Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Νοέ 2013

 

Απάντηση Κομισιόν σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου και άλλων Ελλήνων ευρωβουλευτών

 

«Εκτός πραγματικότητας η Κομισιόν, απαντώντας στην κοινή ερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη και το μερίδιο ευθύνης των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστήριξε ότι τα τελευταία στοχεύουν και έχουν σχεδιαστεί για “την ανάπτυξη”, “τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, “τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά”, “την ανταγωνιστική οικονομία”, “τη δίκαιη μεταχείριση” και “την ισομερή κατανομή του βάρους σε όλο τον πληθυσμό”. Η Κομισιόν είτε αγνοεί την κατάσταση, είτε παραπλανά εσκεμμένα τους πολίτες και το Ευρωκοινοβούλιο, παραβλέποντας την τραγική θέση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνεργοι κι έχουν οδηγηθεί στα όρια της φτώχειας» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

«Τα δυο κόμματα που βρίσκονται ακόμα και σήμερα στην εξουσία έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την πολυδιάστατη κρίση που βιώνει η χώρα. Όμως, η Κομισιόν δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει την αποτυχία των μέτρων που μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέβαλαν στην Ελλάδα, εκτοξεύοντας στο 60% την ανεργία των νέων και οδηγώντας στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, των κοινωνικών δομών και των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης. Ποιά “ανάπτυξη”, ποιές “ θέσεις εργασίας” ποια “βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία” και ποιά “δίκαιη μεταχείριση” επέφεραν τα προγράμματα διάσωσης;», συνέχισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

"Οι ευρωβουλευτές που καταθέσαμε την ερώτηση , εκπροσωπώντας τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Οικολόγων Πρασίνων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και της Δράσης και αντίστοιχα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις ομάδες των Πρασίνων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και της Ομάδας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας αναφορικά με την εξάντληση των δημοκρατικών αντοχών των κοινωνιών στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Δεν είναι μόνο η κρίση και οι προωθούμενες πολιτικές οι αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σίγουρα δημιουργούν πιο εύφορο έδαφος οι συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης για την ενίσχυση του εξτρεμισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Στο πλαίσιο αυτό, θέσαμε στην Κομισιόν ερώτημα για τις πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει, στο βαθμό που της αναλογεί, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την ύφεση και τη λιτότητα και να αποφευχθεί η επιδείνωση φαινομένων βίας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής".

 

Επ’ αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε πως το ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την απασχόληση που θα περιλαμβάνει μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους, τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και την καταπολέμηση της φτώχιας. Βλέπει κάποιος να υπάρχει τέτοιο σχέδιο; Το μόνο που βλέπουμε είναι συζητήσεις για απολύσεις, περικοπές, μειώσεις, λιτότητα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει ευθύνη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναζωογόνησης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και καινοτόμους τομείς, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Να εγκαταλείψη την πολιτική κατεδάφισης των δομών υγείας και κοινωνικής φροντίδας καθώς και τις ισοπεδωτικές παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια. Η Κομισιόν και η τρόικα, αν έχουν κατανοήσει την ανάγκη να υπάρξει ένα "σχέδιο δράσης για την απασχόληση που θα περιλαμβάνει μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους, τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και την καταπολέμηση της φτώχιας" θα πρέπει να ανοίξουν διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, όχι μόνο με την κυβέρνηση, για τη διαμόρφωσή του και να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση και υλοποίησή του. Αλλιώς αυτά είναι υπεκφυγές για να μην αναλάβει η τρόικα την ευθύνη της αποτυχίας του προγράμματος και των Μνημονίων.

Αλλά αν το πρόγραμμα προσαρμογής είναι επιτυχημένο και κατάλληλο, όπως ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πρώτη ακρόαση των εκπροσώπων της Τρόικα που οργάνωσε η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες σχετικά επί τις επιπτώσεις των προγραμμάτων στις χώρες της κρίσης, γιατί χρειάζεται επιπλέον σχέδιο δράσης για τη αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εφαρμαζόμενων πολιτικών; Δικαίως οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην ακρόαση αντέδρασαν έντονα και σχολίασαν καυστικά τις τοποθετήσεις των 2 εκπροσώπων της Τρόικα», κατέξηξε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρο το περιεχόμενο της ερώτησης και της απάντησης:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010779/2013 προς την Επιτροπή

Άρθρο 117 του Κανονισμού

Νίκος Χρυσόγελος, Μαριέττα Γιαννάκου, Συλβάνα Ράπτη, Νίκη Τζαβέλα, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Άννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλλης, Γεώργιος Παπανικολάου, Δημήτριος Δρούτσας, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Μαρία-Ελένη Κοππά, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Νικόλαος Σαλαβράκος, Γεώργιος Σταυρακάκης, Ιωάννης Τσουκαλάς

 

Θέμα: Άνοδος ναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη - δολοφονία νέου στην Ελλάδα

 

Στις 17.9.2013, ένα μέλος του νεοναζιστικού κόμματος "Χρυσή Αυγή" δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 34χρονο εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Πρόκειται για το αποκορύφωμα σειράς βίαιων ενεργειών (όπως στο Μελιγαλά, στα Γιαννιτσά και στο Πέραμα) από μέλη της Χρυσής Αυγής που γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο στο περιβάλλον της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας -έκτος χρόνος ύφεσης και τέταρτος χρόνος σκληρής λιτότητας- έχει εξαντλήσει και τις τελευταίες αντοχές των Ελλήνων πολιτών.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές θα δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο πλαίσιο του συντάγματος και της εθνικής νομοθεσίας. Η εξάπλωση όμως φιλοναζιστικών, ρατσιστικών φορέων και κινήσεων δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Έχει καταγραφεί ήδη σε προηγηθείσες εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταγράφεται εντονότερα στις μετρήσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.

Διαπιστώνεται καθημερινά ότι οι ομάδες αυτές επωφελούνται από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη, κυρίως όμως σ' εκείνα όπου οι κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται έρχονται σε αντίθεση με το κοινωνικό μοντέλο επί του οποίου δομήθηκε η ΕΕ και το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει "αναγκαίο" για την επιτυχή εφαρμογή προγραμμάτων προσαρμογής και την έξοδο από την κρίση. Όσο τα προγράμματα λιτότητας συμπιέζουν το εισόδημα των πολιτών και περιθωριοποιούν, κοινωνικά και εργασιακά, μεγάλες ομάδες, κυρίως νέων ανθρώπων, τόσο βρίσκουν έδαφος εγκληματικές συμπεριφορές με άλλοθι τη φτώχεια και την παράνομη μετανάστευση.

Επειδή τέτοια φαινόμενα που προαναφέρθηκαν πιθανόν να επιδεινωθούν, και όχι μόνο στην Ελλάδα, ερωτώνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο:

1. Συνειδητοποιούν ότι εξαντλούνται οι δημοκρατικές αντοχές των κοινωνιών, κυρίως σε κράτη μέλη της ΕΕ με προγράμματα προσαρμογής και πλήττονται καίρια οι αρχές και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ;

2. Θα συνυπολογίσουν τις κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους των προγραμμάτων προσαρμογής;

3. Στο βαθμό που τους αναλογεί, ποιες πολιτικές προτίθενται να εφαρμόσουν ώστε ν' αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την ύφεση και τη λιτότητα στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής, ν' αποφευχθεί η επιδείνωση φαινομένων βίας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, που τραυματίζουν βαρύτατα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, κλονίζουν συθέμελα την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναφέρουν στο προσκήνιο τη ναζιστική απειλή;

 

Απάντηση του Olli Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής

 

Η Επιτροπή παραπέμπει στη δήλωσή της της 9ης Οκτωβρίου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η άνοδος του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού είναι σοβαρό ζήτημα και αποτελεί αντικείμενο κοινού προβληματισμού για την ΕΕ στο σύνολό της. Τροφοδοτεί τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία, την ομοφοβία και όλες τις μορφές μισαλλοδοξίας. Θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και απειλεί την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ. Η Επιτροπή έχει ανέκαθεν καταδικάσει κάθε εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθώς και κάθε άλλη μορφή μισαλλοδοξίας ως ασυμβίβαστες με τις αξίες και τις αρχές στις οποίες θεμελιώνεται η Ένωση. Προτίθεται να δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης πλαισίου 2008/913/ΔΕΥ για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στα τέλη του 2013.

 

Στόχος των προγραμμάτων προσαρμογής είναι να δημιουργηθεί μια πιο σταθερή βάση για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα βασίζεται σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία. Τα προγράμματα θα πρέπει επίσης να κρίνονται λαμβανομένου υπόψη του ότι έχουν αποσοβήσει πολύ δριμύτερη προσαρμογή με καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

 

Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με ιδιαίτερο γνώμονα την ανάγκη να διασφαλιστεί δίκαιη μεταχείριση. Καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το βάρος της προσαρμογής θα το μοιραστεί εξίσου όλος ο πληθυσμός. Οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται σταδιακά και τα προγράμματα εστιάζονται ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Επίσης, περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας. Για παράδειγμα, το ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την απασχόληση που θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων το οποίο με στόχο τους μακροχρόνια ανέργους, μέτρα για τη βελτίωση του δικτύου κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας μέσω ενός καθεστώτος βοήθειας για τους μακροχρόνια ανέργους που απευθύνεται στους φτωχούς, καθώς και ένα καθεστώς ελάχιστου εισοδήματος που θα δημιουργηθεί σε πιλοτική βάση.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου