Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 16 Αύγ 2020
Δ. Παπαδημούλης: Στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η λέξη «κυρώσεις» απουσιάζει
Κλίκ για μεγέθυνση

10:22 | 16.08.2020

 

 

 

 

«Πλατωνική η ευρωπαϊκή και διεθνής αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις εντεινόμενες προκλήσεις Ερντογάν – Στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η λέξη ‘κυρώσεις’ απουσιάζει - Ο Κ. Μητσοτάκης να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να επιβληθούν κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα προς την Τουρκία, έχει ήδη καθυστερήσει»

 

«Τριπλή η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας – Πέραν των τουρκικών προκλήσεων, μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένας δύσκολος χειμώνας - Θα εκτιναχθούν η ύφεση και η ανεργία – Σοβαρή και η υγειονομική κρίση - Η αρχική επιτυχία έναντι του κορονοϊού εξανεμίστηκε, λόγω του κλίματος χαλάρωσης που καλλιεργήθηκε, κυρίως με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ»

"Πλατωνική" χαρακτήρισε "την ευρωπαϊκή και διεθνή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων προκλήσεων της Τουρκίας" ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας πως "δεν είναι επαρκής για να στείλει το μήνυμα στον Ερντογάν ότι 'ως εδώ και μη παρέκει'". Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Μαζί το Σαββατοκύριακο» τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι "καθόλου ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου στο ανακοινωθέν του Ζοζέφ Μπορέλ η λέξη 'κυρώσεις' απουσιάζει", και κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ να ασκήσει μια "πιο ενεργή, πιο διεκδικητική εξωτερική πολιτική".

«Ο Κ. Μητσοτάκης έχει καθυστερήσει να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να επιβληθούν κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα προς την Τουρκία, ώστε να αποδεχθεί τη λογική διαλόγου με την Ελλάδα και την Ευρώπη, και να ρυθμιστούν τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας», δήλωσε χαρακτηριστκά.

Ο Δημ. Παπαδημούλης έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου ότι «είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που τουρκικό ερευνητικό σκάφος, με συνοδεία τουρκικών πολεμικών, επιχειρεί εδώ και πολλές ημέρες σε μια περιοχή που η Ελλάδα –ορθώς- θεωρεί ότι ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «ο Ερντογάν επιχειρεί να ‘γκριζάρει’ περιοχές μεταξύ του 29ου και 30ου μεσημβρινού», και «απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτείται εθνική ομοψυχία, χωρίς να εξωραΐζουμε την κατάσταση και να την αντιμετωπίζουμε με τα χρωματιστά γυαλιά της κομματικής σκοπιμότητας».

«Η Ελλάδα οφείλει να λάβει δικές της πρωτοβουλίες για ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, και για αυτό θα έπρεπε να έχει συγκληθεί χθες συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Με ενοχλεί ως Έλληνα πολίτη, όπως και κάθε συμπολίτη μας, να μαθαίνω για μυστικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας υπό την αιγίδα της γερμανικής πλευράς, και μάλιστα από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων».

«Στα εθνικά θέματα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια διαμόρφωσης μετώπου ομοψυχίας με εθνική στρατηγική, και η εθνική γραμμή από εποχής Καραμανλή και Παπανδρέου είναι διάλογος και προετοιμασία προσφυγής στη Χάγη με συνυποσχετικό. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν οι τσαμπουκάδες του Ερντογάν», συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε, επιπλέον, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να μην κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, όπως υπέστη ο ίδιος στο Μακεδονικό, στις Πρέσπες, στη Μάνδρα και στο Μάτι», σημειώνοντας πως «το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας στο εσωτερικό της χώρας υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον».

«Είναι λανθασμένη η αίσθηση αυτάρκειας του Κ. Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου απομονωμένος, οπότε δεν γίνεται στο εσωτερικό της χώρας να λέμε ‘εμείς νικάμε αδέρφια’», συνέχισε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε, τέλος, ότι «πέρα των τουρκικών προκλήσεων, η χώρα μας αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση –μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένας δύσκολος χειμώνας, όπου θα εκτιναχθούν η ύφεση και η ανεργία». «Ταυτόχρονα, ο κορονοϊός παραμένει και αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή υγειονομική κρίση. Η αρχική επιτυχία εξανεμίστηκε, λόγω του κλίματος χαλάρωσης που καλλιεργήθηκε, κυρίως με ευθύνη της κυβέρνησης», συμπλήρωσε, και επανέλαβε την «ανάγκη για εθνική συνεννόηση και ομοψυχία».

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου