Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 22 Σεπ 2023
Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Στην Ελλάδα δώσαμε εκατοντάδες εκατ. για την κλιματική κρίση
Κλίκ για μεγέθυνση
















15:22
| 22.09.2023

 

 

Προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις πολύνεκρες τραγωδίες από το βήμα του ΟΗΕ - Τι υποστήριξε για ελληνοτουρκικά και προσφυγικό

Ένα «φόρουμ» μας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή» στην κλιματική κρίση, στην οποία επικέντρωσε την ομιλία του στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, πρότεινε ο πρωθυπουργός μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες, για τη διαχείριση των οποίων έχει αποποιηθεί κάθε ευθύνης.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους 20 νεκρούς από τις φωτιές για να προσθέσει ότι «σαν να μην έφτανε αυτό, δέκα ημέρες αργότερα η Ελλάδα επλήγη από την καταιγίδα "Ντάνιελ"», «την χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα εδώ και πάνω από έναν αιώνα», χωρίς όμως αυτή τη φορά να προσδιορίσει τα θύματα.

Και τόλμησε να ισχυριστεί πως στη χώρα μας «έχουμε διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την άμβλυνση των συνεπειών: ψηφίσαμε τον πρώτο μας κλιματικό νόμο και προωθούμε φιλόδοξες προτάσεις για την απαλλαγή των νησιών μας από τις πηγές εκπομπών άνθρακα. Συνεργαζόμαστε με πολυεθνικές εταιρείες στην επιδίωξη πράσινων τεχνολογιών. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου, με δεδομένο το φυσικό μας πλεονέκτημα που είναι ο  άνεμος, ο ήλιος και η θάλασσα, οι δυνατότητες είναι τεράστιες».

Ζήτησε μάλιστα από τον υπόλοιπο κόσμο να πάρει ως παράδειγμα το «112» που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για τις εκκενώσεις, παρά την κριτική που έχει δεχτεί για απουσία πρόληψης και αδυναμία αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων.

Θύμισε τις πολύνεκρες πυρκαγιές στο Μάτι λέγοντας το εξής: «Δεν υφίστατο κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές πριν από πέντε χρόνια. Μια ολόκληρη παραθαλάσσια πόλη καταστράφηκε και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μάθαμε από αυτό το λάθος, το διορθώσαμε και αυτό το καλοκαίρι το "112" διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωής».

Υποστήριξε πως ευρύτερα «ενεργούμε αποφασιστικά για τον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων» αλλά «είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι διότι βραχυπρόθεσμα δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην προσαρμογή, μολονότι η ανάγκη να γίνουμε πιο ανθεκτικοί συνιστά αλλαγή για το σήμερα, όχι για το αύριο. Εξάλλου, αυτή η κρίση είναι ήδη εδώ, επηρεάζει ήδη τις ζωές μας και έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας».

«Αυτό συνιστά αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο από πλευράς πολιτικής αλλά και στο μέτωπο της διάθεσης οικονομικών πόρων. Ξοδεύουμε "ψίχουλα" για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Έχουμε δύο ταμεία των οποίων οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει» πρόσθεσε.

Για αυτό το λόγο έστειλε έστειλα επιστολές στους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, οι οποίες μαζί με την Ελλάδα αποτελούν την ομάδα κρατών EU-Med 9, προτείνοντας δύο λύσεις

«Βραχυπρόθεσμα, για το ζήτημα της προσαρμογής: πρώτον, να αναγνωρίσουμε ότι οι περιστάσεις απαιτούν πλέον να δράσουμε εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Και, δεύτερον, να ηγηθούμε των προσπαθειών σε ολόκληρη την ΕΕ για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι».

Επέμεινε στα περί «αποτροπής της παράτυπης μετανάστευσης» και διακινητών

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ελληνικό κράτος βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης, ότι η πολιτική που εφαρμόζει γι' αυτή είναι δίκαιη πλην όμως αυστηρή και τόνισε ότι οι πολιτικές αντιμετώπισης πρέπει να εστιάζουν σε πρώτο χρόνο στην αποτροπή της αναχώρησης.

Παραβλέποντας για ακόμα μία φορά τις αποκαλύψεις των παράνομων επαναπροωθήσεων ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «η ακτοφυλακή μας έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Θα είμαι ξεκάθαρος: η Ελλάδα πάντοτε θα είναι μία ανοιχτή και φιλόξενη χώρα για όσους διαφεύγουν από διωγμούς και βία, καθώς και για τους οικονομικούς μετανάστες που αναζητούν ένα νέο μέλλον μέσω νόμιμων οδών . Εξάλλου, η οικονομία μας αναπτύσσεται και πάλι, προσελκύουμε σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα μου. Ωστόσο, πρέπει να καλύψουμε αυτές τις κενές θέσεις εργασίας με τους δικούς μας όρους, όχι με αυτούς που θέτουν οι εγκληματικές συμμορίες» είπε εστιάζοντας εκ νέου στα κυκλώματα διακινητών.

Και επέμεινε ότι «η αποτροπή των αναχωρήσεων πρέπει να είναι η αφετηρία. Πρέπει να διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και τα δίκτυά τους, αν θέλουμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ξεκινούν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια».

«Επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών επιστροφής. Εστιάζουμε, όμως, και στη διευκόλυνση της ασφαλούς, ομαλής και νόμιμης μετανάστευσης, ενώ παράλληλα εξετάζουμε με ταχύτητα τις αιτήσεις ασύλου» συμπλήρωσε.

Για κλίμα και μεταναστευτικό οι μεγαλύτερες προκλήσεις είπε στον Ερντογάν

Στο τρίτο μέρος της ομιλίας του, για τα ελληνοτουρκικά, κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η μία και μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, ήτοι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ενώ χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού ύψιστη προτεραιότητα για την Αθήνα.

«Αναμφίβολα, οι μακροχρόνιες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν. Ωστόσο, οι δύο μεγαλύτερες κοινές μας προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση, είναι του παρόντος και του μέλλοντος. Αυτό ακριβώς είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν στη χθεσινή μας συνάντηση» είπε για να προσθέσει:

«Δεν πρέπει να υπάρχει παρανόηση, η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας».

Παράλληλα, εκτίμησε πως «έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

«Όσον αφορά στην Κύπρο, το Κυπριακό παραμένει, δυστυχώς, στον πυρήνα του, ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, τόνισε τη δέσμευση «για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη».

«Η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητα για την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε απολύτως τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» σημείωσε.

 Με πληροφορίες από ΕΦΣΥΝ και left.gr

Πηγή

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου