Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 27 Οκτ 2023
Τι προσπαθεί να κρύψει το Μαξίμου
Κλίκ για μεγέθυνση









 
Η ήττα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών προκαλεί τριγμούς στη Ν.Δ., με τις σαφείς αιχμές του Νικ. Κακλαμάνη να απηχούν σε μεγάλη μερίδα «γαλάζιων» στελεχών ● Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η καταγεγραμμένη δημοσκοπικά δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια, αλλά και το διαφορετικό μήκος κύματος Καραμανλή σε σχέση με την άκριτη πρωθυπουργική υποστήριξη προς το Ισραήλ

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση αφήνουν την μπάλα να βρίσκεται στο γήπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επίσημη γραμμή είναι ότι δεν σχολιάζουν τα εσωκομματικά των πολιτικών τους αντιπάλων και ότι οι ίδιοι κοιτούν την κυβερνητική πολιτική.

Ανεπισήμως, όμως, παρακολουθούν την κρίση που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν πως η εκεί αλλαγή ηγεσίας όχι μόνο δεν έδωσε οποιαδήποτε ώθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά, αντιθέτως, τα ποσοστά του υποχωρούν δημοσκοπικά, ενώ από αυτές τις απώλειες δεν εισπράττει το ΠΑΣΟΚ που μένει στάσιμο, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να εξακολουθεί να καταγράφεται ως ο μόνος ισχυρός πόλος στο πολιτικό σύστημα και να εμφανίζεται ότι παίζει χωρίς αντίπαλο.

Η εικόνα αυτή, ωστόσο, σκεπάζει τα δικά της ζητήματα, που παραμένουν απολύτως υπαρκτά και με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη. Ενα από αυτά είναι ασφαλώς η διαχείριση της ήττας της Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία προκάλεσε μεγάλη –αν και υπόκωφη– εσωκομματική κριτική και εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Με τελευταίο τέτοιο αποτέλεσμα τις σαφείς αιχμές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το ιστορικό στέλεχος της παράταξης Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος, με φόντο την απώλεια για τη Ν.Δ. τεσσάρων Περιφερειών από «γαλάζιους» αντάρτες, τάχθηκε (Παραπολιτικά 90,1) «υπέρ της διεύρυνσης, αλλά όχι υπέρ του ξεχειλώματος», εκφράζοντας έτσι πολλά «γαλάζια» στελέχη που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την αξιοποίηση από τον Κυρ. Μητσοτάκη –όχι μόνο στο υπουργικό σχήμα, αλλά γενικώς σε θέσεις ευθύνης στα υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό– πολλών στελεχών που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και συχνά από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, σε βάρος στελεχών που προέρχονται από τη Ν.Δ. και παραμένουν αναξιοποίητα.

Περί λαϊκής Δεξιάς

Κληθείς χθες να απαντήσει σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ουσιαστικά υπερασπίστηκε την πρωθυπουργική αυτή τακτική, χωρίς να βλέπει κάποιο ζήτημα στις πρωθυπουργικές προτιμήσεις σε στελέχη, λέγοντας ότι η Ν.Δ. «έχει καταφέρει και είναι το μοναδικό κόμμα εξουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης γιατί βασίζεται στις αρχές και στις αξίες του, στις διαχρονικές ιδέες τις οποίες υπηρετεί στις δύσκολες αποφάσεις που έχει πάρει, βάζοντας το συμφέρον των πολιτών πάνω από όλους και από όλα, αλλά ταυτόχρονα και σε πολύ σημαντικές διευρύνσεις και εισόδους ανθρώπων από άλλους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι συμμερίζονται και συντάσσονται με το όραμα του προέδρου μας και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μια καλύτερη Ελλάδα.

»Και αυτή η διεύρυνση έχει φέρει αποτελέσματα. Σίγουρα πάντοτε με σεβασμό στη βάση μας, στους ανθρώπους, οι οποίοι διαχρονικά υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ. [...] Αυτή λοιπόν η διεύρυνση πάντοτε σε γερές βάσεις και γερά θεμέλια νομίζω ότι έχει πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και σε αυτή τη λογική συνεχίζουμε».

Θυμίζουμε πως ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε επισημάνει ότι «η πολιτική μήτρα πάνω στην οποία στήθηκε και η ΕΡΕ και η Ν.Δ. ήταν η πατριωτική λαϊκή Δεξιά» και πως «πάνω σε αυτά τα θεμέλια, περνώντας τα χρόνια, βεβαίως ήταν αναγκαίο να γίνουνε προσθήκες και έτσι η δεύτερη συνιστώσα στη Ν.Δ. είναι η φιλελεύθερη Ν.Δ.

»Οταν όμως η δεύτερη συνιστώσα αγνοεί την πρώτη και εννοώ σε επίπεδο λαϊκής βάσης», όπως σημείωσε, «ένα μεγάλο κομμάτι [του κόσμου της γαλάζιας παράταξης] αντιδρά. Και πώς αντιδρά; Το είδαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οπου υπήρχε εναλλακτική λύση, π.χ. τέσσερις εντός εισαγωγικών αντάρτες, πήγε και ψήφισε. Και εξέλεξε αυτούς τους ανθρώπους. [...] Και όπου δεν έχουνε εναλλακτική λύση, δεν πάνε να ψηφίσουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι «πρέπει να επέλθει μία ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο συνιστωσών, διότι πράγματι άλλο διεύρυνση και άλλο το ξεχείλωμα», ενώ αναφέρθηκε και σε ένα «σλόγκαν υπό μορφήν χιούμορ και πλάκας που κυκλοφορεί μεταξύ των μικρομεσαίων στελεχών της Ν.Δ.» και τα οποία λένε ότι «όταν υποβάλλει κάποιος το βιογραφικό του για να κριθεί, λένε “βάλε ότι είχες θητεύσει λίγο και στο ΠΑΣΟΚ μπας και έχεις τύχη”».

Αγκάθι η ακρίβεια

Την ίδια ώρα μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση εξακολουθεί να προκαλεί η δυσαρέσκεια των πολιτών για το ζήτημα της ακρίβειας, η οποία είναι πολύ ορατή στις δημοσκοπήσεις, όπου οι ερωτώμενοι ιεραρχούν το θέμα αυτό ως το νούμερο ένα ζήτημα –με διαφορά από τα υπόλοιπα– που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ομως μετά την προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί ότι παίζει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, προκειμένου να ανορθώσει το προφίλ του που στραπατσαρίστηκε από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχει προκύψει άλλο ένα ζήτημα για την κυβέρνηση. Και αυτό είναι ότι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO για το Star, το 65,4% των πολιτών απαντά ότι πρέπει η Ελλάδα στο θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή να τηρήσει αυστηρή στάση ουδετερότητας και μόλις το 18,4% λέει να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ, όπως έχει κάνει ο πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να πάει στο Ισραήλ, προκειμένου να δηλώσει την υποστήριξή του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει πως «ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος», αποδεχόμενος ουσιαστικά έτσι το «μικρό ανθρωπιστικό κόστος».

Θυμίζουμε ότι, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η Ευρώπη και η Δύση συνολικά έρχονται ξανά αντιμέτωπες με το επιτακτικό και χρονίζον ζήτημα της ειρήνευσης και της σταθερότητας στην περιοχή. Δεν θα την φέρει η όποια επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα» και πως «είναι ανάγκη όσο ποτέ το φλέγον ζήτημα της επίλυσης του Παλαιστινιακού να καταστεί άμεση προτεραιότητα. Πρώτο βήμα η διακοπή των ισραηλινών εποικισμών, κύριος στόχος η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε χθες για αυτό το διαφορετικό μήκος κύματος του πρώην πρωθυπουργού, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στις δηλώσεις του κ. Καραμανλή, περιοριζόμενος να επαναλάβει τις διατυπώσεις του κ. Μητσοτάκη.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου