Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Απρ 2020
Νενικήκαμεν! 12 ανήλικα πήγαν στο Λουξεμβούργο
Κλίκ για μεγέθυνση
15.04.2020, 08:05

 



Σπουδαίο κατόρθωμα αποτελεί για το υπουργείο Μετανάστευσης η αναχώρηση 12 ανηλίκων προσφύγων προς το Λουξεμβούργο: με δύο ανακοινώσεις, οι ιθύνοντες του υπουργείου κομπάζουν για τα 24 βήματα και τα 500 τηλεφωνήματα (!) που χρειάστηκαν
● Ολα αυτά, μάλλον αποτελούν δικαιολογία για την ώς τώρα απραξία στην πολιτική για τα ασυνόδευτα.

Με τους πρώτους 12 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που αναχωρούν σήμερα το πρωί για το Λουξεμβούργο εγκαινιάζεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανήλικων σε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τόσο σημαντική επιτυχία θεωρεί αυτή την αναχώρηση των 12 παιδιών το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που έβγαλε χτες άλλες δύο ανακοινώσεις για το θέμα, φροντίζοντας να ενημερώσει εξαντλητικά για το πόσα τηλεφωνήματα έγιναν, ποια βήματα απαιτήθηκαν και πόσοι άνθρωποι εργάστηκαν στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να γίνει εφικτό το ταξίδι. 

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώνει το υπουργείο με κάθε σοβαρότητα: «Για τη συγκεκριμένη διαδικασία μετεγκατάστασης των 12 παιδιών απαιτήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κάτωθι ενέργειες και διαδικαστικά βήματα, που επιβεβαιώνουν τον απαιτητικό χαρακτήρα του εγχειρήματος:
● 24 βήματα
● Πάνω από 50 άνθρωποι εργάστηκαν στα νησιά, την ενδοχώρα, τις Βρυξέλλες και σε άλλα κράτη-μέλη
● Πάνω από 500 τηλεφωνήματα/τηλεδιασκέψεις, μηνύματα/συζητήσεις
● Διαχείριση περιορισμών λόγω COVID-19». 

Και παραθέτει αναλυτικό κατάλογο των 24 βημάτων που απαιτήθηκαν όχι μόνο εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, οργανώσεις και άλλα κράτη, όπως και των βημάτων που θα απαιτηθούν μελλοντικά. Ενδεικτικά από τον αναλυτικό κατάλογο: συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, εντοπισμός των ανήλικων, ενημέρωση των επιλέξιμων ανήλικων, σύνταξη εκθέσεων, υποβολή των εκθέσεων, υποστήριξη των παιδιών για να πάρουν την απόφαση, προετοιμασία τους για το ταξίδι, μεταφορά στο αεροδρόμιο, υποδοχή στο κράτος υποδοχής, αποστολή έκθεσης από το κράτος υποδοχής σε 3 με 6 μήνες... 

Σε τρεις λόγους μπορεί να οφείλεται τέτοια εξαντλητική ενημέρωση: 
α) Οτι η κυβέρνηση ανακαλύπτει μόλις τώρα, ως μη όφειλε, τις απαιτητικές διαδικασίες της διαχείρισης του προσφυγικού και τη δυσκολία του εγχειρήματος της μετεγκατάστασης.
β) Οτι επιχειρεί να βρει δικαιολογία για τα μέχρι στιγμής καθυστερημένα και απολύτως πενιχρά αποτελέσματα της πολιτικής της για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, για τους οποίους έχει δείξει προσωπικά ενδιαφέρον ο πρωθυπουργός, προχωρώντας σε σειρά εξαγγελιών που αποδείχτηκαν σκέτα ευχολόγια.
γ) Οτι επιχειρεί να στρέψει αλλού την προσοχή, μακριά από τις συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που χειροτερεύουν διαρκώς: άλλοι ζουν στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κορονοϊού, άλλοι υπομένουν τις ανύπαρκτες συνθήκες υποδοχής των νεοεισερχόμενων προσφύγων στα νησιά, άλλοι μένουν μήνες σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων στο λεγόμενο καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, παρά τις συνεχείς αποφάσεις προσωρινών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που δίνει εντολή να μεταφερθούν τα παιδιά εκτός κρατητηρίων και χώρων κράτησης. 

Προκύπτει βέβαια αβίαστα και το ερώτημα: αν χρειάστηκε να γίνουν όλα αυτά για τους 12 ασυνόδευτους ανήλικους, πόσα τηλεφωνήματα έγιναν και πόσοι άνθρωποι εργάστηκαν για να γίνει η μετεγκατάσταση εκατοντάδων ασυνόδευτων ανήλικων και η οικογενειακή επανένωσή τους μέχρι τον περασμένο Ιούλιο; Και γιατί δεν υπολόγιζε τότε τη δυσκολία του εγχειρήματος η σημερινή κυβέρνηση, αλλά κατηγορούσε την προηγούμενη για καθυστερήσεις και ανικανότητα; 

Είναι πράγματι σημαντικό βήμα η επανέναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε ευρωπαϊκά κράτη, τόσο για λόγους ουσίας όσο και για συμβολικούς λόγους. Σηματοδοτεί τα πρώτα δειλά βήματα αλληλεγγύης μιας Ευρώπης χαμένης στις ατραπούς της ξενοφοβίας και των κοντόθωρων πολιτικών. Δυστυχώς, αυτό το σημαντικό βήμα το υπονομεύουν εκ των πραγμάτων η αμετροεπής επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης και οι υπερφιλόδοξες εξαγγελίες της. 

Δεν έχει περάσει ενάμισης μήνας από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση 5.000 ασυνόδευτων ανήλικων από την Ελλάδα σε κράτη-μέλη. Σύντομα όμως ο αριθμός ξεχάστηκε και έγινε γνωστή η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 1.600 παιδιών.

Τα πρώτα 12 παιδιά είχε προγραμματιστεί λοιπόν να αναχωρήσουν σήμερα το πρωί στις 9 για το Λουξεμβούργο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου, της Ειδικής Γραμματέα Ειρήνης Αγαπηδάκη και του πρέσβη του Λουξεμβούργου Πολ Στάινμετζ. Αλλα 50 τυχερά παιδιά θα αναχωρήσουν το Μεγάλο Σάββατο για τη Γερμανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. 

Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται βέβαια στα χιλιάδες άλλα ασυνόδευτα παιδιά που ζουν σε απερίγραπτες συνθήκες στην Ελλάδα, συνθήκες που δεν βελτιώθηκαν παρά τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού το φθινόπωρο. Αντιθέτως, όπως σημειώνει η οργάνωση Human Rights Watch, ο αριθμός των παιδιών που μένουν σήμερα σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων έχει αυξηθεί πολύ, από 180 στα μέσα Ιανουαρίου σε 331 σήμερα. 

Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι οι λοιμώδεις νόσοι, όπως ο κορονοϊός, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για όσους μένουν σε κλειστές δομές, όπως οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης. Και ξεκινά εκστρατεία με τον εύγλωττο τίτλο #FreeTheKids, ζητώντας από τον κόσμο να στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργό για την άμεση μεταφορά των παιδιών από τα αστυνομικά τμήματα σε κατάλληλες δομές. 

Ελπίζει κανείς να μη θεωρήσει η κυβέρνηση σημαντική επιβάρυνση του φόρτου εργασίας της την εκστρατεία της οργάνωσης, που οπωσδήποτε θα απαιτεί βήματα όπως παραλαβή της επιστολής, άνοιγμα, ανάγνωση κ.λπ.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου