Δεν είχε τοποθετηθεί ποτέ ο ίδιος επί του θέματος υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δρομολογηθεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, παρότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση με αρχηγό τον ίδιο χαρακτήριζε επίσημα, μέσω των αρμόδιων τομεαρχών, μια τέτοια κίνηση εθνικά επιζήμια και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι χωρίζει τη χώρα στη μέση και οξύνει την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα χαρακτήρισε «ορισμένες σκέψεις» τις επίσημες αντιδράσεις, που έκαναν λόγο για επιπολαιότητα και εγκληματικό λάθος σχετικά με την πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, όπως αυτές είχαν εκφραστεί μέσω του τότε τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Βασιλη Κικίλια, αλλά και πλήθος άλλων στελεχών. «Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ-  θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής  στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της κυριαρχίας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Η παραπάνω τοποθέτηση ήταν η απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον «καλωσόρισε» «σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». «Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε πως «όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι' αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες».

Ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια, θέλοντας να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσιπρα για υπαναχώρηση από την πρωτοβουλία, επικαλέστηκε το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά και έκανε λόγο για υπαναχώρηση του κ. Τσίπρα από την επέκταση των ναυτικών μιλίων καθώς όπως είπε φοβήθηκε αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά. «Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους". Είναι αληθές αυτό κ. Τσίπρα;»  είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε. «Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή που θέλατε να κάνετε κι εσείς αλλά δεν το κάνατε».

Η απάντηση Τσίπρα

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ξανά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε «τρομακτική» τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη και είπε χαρακτηριστικά: «Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων με νόμο, λέτε τώρα "εγώ δεν το είπα". Διαχωρίζετε τη θέση σας από τους τομεάρχες σας, από τα στελέχη του κόμματός σας. Πολύ φοβάμαι, όταν το λέει ο πρωθυπουργός για στελέχη του το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει "εγώ δεν το είχα πει". Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού. Παρακαλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας».

Απαντώντας επί της ουσίας για την προεργασία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος, προβλέπει ότι η διεύρυνση των ορίων της επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που πρέπει να ψηφιστεί με 151 βουλευτές. Επίσης ότι κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει από υπουργικό συμβούλιο και μετά να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα εντολή στον αναπληρωτή τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να ετοιμάσει τον νόμο. Του ζήτησα μάλιστα να πάει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η απάντηση που έδωσε τότε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν "Μην τολμήσετε και το φέρετε και δεσμεύσετε την χώρα σε προεκλογική περίοδο"».

Συμπερασματικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε: «Τέτοιες μείζονες πρωτοβουλίες προϋποθέτουν και ένα κλίμα εθνική συνεννόησης. Αυτό το κλίμα ως αντιπολίτευση εσείς δεν το δώσατε. Όταν εσείς έπρεπε να παράσχετε αυτή την συναίνεση, εσείς αντίθετα βγαίνατε με δηλώσεις "μην τολμήσετε να δεσμεύσετε την χώρα". Και επιπλέον υπήρχαν και άρθρα του κ. Βενιζέλου που δημιουργούσαν ένα κλίμα τοξικό. Σας κατηγορώ ότι συνειδητά το κάνατε, και σήμερα μας λέτε ότι δεν το έκανα εγώ αλλά τα στελέχη μου... Εμείς είχαμε επιλέξει να το κάνουμε σε μία χρονικότητα έξω από το προεκλογικό κλίμα των ευρωεκλογών».

πηγη:https://tvxs.gr