Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 01 Οκτ 2023
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Το πραξικόπημα, η ακροδεξιά συμμαχία και τα 10 εκατ. αργύρια
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Κατάφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας να οδηγήσει το Κοινοβούλιο σε μια απόφαση που έγκριτοι συνταγματολόγοι καλούν το Συμβούλιο της Επικρατείας να την ακυρώσει! Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής με την οποία άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ μία μέρα πριν επιβάλει στην ΕΥΠ πρόστιμο 100.000 ευρώ για μη συνεργασία στη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών ήταν πνεύμα Μαξίμου και έργο Τασούλα. Όπως και η απόφαση για σκληρή δεξιά μονοφωνία στο ΕΣΡ. Πολιτικά επιβεβαίωσε την ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ. του δήθεν κεντρώου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον οποίο στη Βουλή έχει καταγγείλει ως ψεκασμένο, συνωμοσιολόγο, μέχρι και φιλορώσο! Αλλά και την Ελληνική Λύση να μην είχε στο τσεπάκι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είχε την παραθρησκευτική Νίκη και τους «χρυσαυγίτες με γραβάτα» Σπαρτιάτες. Το ομολόγησαν στη Διάσκεψη ο Τάσος Οικονομόπουλος της Νίκης και ο Γιάννης Κόντης από τους Σπαρτιάτες, λέγοντας (και οι δύο!) ότι είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν, αλλά... δεν χρειάστηκε (γιατί τους πρόλαβε η Ελληνική Λύση).

Follow the money

Επομένως, η Ν.Δ. έδειξε πως έχει αποφασίσει να διαμορφώνει πλειοψηφίες με την Ακροδεξιά, και μάλιστα με κόμματα που είναι σε καθεστώς οιονεί ομηρίας. Και όπως συνήθως γίνεται στον χώρο της Δεξιάς και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, πίσω από τις αποφάσεις κρύβεται χρήμα, πολιτικό χρήμα. Της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Όλοι γνωρίζουν τις αντιπαραθέσεις στους Σπαρτιάτες, όχι τόσο για τα μάτια του Κασιδιάρη όσο για τα σχεδόν 8 εκατομμύρια της κρατικής χρηματοδότησης την επόμενη τετραετία. Το Μαξίμου έχει στείλει μήνυμα ότι θα φέρει ρύθμιση για να κοπεί, αλλά δεν το κάνει και δεν ψηφίζει ούτε την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ αποκομίζει ανταλλάγματα από τους εθνικιστές. Για δε την Ελληνική Λύση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Κώστας Χήτας σχεδόν ομολόγησε τη συνδιαλλαγή. Παραδέχθηκε κάτι που ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι το ΕΣΡ του Κουτρομάνου έχει επιβάλει πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στον Κυριάκο Βελόπουλο και γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης θέλει να αποχωρήσει η διοίκηση Κουτρομάνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επισήμαναν την οικονομική εμπλοκή ρωτώντας με νόημα αν επίκειται αναίρεση της απόφαση του ΕΣΡ για το πρόστιμο στον Βελόπουλο. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης σιώπησαν, ο πρόεδρος της Βουλής δεν είπε τίποτα, οι βουλευτές της Ν.Δ. έκαναν ότι δεν άκουσαν, ενώ τα προτεινόμενα μέλη του νέου ΕΣΡ δεν ήταν στη συνεδρίαση για να δεσμευτούν...

ΦΕΚ τα ξημερώματα

Το ότι Ν.Δ. και Ελληνική Λύση πλέον είναι «συνεργάτες», όπως προσφυώς τους χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και έχουν «πάγκο» τα άλλα δύο κόμματα της Ακροδεξιάς, είναι ένα το κρατούμενο από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Το δεύτερο είναι η μεθόδευση που χρησιμοποιήθηκε. Η κυβέρνηση έσπευσε να εκδώσει ΦΕΚ με την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη στη 1.30 τα ξημερώματα!

Απόφαση με τα 2,9/5

Δεν έκανε μόνο αυτό. Νωρίτερα είχαν κάμψει τη συνταγματική επιταγή οι αποφάσεις της Διάσκεψης να λαμβάνονται με τα 3/5. Η Διάσκεψη έχει 27 μέλη και η απόφαση ελήφθη με 16 μέλη (14 Ν.Δ., 2 Ελληνική Λύση), δηλαδή με τα 2,9/5! Αυτό προκάλεσε την αντίδραση συνταγματολόγων και νομικών, που ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να παρέμβει και να κρίνει νομικά την απόφαση της Διάσκεψης, προειδοποιώντας ότι αν είναι άκυρη, θα είναι άκυρες και οι αποφάσεις του ΕΣΡ και της ΑΔΑΕ! Δηλαδή, η Ν.Δ. του Μητσοτάκη θα έχει επιφέρει την πλήρη θεσμική απονομιμοποίηση και της Βουλής και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών.

Τα 3/5 των 27 μελών της Διάσκεψης των Προέδρων που ψήφισαν για το ΕΣΡ είναι 16,2, άρα οι ψήφοι για πλειοψηφία 3/5 είναι 17. Αλλά ο Κ. Τασούλας, η Ν.Δ. και η Ελληνική Λύση θεώρησαν ότι οι 16 αρκούν. Το «επιχείρημα» το είπε η Ντόρα Μπακογιάννη: Γίνεται στρογγυλοποίηση με βάση τον κανόνα «ό,τι είναι κάτω από 0,5 πάει κάτω και ό,τι είναι πάνω από 0,5 πάει στον πάνω αριθμό». «Επομένως, η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί και με 15 βουλευτές, που είναι 2,75/5, ακόμα και με 14 που μας δίνουν λίγο παραπάνω από 2,55/5» σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε μια μάταιη προσπάθεια διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις.

Αντιδρούν έντονα οι συνταγματολόγοι

Τι σημαίνει νομικά η απόφαση της Διάσκεψης με 2,9/5; Ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης έθεσε το θέμα: «Για να δούμε, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει την μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;». Αν συμβεί αυτό, θα είναι θεσμικό ράπισμα για τη Ν.Δ., καθώς το ΣτΕ θα αλλάξει μία ήδη παρωχημένη νομολογία του, σύμφωνα με την οποία δεν κρίνει τη νομιμότητα εσωτερικών οργάνων της Βουλής!

«Κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να θέσει θέμα ακυρότητας το Συμβούλιο της Επικρατείας» τόνισε (στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) η νομικός Κατερίνα Παπανικολάου, ένα από τα μέλη της ΑΔΑΕ που αντικαταστάθηκαν. Μάλιστα, προειδοποίησε πως «υπάρχει θέμα και για το κύρος των αποφάσεων που θα εκδίδει, η συγκρότηση του οργάνου είναι παράνομη». Στο ίδιο κλίμα, ο καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης του ΕΑΠ Χαράλαμπος Ανθόπουλος επικαλείται τον καθηγητή υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη και τον επικεφαλής της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής καθηγητή Κώστα Μαυριά. «Το αν υπάρχει ή όχι η συνταγματικώς απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων, είναι θέμα που δεν ανήκει στα interna corporis της Βουλής τα οποία δεν ελέγχονται δικαστικά» αναφέρει ο Χ. Ανθόπουλος και συνεχίζει: «Εδώ δεν έχουμε απλώς παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, αλλά παραβίαση μιας ρητής συνταγματικής πρόβλεψης (άρθρο 101Α παρ. 2 συντάγματος), η τήρηση της οποίας υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο (πρβλ. Γ. Γεραπετρίτη, «Σύνταγμα και Βουλή», Πρόλογος Κ. Μαυριά, Αθήνα 2012, σ. 199-200, σ.231 επ.)».

Ο καθηγητής της Νομικής στο ΕΚΠΑ Αντώνης Καραμπατζός έθεσε μία επιπλέον πτυχή: την αύξηση των μελών της Διάσκεψης κατά 3, λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση! Η Ν.Δ. άλλαξε τον Κανονισμό της Βουλής και πλέον συμμετέχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. «Προφανώς τέτοιου είδους αυξήσεις του αριθμού των μελών της Διάσκεψης, που επιφέρουν κατ’ ουσίαν διεύρυνση του αριθμού των προσκείμενων στην πλειοψηφία μελών, και δη την τελευταία στιγμή πριν από κρίσιμες συνεδριάσεις της Διάσκεψης, αντιβαίνουν στο πνεύμα του συντάγματος» τονίζει, καταγράφοντας δεύτερη αντισυνταγματικότητα.

Πρωτοβουλίες από ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Επισημαίνοντας πως «η έντονη αντίδραση συνταγματολόγων και του νομικού κόσμου δείχνει ότι οι φωνές για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι πολλές και ηχηρές», ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει κάθε δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική πρωτοβουλία για την προστασία του Κράτους Δικαίου. καταγγέλλοντας ότι «ο πρωθυπουργός, στην αγωνία του να μείνει στο σκοτάδι η δράση του παρακράτους με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου, δεν δίστασε να παραβιάσει το σύνταγμα και να εξευτελίσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, απομακρύνοντας τη χώρα ακόμα περισσότερο από την ευρωπαϊκή κανονικότητα».

από:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου