ίδια την έρευνα, αλλά και κάθε μελλοντική έρευνα που αφορά σκάνδαλα με σοβαρές επιπτώσεις στο δημόσιο συμφέρον.

Η μεθόδευση της συγκάλυψης ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ είναι συνεχής από συστάσεως της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για πιθανή εμπλοκή του πρώην υπουργού δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλου.

«πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου