Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Νοέ 2019
Σ. Αναγνωστοπούλου: Σε όλη την Ευρώπη ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να βγει μπροστά
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Απέναντι σε ΜΜΕ που υπερπροβάλλουν και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που νομιμοποιούν τις ρατσιστικές τάσεις και την φρασεολογία, όλες οι προοδευτικές, αριστερές, οικολογικές, σοσιαλιστικές δυνάμεις συνειδητοποιούν το σημείο καμπής στην Ευρώπη και την ανάγκη να βγει μπροστά ο κόσμος και κινηματικά και με πολιτικό σχέδιο, τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Συνειδητοποιούμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, οι αριστερές, της οικολογίας, οι σοσιαλιστικές κτλ. στην Ευρώπη, ότι είναι περισσότερο παρά ποτέ η περίοδος που ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να βρεθεί μπροστά και κινηματικά και με πολιτικό σχέδιο, γιατί οι καιροί έχουν φτάσει σε σημείο καμπής», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου για τα συμπεράσματα από το 3ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων που διεξήχθη το προηγούμενο τριήμερο στις Βρυξέλλες, με μεγάλη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα, που αφορούν τον 21ο αιώνα, όπως οι κοινωνικές διεκδικήσεις και η οικολογία, το αν και το πώς συνδυάζονται … είδαμε πόσο πιο σημαντικό είναι τα θέματα του περιβάλλοντος να μπορούν να συνδυάζονται και συνδιαλέγονται με τα κοινωνικά ζητήματα. Δεν είναι άσχετα, το ένα με το άλλο … συζητήθηκαν και θέματα μονίμως επίκαιρα και μονίμως επιτακτικά, όπως η ειρήνη … δεν έχουμε ένα δυνατό κίνημα ειρήνης και όχι μόνο αυτό, αλλά στον κόσμο και στην Ευρώπη εξοικειωνόμαστε με μία γλώσσα πολέμου, για “εισβολείς” που έρχονται να καταλάβουν την χώρα μας … είναι από τα δύσκολα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε … Διαχέουν μία ρητορική πολέμου, ότι “κινδυνεύουμε”, ότι υπάρχει “απειλή”, οι “εισβολείς” έρχονται “να καταστρέψουν τον πολιτισμό μας” … για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν μία πολιτική εναντίον κάποιου που μας απειλεί».

Σχολίασε ιδιαίτερα όσα έγιναν στα Διαβατά και χαρακτήρισε «ντροπή ένας πρώην αιρετός, ο κ. Ψωμιάδης, να συμμετέχει … με τα “λαθροεισβολείς” … η μανία είναι τόσο μεγάλη και ο ρατσισμός τόσο πολύς που πια χάνουν και οποιοδήποτε μέτρο … λες και υπάρχουν νόμιμοι “εισβολείς”, δίνουν τα χαρτιά τους και περνούν … δηλαδή οι Γερμανοί ναζί ήταν εντάξει, νόμιμοι, τώρα πρόκειται για “λάθρο” … έχουμε φτάσει σε σημείο γελοιότητας πια», όπως είπε χαρακτηριστικά, παρότι σημείωσε ότι τελικά δεν συμμετείχαν πολλοί.

«Το θέμα είναι ότι στα ΜΜΕ υπερπροβάλλονται οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν και διαχέεται ένας ρατσισμός και μία ξενοφοβία με τρόπο που δεν αντιστοιχεί στον κόσμο που στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της εξοικείωσης, πέρα από την ίδια την κυβέρνηση, τα στελέχη της και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας», ενώ αντίθετα άλλες κινητοποιήσεις υπέρ της αλληλεγγύης δεν προβάλλονται αντίστοιχα, όπως η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και του τμήματος Δικαιωμάτων στον Πειραιά για την υποδοχή προσφύγων.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό «αναδείκνυε συνέχεια και έδινε ρόλο στις δυνάμεις τις αντιρατσιστικές, της αλληλεγγύης, της κοινωνίας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ που υποδαυλίζει και νομιμοποιεί το ακριβώς αντίθετο: τις ρατσιστικές δυνάμεις … βουλευτές, υπουργοί, αλλά και το ίδιο το νομοσχέδιο για το προσφυγικό … φτιάχνουν ένα τέτοιο πλαίσιο», όπως τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Η κ. Αναγνωστοπούλου σχολίασε στη συνέχεια την απουσία συγκροτημένης εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή τις εξελίξεις στην Νότια Αμερική. «Εδώ η κυβέρνηση δεν έχει δική της πολιτική για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Τουρκία», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Στην Νότια Αμερική τι έκανε; Είπαν οι ΗΠΑ ότι πρέπει να στηρίξουμε τον Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα; Έτρεξε, έσπευσε να το κάνει, από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε, χωρίς να ξέρει, χωρίς να το έχει ψάξει, χωρίς τίποτα. Και βρέθηκε να είναι εκτός οποιασδήποτε πολιτικής σε αυτό το θέμα».

Στην περίπτωση των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία), την ώρα που η Γαλλία έβαλε μπλόκο στην ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ, η Ελλάδα έμεινε αδρανής επί πάρα πολλές μέρες, «ο Ζάεφ πήγε στην Ιταλία, που βρέθηκε αμέσως δίπλα του … η Ελλάδα καμία αντίδραση. Η Ελλάδα που με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πρωταγωνιστήσει και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη … και ξαφνικά βρέθηκε στο περιθώριο», όπως υπογράμμισε.

«Πού να καταλάβει για Νότια και Λατινική Αμερική μία κυβέρνηση που τα έχει αφήσει αυτά στον αυτόματο πιλότο -και αυτόματο πιλότο εννοώ τους Αμερικανούς;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο αναζητώνται οικονομικές συνεργασίες, όπως με την Κίνα, «το να έχει κανείς ένα πρόγραμμα επενδύσεων είναι πάρα πολύ σημαντικό ... εμείς είχαμε για πρώτη φορά αύξηση επενδύσεων σε σχέση με εποχές πριν την κρίση ... αλλά έχουμε καταντήσει να είμαστε χώρα που το μόνο που κάνει είναι να επαιτεί για επενδύσεις, ξεπερνάει κάθε όριο ... να μην έχουμε εξωτερική πολιτική και ξαφνικά να έχει γίνει "ελάτε, κάντε ότι θέλετε, σας δίνουμε ό,τι θέλετε" και τελείωσε η υπόθεση», κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.


https://www.stokokkino.gr
 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου