Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 07 Ιαν 2012

 

Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης και με την οποία αποφυλακίζονται 1.500 κρατούμενοι από τις Ελληνικές φυλακές- έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης αποφυλακίζονται 1.500 κρατούμενοι που εκτίουν ποινές που δεν υπερβαίνουν τα 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα:

Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής. Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής. Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/3 της ποινής.

Η απόλυση γίνεται υπό τον όρο ότι, μέσα στην επόμενη τριετία, οι απολυθέντες δεν θα τελέσουν νέο αδίκημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκτίσουν σωρευτικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία απολύθηκαν.

Όμως, με την αθρόα αποφυλάκιση κρατουμένων δεν λύνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, ούτε αναμορφώνεται το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Για να μπορέσει η φυλακή να ανταποκριθεί στην αποστολή της και να λειτουργήσει ως τόπος βελτίωσης των τροφίμων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η αλλαγή της φιλοσοφίας της σωφρονιστικής μας πολιτικής.

Είναι απαραίτητη, δηλαδή, η μεταρρύθμιση του θεσμικού χαρακτήρα του σωφρονιστικού μας συστήματος και η σταδιακή αλλαγή του ιδεολογικού προσανατολισμού του, από μέσο άσκησης εξουσίας, σε μέσο σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.

Μια πραγματική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος θα πρέπει να στηρίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:

1. Κατάργηση της έννοιας της εξατομίκευσης της μεταχείρισης.

2. Ταξινόμηση των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες.

3. Καθιέρωση της σωφρονιστικής νομιμότητας.

4. Εξασφάλιση εργασίας σε όλους.

5. Μεταβολή της λειτουργικής αποστολής του προσωπικού της φυλακής.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση των -ανενεργών μέχρι σήμερα- διατάξεων του Σωφρονιστικού μας Κώδικα περί επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων (άρθρο 81), ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων (άρθρο 59), οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης (άρθρο 42), τμηματικής έκτισης των ποινών (άρθρο 63) και παροχής κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 64).

Με τις παραπάνω αλλαγές, αν οι φυλακές δε γίνουν κοινωνικά ωφέλιμες, τουλάχιστον θα πάψουν να είναι βλαπτικές στην έκταση που ήταν μέχρι σήμερα…»._

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου