Μείζον ζήτημα φαίνεται πως προκύπτει μετά τη δημοσιοποίηση των αλλαγών, που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στον νέο Ποινικό Κώδικα, με βάση τον οποίο φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την αρχειοθέτηση πολλών σημαντικών υποθέσεων «θαλασσοδανείων», με βασικότερες αυτά που αφορούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και εκείνο προς αρκετά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των 50 αλλαγών που προβλέπονται σε σχέση με τον ποινικό κώδικα, που πέρασε από τη Βουλή  η κυβέρνηση Τσίπρα και τέθηκε σε  ισχύ από την 1η Ιουλίου, περιλαμβάνεται και  το αδίκημα της απιστίας, το οποίο πλέον, σε ό,τι αφορά αποκλειστικά στα τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνο μετά από μήνυση από τον βασικό συμβαλλόμενο (δηλαδή την ίδια την τράπεζα) , τη στιγμή που για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

 

Από την παραπομπή εξόφλησης των δανείων στις τραπεζικές καλένδες σε αυτή της παραπομπής των υποθέσεων στις δικαστικές καλένδες

Η παραπάνω πρόβλεψη εκτός από το ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης της συνταγματικής αρχής της ισότητας και της ισονομίας, δημιουργεί νέα δεδομένα σε πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν όλα το προηγούμενο διάστημα τον πολιτικό κόσμο αλλά και την κοινή γνώμη.

Πρόκειται για μια σειρά υποθέσεων που έχουν να κάνουν με την παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δανειοδοτήσεις χωρίς εγγυήσεις από τις τράπεζες προς τα πάλαι ποτέ κόμματα εξουσίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) αλλά και μερίδα συστημικών ΜΜΕ. Η εξόφληση των εν λόγω δανείων έχει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- παραπεμφθεί στις καλένδες προκαλώντας τεράστια τρύπα στα τραπεζικά ιδρύματα, την οποία κλήθηκε να καλύψει ο ελληνικός λαός μέσω των τριών ανακεφαλαιοποίησεων. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον πως για το θέμα είχε συγκροτηθεί από την προηγούμενη Βουλή ειδική εξεταστική επιτροπή, η οποία είχε συντάξει και σχετικό πόρισμα, ενώ για το ζήτημα το θαλασσοδανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη ζητήσει από τέλη του περασμένου Μαρτίου  δίωξη συνολικά 115 προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται.

Τι επιχειρείται όμως στην πραγματικότητα με τη νέα διάταξη που επιχειρεί να εισαγάγει στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση της ΝΔ;

 

«Πάμε για απαλλαγή όλων των εμπλεκόμενων»
 
«Καμιά τράπεζα δεν πρόκειται να κινηθεί εναντίον κάποιου στελέχους της, ακόμη και πρώην, καθώς θα είναι σα να βγάζει τα μάτια της μοναχή της» σημειώνουν μιλώντας στο tvxs πρόσωπα με γνώση των υποθέσεων και προσθέτουν: «Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά πως κανένα από αυτά τα σκάνδαλα, που κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια στον ελληνικό λαό δεν πρόκειται να εξεταστεί ουσιαστικά από τη Δικαιοσύνη.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με την απαλλαγή τόσο των τραπεζικών στελεχών, ακόμη και κορυφαίων, αφού αν δεν υπήρχαν αυτοί να βάλουν την υπογραφή τους δε θα υπήρχαν τα θαλασσοδάνεια, όσο και εκείνων που απέφυγαν να παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Έχουμε τουλάχιστον 15 τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχουν και δικογραφίες, ανάμεσά τους και η υπόθεση του Κήρυκα Χανίων».  

Οι 2+1 υποθέσεις θαλασσοδανείων: Ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός, τα ΜΜΕ και η «ιδιαίτερη» περίπτωση του Κήρυκα Χανίων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων προσώπων, οι βασικές υποθέσεις που θα πάρουν τον δρόμο της αρχειοθέτησης χωρίζονται σε 2+1 βασικές κατηγορίες:

 

  1. Τα θαλασσοδάνεια ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, τα οποία συνολικά μαζί με τους τόκους ανέρχονται στα 530 εκ. Ευρώ. Πρόκειται για δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν από έξι τράπεζες την περίοδο 2006-2012 με εγγύηση τον υπολογισμό της μελλοντικής τους κρατικής χρηματοδότησης, θεωρώντας προφανώς ως δεδομένα τόσο τα υψηλά τους ποσοστά όσο και το ύψος της επιχορήγησης. Καμιά από τις παραπάνω εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώθηκε με αποτέλεσμα να βρεθούν τα δυο κόμματα με ένα τεράστιο τραπεζικό χρέος. Όπως αναφέρουν με νόημα έμπειρα στελέχη με γνώση της υπόθεσης: «Ακόμη κι αν δίνουν ολόκληρη την επιχορήγησή τους για την αποπληρωμή των δανείων, η μεν ΝΔ θα χρειαστεί περίπου 350 χρόνια για τα εξοφλήσει το δε ΠΑΣΟΚ 750 χρόνια».
  2. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην υπόθεση του Κήρυκα Χανίων, στην οποία εμπλέκεται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό συμβαίνει όχι τόσο γιατί πρόκειται για κάποιο δυσθεώρητο ποσό(720 χιλιάδες ευρώ), αλλά επειδή η αντιμετώπιση που έτυχε ο δανειολήπτης από την Παγκρήτια Τράπεζα και στη συνέχεια τράπεζα Πειραιώς (υπό τη διοίκηση τότε του Μιχάλη Σάλλα). Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση λοιπόν, προβλέπονταν 24 δόσεις, από τις οποίες οι 23 ανέρχονταν στο ποσό των 2-3 χιλιάδων έκαστη συμπληρώνοντας το ποσό των 69 χιλιάδων ευρώ. Η 24η και τελευταία όμως ανερχόταν στο ποσό των 649 χιλιάδων ευρώ. Με βάση όμως το γεγονός πως η συγκεκριμένη δόση φάνταζε «υπέρογκη», δινόταν η δυνατότητα να ενταχθεί σε νέα ρύθμιση. Κοινώς γινόταν ρύθμιση στη ρύθμιση, με την εν λόγω πρακτική να είναι γνωστή στους τραπεζικούς κύκλους ως σύστημα ballon.
  3. Το τρίτο τμημα θαλασσοδανείων αφορά τη χρηματοδότηση πολλών συστημικών ΜΜΕ, με το συνολικό χρέος από αυτές να ανέρχεται στο ποσό του 1,2 δισ. Ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν «με εγγύηση αέρα», όπως είχε ομολογήσει κατά την κατάθεσή του τον Σεπτέμβρη του 2016 στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Παναγιώτης Ψυχάρης. Μακρύς είναι ο κατάλογος των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν με τον εν λόγω αδιαφανή τρόπο, με το Πρώτο Θέμα, τα Παραπολιτικά, το Alter και φυσικά το Mega να φιγουράρουν μεταξύ αυτών.

Ενδεικτικά παραδείγματα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2016 έχουν ως εξής:

  • ΣΤΑΡ: με αρχικό πλαφόν δανειοδότησης 7,043 εκ. οφειλή (εξυπηρετούμενη) 69,214 εκ. ακάλυπτοι κίνδυνοι 47,178 εκ.
  • ΑΝΤΕΝΝΑ: οφειλή (εξυπηρετούμενη) 181,48 εκ. ακάλυπτοι κίνδυνοι 43,100 εκ.
  • ΜΕGA: δανεισμός 112,689 εκ. με ελλιπή εξασφάλιση, (πλασματικά ενέχυρα, υπερτιμολόγηση της ταινιοθήκης κλπ
  • ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: οφειλή (εξυπηρετούμενη) 42,412 εκ. ακάλυπτοι κίνδυνοι 27,231 εκ. Κ.λ.π.

Σοβαρά συνταγματικά ζητήματα

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στο tvxs έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, η προωθούμενη ρύθμιση «πάσχει βαριά» από συνταγματικής απόψεως, ενώ εκτιμούν πως είναι πιθανό το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει τελικά πίσω επί του ζητήματος. Προσθέτουν δε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει ελλιπής ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με το σημείο που βρίσκονται από δικαστικής απόψεως οι σχετικές υποθέσεις.  
https://tvxs.gr