Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 09 Δεκ 2023
Σε ταραγμένα εσωκομματικά «νερά» η Ν.Δ.
Κλίκ για μεγέθυνση

 





Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τα ελληνοτουρκικά και μετά την αναχώρηση Ερντογάν ● Νέα σκληρή απάντηση από την Ντόρα Μπακογιάννη στις βολές Σαμαρά ● Μπούμερανγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η προεκλογική επένδυση στη σκληρή ατζέντα και τα εθνικιστικά παιχνίδια με τη μειονότητα της Θράκης

Μπορεί η «φαστ τρακ» επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα (η οποία βέβαια έμεινε μακριά από την ουσία της βαριάς διπλωματίας, δηλαδή της επίλυσης του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών) να ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα για την ελληνική πλευρά και, περιοριζόμενη στο επίπεδο της χαμηλής πολιτικής (συμφωνίες στο πλαίσιο της λεγόμενης θετικής ατζέντας), να αποτύπωσε την επίσημη δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών για ήρεμα νερά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως τα «νερά» στο εσωτερικό της Ν.Δ. μόνο ήρεμα δεν είναι.

 

Για την ακρίβεια η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από την ελληνική πρωτεύουσα αφήνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μια εκκρεμότητα η οποία δεν είναι άλλη από το εσωκομματικό μέτωπο που άνοιξε στη Ν.Δ. με τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως μια σειρά από κεντρικές επιλογές του νυν πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, τασσόμενος κατά της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Μάλιστα ο Αντ. Σαμαράς είχε επανέλθει με νέες βολές προς τον κ. Μητσοτάκη και με αιχμή το Κυπριακό, λέγοντας ότι «η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε να λυθούν ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας» και πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της την Κύπρο».

«Ηταν λάθος»

Αλλά μόλις χθες επανήλθε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι εκείνη που έχει ήδη σηκώσει το γάντι της σύγκρουσης με τον κ. Σαμαρά, την ώρα που το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει το θέμα επαναλαμβάνοντας μονότονα την απάντηση ότι πρόκειται για «πάγιες θέσεις» του πρώην πρωθυπουργού. Αντιθέτως, η κ. Μπακογιάννη και χθες έστρεψε τα πυρά της στον Αντ. Σαμαρά, όταν ρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) αν ο τελευταίος είπε «όχι» στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «επειδή επιλέγει την εύκολη οδό ή γιατί είναι περισσότερο καχύποπτος απέναντι στις προθέσεις της Τουρκίας».

Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά επανέλαβε την προ ημερών τοποθέτησή της, απαντώντας: «Πάντως δεν ήταν καχύποπτος όταν ήταν πρωθυπουργός. Γιατί όταν ήταν πρωθυπουργός είχε δύο συναντήσεις υπουργικών συμβουλίων με την Τουρκία και ο ίδιος είχε δει τον Ερντογάν στα πλαίσια μιας ΝΑΤΟϊκής συνάντησης. Αρα η πολιτική την οποία ακολούθησε ως πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς ήταν η πολιτική την οποία ακολουθούν όλα τα κόμματα».

Και στην ερώτηση αν «η εκτίμηση που έκανε τώρα» ο πρώην πρωθυπουργός «ήταν λάθος», απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου βεβαίως ήταν λάθος. Αλλά σέβομαι τις απόψεις όλων», ενώ θέλησε να προσθέσει ότι «η υπεράσπιση του υγιούς πατριωτισμού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σήμερα είναι εύκολο. Μία βδομάδα πριν ή δέκα μέρες πριν, όταν ακριβώς ακούστηκαν όλα αυτά, στο θυμικό του λαού πάντοτε έχουν ανταπόκριση τέτοιου είδους τοποθετήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ήταν και οι προ ημερών δηλώσεις της (Mega) όπου οι βολές της προς τον πρώην πρωθυπουργό ήταν ακόμα πιο σφοδρές, όταν είχε αναφέρει πως «ο υγιής πατριωτισμός πάρα πολλές φορές είναι σε πιο αδύναμη θέση από την πατριδοκαπηλία, που “πουλάει” πιο πολύ».

Η σκληρή Δεξιά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, το εσωκομματικό μέτωπο στη Ν.Δ. παραμένει ανοιχτό, την ώρα που υπάρχουν στελέχη από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. που καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά πολιτεύτηκε επενδύοντας σε σκληρή ατζέντα σε μια σειρά θεμάτων, αλλά μετεκλογικά θεωρούν ότι υπάρχει στροφή σχετικά με την ατζέντα αυτή, ενώ αισθάνθηκαν αιφνιδιασμένα από μετεκλογικές πρωθυπουργικές δηλώσεις, όπως αυτές περί ενδεχόμενων «υποχωρήσεων» στα ελληνοτουρκικά και ότι η απομείωση της εθνικής κυριαρχίας «είναι μια σχετική έννοια».

Την ίδια ώρα μπούμερανγκ στον Κυριάκο Μητσοτάκη γυρνάει και ο τρόπος που είχε χειριστεί προεκλογικά το θέμα της Θράκης, όταν έπαιζε εθνικιστικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα, στην προσπάθειά του να κατακτήσει και τη μοναδική εκλογική περιφέρεια του χάρτη που δεν έγινε «γαλάζια», αυτήν της Ροδόπης. Κάτι στο οποίο εντέλει απέτυχε, αλλά στο μεταξύ είχε καταφέρει να δαιμονοποιήσει το αναγνωρισμένο δικαίωμα των μελών της μειονότητας στον ατομικό εθνικό αυτοπροσδιορισμό, το οποίο είναι βέβαια εντελώς διαφορετικό από το πώς ονομάζεται η ίδια η μειονότητα.

Τώρα, μετά τις κοινές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στις οποίες ο δεύτερος αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και ο πρώτος στη συνέχεια ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει ότι «ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης», ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχεται έντονη κριτική από τα δεξιά του ότι με την απάντησή του αυτή επανέλαβε «κατά το ήμισυ την πάγια εθνική θέση» και ότι δεν ξεκαθάρισε στον Τ. Ερντογάν ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της χώρας και ότι «εξαιρείται του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

Αλλά ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πράγματι η πάγια ελληνική θέση είναι αυτή της μίας και μόνης διαφοράς (των θαλάσσιων ζωνών) και ότι η Ελλάδα δεν συζητάει τα θέματα που βάζει η Τουρκία, ο Κυρ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή έχει πετύχει να είναι μπόσικος στην εκ δεξιών κριτική, λόγω της γνωστής τακτικής που ακολουθεί σε κάθε προεκλογική περίοδο να επενδύει στον εθνικισμό, με «κορωνίδα» τη στάση του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υιοθέτησης των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου