Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Ιούν 2020
Μια αρχή που απαιτεί συνέχεια
Κλίκ για μεγέθυνση
10.06.2020, 09:11

 



Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) των δύο χωρών αποτελεί αναμφισβήτητα μια καταρχήν θετική εξέλιξη. Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα με μια γειτονική χώρα για τις ΑΟΖ και εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί -έτσι θα έπρεπε- την πρόθεσή της να υπάρξει συνέχεια και με τα άλλα γειτονικά κράτη.

Ο καθορισμός των ΑΟΖ μεταξύ των γειτονικών χωρών -μολονότι από το 1982 υπάρχει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας- είναι από τα δυσκολότερα και πολυπλοκότερα προβλήματα όσον αφορά την οικονομική εκμετάλλευση των θαλασσών για ό,τι υπάρχει μέσα σε αυτές και κάτω από αυτές. Αν ήταν κάτι απλό δεν θα είχαμε, ως χώρα, πολλά από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία.

Η δημοσιοποίηση ολόκληρης της συμφωνίας είναι ζήτημα χρόνου, καθώς πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν υποχωρήσεις από τη χώρα μας σε ζητήματα που αφορούν την επήρεια των νησιών και τα αλιευτικά δικαιώματα. Επίσης δεν είναι γνωστό αν η συμφωνία επηρεάζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει -με βάση το διεθνές δίκαιο- τα χωρικά ύδατά της στα δώδεκα μίλια.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι οι συμβιβασμοί γενικά. Η ειρηνική επίλυση των ζητημάτων με άλλες χώρες -πολύ περισσότερο με τις γειτονικές- περιλαμβάνει τους συμβιβασμούς ως αναπόσπαστο στοιχείο. Μόνο με πόλεμο τα παίρνεις όλα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τον χάσεις οπότε θα τα χάσεις όλα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όποιοι συμβιβασμοί έγιναν δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν αντίκεινται στο εθνικό συμφέρον.

Με αυτή την προϋπόθεση και από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί και θα κατατεθεί στον ΟΗΕ θα αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου στην περιοχή. Εξ αντικειμένου επομένως θα δημιουργήσει θετικό προηγούμενο που πρέπει να έχει συνέχεια, καταρχήν με την Αλβανία και κυρίως με την Αίγυπτο (ως αντίβαρο στο τουρκολιβυκό σύμφωνο).

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική εθνική στρατηγική, υπολογίσιμη από την Τουρκία και αποτρεπτική απέναντι στις παράνομες επιδιώξεις της σε βάρος μας.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου