Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 01 Νοέ 2020
Στουρνάρας / Bad bank με χρήματα από το «μαξιλάρι»
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Μεγάλα είναι τα βασικά «αγκάθια» του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία ελληνικής bad bank. Βασικό ζήτημα αποτελεί η εγγύηση που θα πρέπει να «βάλει» το Δημόσιο, η οποία αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς το παραμικρό κέρδος, ενώ υπάρχει κίνδυνος να θεωρήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πως το Δημόσιο προχωρά σε απευθείας κρατική ενίσχυση των τραπεζών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ύφεση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 01.11.20 18:15

Κυβέρνηση / Οι εσωτερικές κόντρες για το σχέδιο Στουρνάρα

Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει στην κυβέρνηση το τελικό σχέδιο για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το σχέδιο προβάλλει μια λύση η οποία στηρίζεται σε μία Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC), στην οποία θα μεταφερθούν, αρχικά στη λογιστική τους αξία, τα μη εξυπηρετούμνα δάνεια που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» στις τράπεζες και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία. Συνολικά θα πρόκειται για ένα «πακέτο» 42 δισ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, η λογιστική αξία έχει διαφορά από την αγοραία αξία, ήτοι το τίμημα που θα μπορούσε να αγοραστεί ένα «κόκκινο» δάνειο. Συνεπώς, η ΤτΕ προβλέπει τη δημιουργία εγγυήσεων από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, που φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται υπέρογκο και προφανώς θα χρειαστεί τη συνδρομή του γνωστού «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ.

 

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Δημόσιο δεν θα έχει το παραμικρό κέρδος, καθότι δεν προβλέπεται η πληρωμή «κουπονιού» από την πλευρά των τραπεζών, ούτως ώστε να υπάρξουν έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντ’ αυτού, η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει να γίνει ένας αντιλογισμός με την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών. Και μάλιστα σε χρονικό διάστημα μόλις 5-7 ετών.

Με την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση μια τράπεζα συμψηφίζει ζημίες παλαιότερων χρήσεων με κερδοφόρες χρήσεις, καταβάλλοντας μικρότερο φόρο από αυτόν που της αναλογεί. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν θα έχει το παραμικρό όφελος από όλη αυτή τη διαδικασία, ενώ θα εισέλθει σε φάση ρίσκου για να καλύψει με «ζεστό χρήμα» τις εγγυήσεις που απαιτούνται. Ουσιαστικά, οι τραπεζικές «τρύπες» θα κλείσουν μέσα σε λίγα χρόνια, αφού θα συμψηφιστούν οι... οφειλές τους από την αναβαλλόμενη φορολογία, ενώ το κράτος θα είναι παρατηρητής.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Δημόσιο δεν θα έχει τη δυνατότητα να λάβει κάποιου είδους ανταλλάγματα από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όπως, για παράδειγμα, την «επιβολή» μιας πιο κοινωνικής πολιτικής στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Ή στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων, οι οποίες το έχουν ανάγκη και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ποσοστό 60% εκτός συστήματος.

Βέβαια, μια τέτοια λύση βοηθά τις τράπεζες, καθότι θα βρεθούν σε θέση να καταγράφουν μικρότερες ζημιές, ενώ από την ΤτΕ υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να θέσουν κάποιο θέμα κρατικής ενίσχυσης, ούτε η DGComp (Επιτροπή Ανταγωνισμού), αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του εκτελεστικού της βραχίονα SSM. Επιπλέον εκτιμούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας θα οδηγήσει την Ευρώπη στο να προχωρήσει σε μια συνολική λύση σε επίπεδο Ε.Ε., εξαιτίας του μεγάλου όγκου των «κόκκινων» δανείων που δημιουργούνται και αναμένεται να δημιουργηθούν στην πορεία.

Από εκεί και πέρα, προκύπτουν και διάφορα περιφερειακά ζητήματα, όπως το πώς θα χρηματοδοτηθεί ο όποιος οργανισμός θα αναλάβει τη διαχείριση των 42 δισ. ευρώ. Έχει μεγάλη σημασία αν θα είναι ιδιωτικός, υπό δημόσιο έλεγχο ή όχι, ενώ το κόστος λειτουργίας του, βάσει του τελευταίου εγγράφου της ΤτΕ, θα ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

πηγη:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου