Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Νοέ 2023
Εμφύλιες διαμάχες σε δημόσια θέα
Κλίκ για μεγέθυνση




 
Συγκρούσεις πρωτοφανούς έντασης και έκτασης, που εκτυλίσσονται σε απευθείας μετάδοση και με εκρηκτικό τρόπο, ξεσπούν μεταξύ στελεχών της Ν.Δ. ● Η «μετωπική» του Βασ. Κικίλια με τον πρώην βουλευτή Μπ. Παπαδημητρίου, και η έντονη κόντρα του Μ. Σαλμά με τον Θ. Πλεύρη για τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Οσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλείται το 41% που πήρε το κόμμα του στις εκλογές, προκειμένου να σνομπάρει την κριτική της αντιπολίτευσης, η πολιτική κυριαρχία, που πράγματι απολαμβάνει στο πολιτικό σκηνικό, εντέλει όχι μόνο δεν σκεπάζει τα εσωκομματικά ζητήματα της Ν.Δ., αλλά αντιθέτως το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας ισχυρός πόλος στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος λειτουργεί αποσυσπειρωτικά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με αποτέλεσμα αυτά να διογκώνονται.

Ειδικά από τα κακά για τη Ν.Δ. αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και μετά, παρατηρούμε να συσσωρεύεται έντονη γκρίνια και δυσφορία στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης για κυβερνητικούς χειρισμούς και πρωθυπουργικές επιλογές, όπως λ.χ. η τακτική που επέλεξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, την ώρα που «γαλάζιοι» βουλευτές γίνονται αποδέκτες της δυσαρέσκειας κομματιού της «γαλάζιας» βάσης για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Και όλα αυτά ενώ το χάσμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., μεταξύ της μητσοτακικής τάσης, η οποία έχει ενσωματώσει πολλά στελέχη που προέρχονται εκτός της «γαλάζιας» παράταξης και ειδικά από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, και ενός μεγάλου κομματιού της παράταξης που αισθάνεται ότι ανήκει στην «παραδοσιακή» Ν.Δ. ολοένα και βαθαίνει. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα σαφή «καμπανάκια» του ιστορικού στελέχους της παράταξης Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η «δεύτερη συνιστώσα» της Ν.Δ. -η «φιλελεύθερη συνιστώσα»- «αγνοεί την πρώτη συνιστώσα» που ο κ. Κακλαμάνης ονόμασε «Πατριωτική Λαϊκή Δεξιά», σημειώνοντας πως ήταν η «πολιτική μήτρα» της Ν.Δ. και της ΕΡΕ.

Μέσα σε αυτό το εσωκομματικό σκηνικό, λοιπόν, βρίσκουν χώρο και ξεσπούν δημόσια εμφύλιες συγκρούσεις στελεχών της Ν.Δ. πρωτοφανούς έντασης και έκτασης που εκτυλίσσονται σε απευθείας μετάδοση και με εκρηκτικό τρόπο. Μία τέτοια ήταν η σύγκρουση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου που εκτυλίχτηκε στον αέρα του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Μπάμπης Παπαδημητρίου αποκάλεσε τον κ. Κικίλια (που θα έβγαινε στην ίδια εκπομπή αμέσως μετά) «υπουργό μπασκετμπολίστα». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έκρηξη του Βασ. Κικίλια, ο οποίος αποκάλεσε τον κ. Παπαδημητρίου «βουλευτή για ένα φεγγάρι» και «σχολιαστή των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων», καταλογίζοντάς του ότι μίλησε για τον ίδιο «με τρόπο υποτιμητικό και προσβλητικό» και ότι «προσβάλλει όλη την αθλητική οικογένεια, αυτή που κάθε τυχάρπαστος πολιτικός και δημοσιογράφος τρέχει να πάρει ένα αυτόγραφο και μια φωτογραφία κάθε φορά που ένα από αυτά τα παιδιά σε ομαδικό ή ατομικό άθλημα φέρνουν μία επιτυχία για τη χώρα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «θα τον συμβούλευα να είναι πιο προσεκτικός» και πως «λόγω τέτοιων συμπεριφορών και νοοτροπίας αυτά τα νέα παιδιά μας αποστρέφονται, δεν ασχολούνται με την πολιτική, και λένε και δικαίως πολλές φορές ότι “όλοι ίδιοι είστε”».

Στη συνέχεια η δημόσια αυτή σύγκρουση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο -αυτή τη φορά μέσω διαδικτύου- με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου να λέει, σε ανάρτησή του, ότι «υπήρξα, σήμερα το πρωί, πίσω από τις κάμερες, θύμα απειλών, ύβρεων και σωματικής σκοπούμενης βίας από τον Βασίλη Κικίλια», κατηγορώντας τον ότι «κινήθηκε προς το μέρος μου επιθετικά, αναγκάζοντας συνάδελφο δημοσιογράφο να σπεύσει ανάμεσά μας για να εμποδίσει αυτό που όλοι φοβήθηκαν».

Κατόπιν, με δική του ανάρτηση ο Βασ. Κικίλιας αποκάλεσε τον Μπ. Παπαδημητρίου «αφ’ υψηλού κριτή των πολιτικών στους οποίους εντάχθηκε αλλά δυστυχώς δεν επανεξελέγη», προσθέτοντας πως «νομίζει ότι μπορεί να απαξιώνει και να ειρωνεύεται ακόμη και επί προσωπικού, χωρίς αντίλογο, με την υπεροψία διορισμένου κήνσορα. Κι όταν συμβεί να του απαντούν πρόσωπο με πρόσωπο καταφεύγει σε συκοφαντίες: Η υπεροψία δίνει τη θέση της στην δειλία και το ασύστολο ψέμα».

Από την πλευρά του ο Μπ. Παπαδημητρίου επέμεινε, δίνοντας συνέχεια στη μεταξύ τους σύγκρουση, λέγοντας (OPEN): «Aν ένας άνθρωπος, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει καταστροφές και όχι οτιδήποτε, είναι τόσο εύκολος στον θυμό, είναι τόσο εύκολος στο να συγκρουστεί με έναν τέτοιο τρόπο, τι θα κάνει απέναντι στις δυσκολίες;».

Ομως σφοδρή σύγκρουση σε δημόσια θέα έχει ξεσπάσει και μεταξύ του πρώην υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην αναπλ. υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά. Ο τελευταίος, προ δύο μηνών, είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου και είχε καταγγείλει τον πρώτο για τον διορισμό του διοικητή του νοσοκομείου, λέγοντας: «Και ποιο ήταν το κριτήριο αυτού του ανθρώπου που ήρθε διοικητής; Είχε ξαναδιοικήσει μονάδα; Ποτέ. Ποιο ήταν το κριτήριο; Επειδή ήταν φίλος του πρώην υπουργού, του κ. Πλεύρη».

Την καταγγελία του κ. Σαλμά επανέφερε προ ημερών στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης θέλησε να απαντήσει, λέγοντας ότι «ο κ. Φάμελλος εγκάλεσε εμένα, καταθέτοντας και δημοσίευμα, για τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, ότι τον τοποθέτησα γιατί δήθεν ήταν φίλος μου, επειδή έτσι είχε αναφέρει συνάδελφος βουλευτής.

Σας διαβάζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα προσόντα που έχει σήμερα o διοικητής Αγρινίου: απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τριάντα χρόνια προϋπηρεσία σε ΙΑΣΩ, Ντυνάν και ασφαλιστικές εταιρείες και για επτά χρόνια δίδασκε στο μεταπτυχιακό τμήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου για δομές διοίκησης υπηρεσιών υγείας», κάνοντας λόγο για «επίκληση» του κ. Φάμελλου σε «έναν βουλευτή που προφανώς είχε ενοχληθεί γιατί δεν μπήκε αρεστός στο νοσοκομείο».

Ο Μ. Σαλμάς σήκωσε το γάντι, απαντώντας ότι «με τον Θάνο Πλεύρη ιδεολογικά και πολιτικά δεν έχω καμία συνάφεια. Εγώ δεν υπηρέτησα ποτέ ακροδεξιές θέσεις ούτε πρόκειται.

Για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας αρκεί να πω πόσες φόρες απολογούμαστε προεκλογικά», καταλήγοντας: «Αγαπητέ Θάνο, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν είχε ασκήσει ποτέ πριν τοποθετηθεί στο Αγρίνιο διοίκηση νοσοκομείου αλλά ότι δεν κατάλαβες ότι μετά την κρίση στην Ελλάδα υπήρξαν διαδικασίες αξιολόγησης και αξιοκρατίας (σου θυμίζω open gov) τις οποίες καταστρατήγησες. Και πολιτικές συμπεριφορές σαν τις δικές σου διορθώνει το νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση του οποίου πήρες τον λόγο».

www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου