Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο νομιμοποιεί, μεταξύ άλλων, την εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη βάσει του ΠΔ 27.6/ 1932, η οποία καθιστά παράνομη την εργασία σε δεύτερο εργοδότη.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντεργατικές και αναχρονιστικές ρυθμίσεις που αλλάζουν άρδην το εργατικό δίκαιο της χώρας

«Προκαλεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, παρά του όσα συμβαίνουν στην χώρα επέλεξε να φέρει ένα Νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως τα εργασιακά δικαιώματα και αλλάζει άρδην το τοπίο της Εργασίας. Έτσι παρά τον ανθρώπινο πόνο, τις ανείπωτες καταστροφές, την αδράνεια που το επιτελικό κράτος έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα για τις πληγείσες περιοχές, το περιβάλλον και τους ίδιους τους πολίτες, παρά τις ευθύνες της ίδιας της Κυβέρνησης που υποχρεούται να δώσει άμεσα απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, η ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της αποδόμησης των κοινωνικών δικαιωμάτων» ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος.

«Επιπλέον, ο χρόνος διαβούλευσης ήταν εξαιρετικά μικρός και εν μέσω καλοκαιριού, θεομηνιών και φυσικών καταστροφών. Απόδειξη ότι έχουν γίνει πάρα πολύ λίγα σχόλια, αντιστρόφως ανάλογα της σοβαρότητας των ρυθμίσεων. Το Νομοσχέδιο δεν πληροί τις βασικές νομιμοποιητικές και δημοκρατικές προϋποθέσεις, ώστε να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή. Ζητάμε την απόσυρσή του» προσέθεσε, συνεχίζοντας:

«Ο Υπουργός Εργασίας διαφημίζει το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης λέγοντας ότι ενσωματώνει αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία, συμμορφώνοντας το ελληνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Οδηγία 2019/1152 της ΕΕ με τίτλο «Για διαρκείς και προβλέψιμους όρους εργασίας», έπρεπε ήδη να έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό μας Δίκαιο εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τον Αύγουστο δηλαδή του 2022. Για την καθυστέρηση αυτή, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογική γνώμη στην Ελλάδα (INFR 2022/0352) απειλώντας την με παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης μπορεί να έχει τίτλο “Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019…”, όμως επί της ουσίας τα άρθρα που αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όλο το υπόλοιπό είναι ρυθμίσεις αντεργατικές και σκληρά νεοφιλελεύθερες, που κανένας δεν μας τις επέβαλλε. Είναι όλες εμπνεύσεως Κυβέρνησης Μητσοτάκη και εκτέλεσης Άδωνη Γεωργιάδη. Τα λοιπά άρθρα του Νομοσχεδίου μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν ως συνεπής συνέχεια του “σχεδίου Πισσαρίδη” και των Νόμων Χατζηδάκη. Η ίδια πολιτική, άλλος Υπουργός, ακόμη πιο σκληρές αντεργατικές ρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

«Ενώ η χώρα αποδεσμεύτηκε οριστικά από τα Μνημόνια με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη Κυβέρνηση, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε, και εξακολουθεί να φέρνει, Νόμους που εξαθλιώνουν τον εργαζόμενο και κάνουν κουρελόχαρτο το εργασιακό δίκαιο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη θεσμοθέτηση της δεκάωρης απασχόλησης χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, την εναλλακτική λύση της επιπλέον αποζημίωσης- αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς για τους οποίους η απόλυση κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια, τη κατάργηση της ευθύνης του πραγματικού εργοδότη- έναντι του εργαζόμενου, τη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, την επίθεση στην συλλογική διαπραγμάτευση και στη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων και την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ» συνέχισε και κατέληξε:

«Ανοίγει και επίσημα πλέον ο δρόμος για παράλληλη εργασία σε έτερο εργοδότη, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 13ώρες/24ωρο! Η 6ήμερη εργασία επεκτείνεται πια σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων. Δίνεται η δυνατότητα, η δοκιμαστική περίοδος να φτάνει στους 6 μήνες, χωρίς όμως να προβλέπεται παράλληλα η καταβολή αποζημίωσης για την απόλυση ή δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας. Θεσμοθετείται ο «εργαζόμενος λάστιχο» και «ο εργαζόμενος 24/7». Επιτρέπονται πια ατομικές συμβάσεις με αναφορά σχεδόν μηδενικών ωρών και συμβάσεις με κατά παραγγελία εργασία, μετά από συμφωνία τάχα των μερών. Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση.

«Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα της Κυβέρνησης για τα εργασιακά: εξαθλίωση των εργαζομένων, νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερ- εργασίας, χάρες σε μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα, φίμωση του συνδικαλισμού. Στόχος της ΝΔ είναι η κατάργηση της πλήρους και σταθερής εργασίας, η αποδόμηση του προστατευτικού πλαισίου αλλά και η πρόθεση να κρύψει μέσα από ελαστικές συμβάσεις την ανεργία, ειδικά των νέων. Η συνεχιζόμενη ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής, οι καθηλωμένοι μισθοί, τα επιδόματα- τσιρότο, τα βίαια φυσικά φαινόμενα που όμως έρχονται σε ένα Κράτος χωρίς δομές και πρόληψη, σε χωριά και ολόκληρες περιφέρειες, που τα λεφτά για τα έργα προστασίας έχουν γίνει χαρτοπόλεμος, έχουν φέρει μια νέα κρίση στην ελληνική κοινωνία. Η αποψίλωση κάθε προστατευτικού θεσμικού πλαισίου για την Εργασία και η θεσμοθέτηση περαιτέρω βάρβαρων- για τον εργαζόμενο- όρων, δυστυχώς οδηγεί μόνο σε ακόμη πιο μεγάλη φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση του κόσμου της εργασίας. και για αυτά είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ΝΔ» κατέληξε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: «Ακόμα περισσότερη ευελιξία χωρίς κανόνες, ακόμη λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Υπογραφή: Νέα Δημοκρατία»

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, ανέφερε εξ’ αρχής ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην ενίσχυση της εργασίας, όπως ψευδεπίγραφα διαμηνύει, ενώ αποτελεί δε ειρωνεία ένα νομοσχέδιο που προωθεί -μεταξύ άλλων- την εργασιακή ευελιξία και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, να ομνύει στο όνομα της προστασίας και βελτίωσης των δικαιωμάτων εργαζομένων.

Προσέθεσε πως νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ακολουθεί πιστά την πολιτική λογική των νομοθετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης τετραετίας με τα οποία η ΝΔ αφαίρεσε εργασιακά δικαιώματα, αποδυνάμωσε τη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων και ενίσχυσε την εργοδοτική αυθαιρεσία, οδηγώντας στην εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ενώ παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια στην ΕΕ με μέσο όρο εβδομαδιαίας απασχόλησης τις 39,7 ώρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 36,4 ώρες.
  • Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν πια θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς.
  • Το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
  • Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώθηκε κατά 7,4% το 2022, ενώ σύμφωνα με την Eurostat η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Μέσα στην τριετία 2019-2022 τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ οι πραγματικοί μισθοί υπέστησαν σοβαρή μείωση (8,7% για την περασμένη χρονιά).
  • Η Ελλάδα είναι στην χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ως προς την ποιότητα του χρόνου εργασίας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής,
  • Το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και μισθούς της τάξης των 400 – 500 ευρώ τον μήνα.
  • Οι συνέπειες της απουσίας πολιτικών και ελέγχων στον τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας είναι τραγικές. Το 2022 χάθηκαν 104 εργαζόμενοι, ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαμε 86 απώλειες ανθρωπίνων ζωών.
  • Την ώρα που οι αναπτυγμένες χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο στην τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών, γιατί τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής της είναι ενθαρρυντικά τόσο για την βελτίωση συνθηκών ζωής των εργαζομένων όσο και για την αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις διεθνείς εξελίξεις.
  • Με τις κατά παραγγελία συμβάσεις ο εργαζόμενος θα είναι δέσμιος του εργοδότη χωρίς προγραμματισμό της προσωπικής του ζωής, με πλήρη ανασφάλεια και φυσικά με πολύ χαμηλές αμοιβές.
  • Η κυβέρνηση νομοθετεί -ως μη οφείλει- το 13ωρο ημερήσιας απασχόλησης (που θα είναι εν τοις πράγμασι 14 και 15 ώρες), νομοθετεί – ως μη οφείλει- την παραβίαση της 11ωρης συνεχούς ημερήσιας ανάπαυσης και δεν νομοθετεί – ως οφείλει εκ της Οδηγίας- ασφαλιστικές δικλείδες που να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τη δεύτερη ή τρίτη απασχόληση σε επικίνδυνες/βαριές για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων δουλειές.
  • Το νομοσχέδιο μειώνει την δοκιμαστική περίοδο στους 6 από 12 μήνες χωρίς να μειώσει αντίστοιχα και το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης.
  • Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια η εξαμηνιαία βάση με ατομική σύμβαση, καταργείται ακόμη και η πρόβλεψη του νόμου 4808/2021 της ίδιας κυβέρνησης (!), καθώς εργοδότης θα αλλάζει τα ωράρια εργασίας ουσιαστικά όπως επιθυμεί.
  • Με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΝΔ νομιμοποιείται η (ως σήμερα παράνομη) εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με βάρδιες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Έως τώρα ίσχυε μόνο για ξενοδοχεία και επισιτισμό.
  • Περιορίζεται περισσότερο και ποινικοποιείται το δικαίωμα της απεργίας σε συνέχεια του άρθρου 93 του νόμου 4808/2021(νόμος Χατζηδάκη).
  • Η Κυβέρνηση, ξαναθυμήθηκε το Rebrain Greece με την διάταξη για την δημιουργία της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας. Επιδιώκει – υποτίθεται – η Κυβέρνηση την παλινόστηση των νέων επιστημόνων μας, αλλά ταυτόχρονα διαλύει το εργατικό δίκαιο, τα εργασιακά δικαιώματα και προωθεί το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Ο κ. Μουλκιώτης κατέληξε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπό συζήτηση νομοθέτημα επιχειρεί να ενσταλάξει και στις συνειδήσεις των πολιτών-εργαζομένων, που δεν τα βγάζουν πέρα με το εισόδημα που προκύπτει από την πρώτη τους απασχόλησή, ότι το 8ωρο είναι παρωχημένο και ξεπερασμένο. Και ότι φταίνε εκείνοι που δεν τα βγάζουν πέρα και όχι οι πολιτικές της Κυβέρνησης.

ΚΚΕ: Δέσμευση της κυβέρνησης στις παραγγελίες των εργοδοτών – Να αποσυρθεί άμεσα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κάλεσε στην απόσυρση του νομοσχεδίου – «όλεθρος» για τα εργασιακά, τονίζοντας πως «ενώ ο λαός πνίγεται και καίγεται γιατί τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα δε είναι επιλέξιμα γιατί δεν αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για τις καταστροφές, έρχεται να νομιμοποιήσει τους πιο σκληρούς νόμους εκμετάλλευσης των εργαζομένων, διακινώντας ταυτόχρονα μύθους και ψέματα».

«Αν το νομοσχέδιο είναι τόσο θετικό, όσο διατείνεται η κυβέρνηση, γιατί το κρατούσε κρυφό προεκλογικά και δεν ανακοίνωνε τότε ότι θα φέρει 13 ώρες δουλειά και ποινικοποίηση απεργίας», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε πως «το νέο αντεργατικό τερατούργημα αποτελεί δέσμευση της ΝΔ στις παραγγελίες της εργοδοσίας για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, καθώς γιγαντώνει την ευελιξία, την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου και την κατάργηση διαλείμματος. Έτσι οι εργοδότες νόμιμα θα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους».

Τόνισε πως το νομοσχέδιο προσθέτει κι άλλες στις δεκάδες μορφές ευέλικτης απασχόλησης, την ώρα που 2 στις 3 προσλήψεις είναι ευέλικτες και συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ απευθυνόμενος στη κυβέρνηση είπε πως «είστε πρόθυμοι να προωθήσετε τα πιο νοσηρά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων».

Όπως δήλωσε, νομοθετείται η δουλειά για 13 ώρες την μέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη, παραδεχόμενη έτσι η κυβέρνηση ότι με 800 ευρώ μέσο μισθό και ακρίβεια που «τσακίζει κόκαλα», για να ζήσει μια οικογένεια με παιδιά πρέπει να δουλεύουν και οι δύο οι γονείς 26 ώρες το 24ωρο, ενω προβλέπεται περαιτέρω ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης, δίνεται «πράσινο φως» σε απολύσεις εγκύων νωρίτερα από το 18μηνο, καθώς θα μπορούν απολύονται μετά από 6 μήνες με την πρόφαση της δοκιμαστικής περιόδου, όπως επίσης απολύσεις χωρίς αποζημίωση, ενώ η μοναδική εξασφάλιση είναι έγκυρη ενημέρωση του εργαζόμενου για το πότε δουλεύει.

Επίσης, ανέφερε πως αποκαλυπτική ήταν η στάση των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έψεξαν την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, σχολίασε πως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γαβρήλος είπε ότι «ευρωπαϊκές οδηγίες έπρεπε ήδη να έχουν εφαρμοστεί», σημειώνοντας ότι μόνο το υπόλοιπο νομοσχέδιο είναι «νεοφιλελεύθερο», ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μουλκιώτης είπε ότι «η ευρωπαϊκή οδηγία στοχεύει στην προστασία εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις», κάνοντας λόγο για προσπάθειά να βγάλουν «λάδι» τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ και να την παρουσιάσουν ως… προστάτιδα των εργαζομένων, την ώρα που οι ευέλικτες σχέσεις και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι κανόνας σε βάρος των εργαζομένων.

Συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και μαζικοί φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενάντια «στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά και την εγκληματική πολιτική» της κυβέρνησης, μετά από απόφαση που πάρθηκε στη μεγάλη σύσκεψη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Σεπτέμβρη στο θέατρο του Πολυχώρου των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), ενώ κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό και Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Γάλα – Ποτά Τρόφιμα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ. Επίσης στη κινητοποίηση καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες του ΠΑΜΕ, οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στις 15 Σεπτέμβρη στις 19.30 στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί στις 18.45 στα εξής σημεία:

  • Παλαιά Βουλή: Εργατικό Κέντρο Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μαζικοί φορείς των δήμων του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.
  • Προπύλαια:Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών
Με πληροφορίες από thepressproject.gr