Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 09 Νοέ 2019
Κ. Μάρκου: Πρώτη βολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Όπως τονίζει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για την αναστολή έναρξης λειτουργίας 37 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί την πρώτη κυβερνητική προειδοποιητική βολή στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων - Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών


Αναλυτικά ο Κ. Μάρκου τονίζει:

Ο στόχος της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός μικρού, φτωχού, υποβαθμισμένου και αυταρχικού Πανεπιστήμιου και εν τέλει η σταδιακή διολίσθηση προς την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, είναι πιο ξεκάθαρος από ποτέ.

Μετά την κατάργηση του ασύλου, την κατάργηση της πρόσφατα θεσπισμένης ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, που αποτελεί τομή για τα ελληνικά δεδομένα και κεκτημένο δεκαετιών για την Ευρώπη, την αναστολή των διετών προγραμμάτων για αποφοίτους των ΕΠΑΛ και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για αποφοίτους Ιδιωτικών Κολλεγίων με τους αποφοίτους των δημοσίων ΑΕΙ, το ΥΠΑΙΘ αποφάσισε να αναστείλει το άνοιγμα 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η απόφαση αυτή αποτελεί και την πρώτη κυβερνητική προειδοποιητική βολή στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, αν κανείς λάβει υπόψη ότι ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των εισακτέων έως και κατά 25.000 ετησίως και συνακόλουθα την πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση, ακόμα όμως και τον αφανισμό αρκετών Πανεπιστημίων της περιφέρειας.

Ειδικά για την ελληνική περιφέρεια και τα περιφερειακά πανεπιστήμια υπάρχει και ένα ακόμα παράπλευρο πλήγμα, αφού με την αναστολή του ανοίγματος των τμημάτων αυτών επέρχεται και η «αναστολή» στις όποιες δυνατότητες ανάπτυξης θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων αυτών τμημάτων στην ελληνική επαρχία.

Αξιοσημείωτο όμως είναι και το επιχείρημα που πρόβαλε το ΥΠΑΙΘ, ότι δήθεν τα τμήματα αυτά «δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση». Επιχείρημα καρμπόν με το επιχείρημα του ίδιου Υπουργείου για την κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας.

Φυσικά, η αλήθεια είναι και στο θέμα αυτό εντελώς διαφορετική:

Υπήρχε χρηματοδότηση και η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΙΘ είχε προβλέψει κάθε ένα από αυτά τα νέα τμήματα να έχει 8 θέσεις διδακτικού προσωπικού. Αν η έγνοια της νέας κυβέρνησης ήταν να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα, είχε έναν ολόκληρο χρόνο μπροστά της, να προκηρύξουν οι πανεπιστημιακές αρχές αυτές τις νέες θέσεις, να γίνουν οι διαδικασίες, που προβλέπονται, ώστε τον επόμενο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, να είμαστε η πρώτη φορά, που φτιάχνουμε νέα τμήματα και έχουμε πρώτα τις υποδομές και το προσωπικό και μετά έρχονται οι φοιτητές.
https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου