Στον απόηχο των αποκαλύψεων αλλά και της εν γένει παρουσίας της Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis, η πλειοψηφία της Βουλής  επιχειρεί την Τρίτη, με την συζήτηση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, να στρέψει και πάλι το ενδιαφέρον στο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 

Η πρόταση που κατατέθηκε από 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, λόγω των μέτρων του κοροναϊού, όμως ο πενιχρός απολογισμός των πρώτων μηνών της Προανακριτικής Επιτροπής για την πλειοψηφία, δείχνει τις επιδιώξεις αυτής της κίνησης, που έγινε πριν την εξαήμερη κατάθεση-"ποταμό" της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην Επιτροπή. 

 

Ο απολογισμός της Προανακριτικής

Με βασικό αντικείμενο τη διερεύνηση του σεναρίου της "σκευωρίας" υπό τον πρώην Αν. Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Επιτροπή οδηγήθηκε σε φιάσκο καθώς  αναδείχτηκε η ουσία του πραγματικού σκανδάλου και όχι το αφήγημα της πλειοψηφίας. Οι μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πολλάκη και Τζανακόπουλου με αστήρικτα επιχειρήματα και αμφιλεγόμενη διαδικασία έδωσαν τον τόνο από τον Οκτώβριο. Οι καταθέσεις των βασικών εμπλεκομένων Μανιαδάκη και Φρουζή είχαν πολλές σκιές, ακόμη περισσότερες αντιφάσεις και δεν κατάφεραν να πείσουν ενώ η κατάθεση των δύο εισαγγελέων που επρόκειτο να "δέσουν" το αφήγημα της σκευωρίας, Αγγελή και Τουλουπάκη, αποδείχτηκαν βατερλώ από κάθε άποψη. Μάλιστα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εικόνα, ο Αγγελής προσήλθε στον Άρειο Πάγο για αποκάλυψη "νέων στοιχείων", τρεις εβδομάδες μετά την κατάθεσή του στην Προανακριτική !

Δεν πέρασε απαρατήρητη η σχεδόν απειλητική για μέλη της Προανακριτικής κατάθεση του Σάμπι Μιωνή, που δεν είχε προφανή σχέση με το αντικείμενο της Επιτροπής αλλά εργαλειοποιείται εκ των υστέρων για να στηριχθεί (μαζί με αυτές των Τσατάνη και Αθανάσιου) το αίτημα διεύρυνσης. 

Η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου

 

Τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας φαίνεται πως "γκρέμισε" η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου, η οποία αποδόμησε ολοκληρωτικά όλο το κατηγορητήριο και δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση και την εμπλοκή των μαρτύρων-"κατηγόρων" της υπόθεσης ενώ ειδικότερα για το Μανιαδάκη ανέφερε ότι μόνο όταν έγινε "κατηγορούμενος" άρχισε να μιλά για "σκευωρία", γεγονός που τον καθιστά αναξιόπιστο.  

Η Πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αποκατέστησε με την παρουσία της, το κύρος της Δικαιοσύνης, πιστοποίησε τη σημασία του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων διεθνώς  και φώτισε σημαντικές πτυχές της υπόθεσης:

  • H Eλένη Ράικου, αγνόησε τις υποδείξεις της Δημητρίου και δεν ερεύνησε την απόπειρα αυτοκτονίας στο Χίλτον την πρωτοχρονιά του 2017, που αποδείχτηκε το σημείο "μηδέν" για την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis. Για αρκετούς μήνες η αντικατάστατριά της ανέσυρε φακέλους που δεν είχαν διαβιβαστεί στον ανακριτική. Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, λίγο πριν το δημοσίευμα για απόκρυψη χιλιάδων εγγράφων που είχε παραλείψει να διαβιβάσει στον ανακριτική. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι αφορούσαν την υπόθεση με τα εξοπλιστικά του Γ. Παπαντωνίου και όχι τη Novartis. Ξεκίνησε να επιτίθεται στην Τουλουπάκη και προσχώρησε στη θεωρία της σκευωρίας, 18 μήνες μετά την παραίτήσή της και μόνο αφότου αποκαλύφθηκε το έμβασμα της Novartis στο λογαριασμό της και η έρευνα για το σύζυγό της. 
  • Ο Iωάννης Αγγελής επιδεικνύει μεγάλη δυστροπία να παραλάβει στοιχεία για το σκάνδαλο από το FBI στην περιβόητη συνάντηση της Βιέννης, Δεν κατανοεί ή δεν θέλει την ανταλλαγή πληροφοριών και αφήνει άφωνους τους αμερικανούς που επρόκειτο να δώσουν στοιχεία για λογαριασμό Έλληνα πολιτικού. Παραλείπει σε όλες τις καταθέσεις του ότι έχει υποβάλει τέσσερις αναφορές στην Ξένη Δημητρίου, μετά τη Βιέννη. Σε αυτές προσθέτει και αφαιρεί διαρκώς δεδομένα.  Έδειξε αδιαφορία για τη διερεύνηση του παραδικαστικού και την υπόθεση Φλώρου. Εισήλθε παράνομα στο γραφείο της Τουλουπάκη και αφαίρεση υλικό από τον υπολογιστή της. Ποτέ δεν συζήτησε με την Δημητρίου το σενάριο της "σκευωρίας" 
  • Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου επίσης όψιμα, θυμήθηκε πιέσεις και σκευωρία, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί η θητεία του και ενώ προηγουμένως ζητούσε τη συνεργασία των εισαγγελέων διαφθοράς ως επίκουρων στο έργο του. Επί τρία χρόνια κράτησε στο συρτάρι την υπόθεση που αφορούσε τις off shore εταιρίες τριών πρώην υπουργών της ΝΔ μέχρι να παραγραφούν τα αδικήματα, δικογραφία που του είχε διαβιβάσεη η Ράικου και αποτέλεσε την αιτία για την οποία δεν προήχθη. Είπε ψέμματα ότι θα παραβρεθεί σε συνάντηση εισαγγελείς στη Χάγη για τα panama papers και εκ των υστέρων παρουσίασε άλλη δικαιολογία και ελέγχθηκε πειθαρχικά. 
 

Η διαδικασία στην Ολομέλεια

H διεύρυνση του κατηγορητηρίου ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία και απαιτεί την έγκριση της ολομέλειας σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής με μυστική ψηφοφορία. Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, κατά τη συζήτηση του αιτήματος διεύρυνσης την Τρίτη στη Βουλή, θα υπάρχουν μέχρι 60 βουλευτές στην αίθουσα και θα γίνονται 15λεπτες διακοπές της συζήτησης κάθε τρεις ώρες για λόγους υγιεινής. 12 θα είναι οι ομιλητές ενώ θα προηγηθούν οι εισηγητές των κομμάτων στην Επιτροπή, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αρχηγοί των κομμάτων καθώς και ο ίδιος ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη και θα μπαίνουν στην αίθουσα ανά 60 βουλευτές για μία ώρα. 

Επιφυλάξεις για τη διαδικασία και για τις μεθοδεύσεις 

Κοιοβουλευτικές και νομικές πηγές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις διαδικασίες. Καταρχάς γιατί το αίτημα επέκτασης του κατηγορητηρίου, που επικαλείται τα πρακτικά των καταθέσεων των μαρτύρων της Προανακριτικής Μιωνή, Αθανασίου, Τσατάνη, υπογράφουν 30 βουλευτές της ΝΔ, όμως αποτελεί ερωτηματικό πώς γνωρίζουν υλικό της προδικασίας χωρίς να είναι μέλη εφόσον είναι παράνομη η πρόσβαση σε αυτό.

Τέλος, επιφυλάξεις εκφράζονται για πιθανή ακυρότητα της  διαδικασίας συνολικά όσον αφορά τις εξαιρέσεις των Π. Πολάκη και Δ. Tζανακόπουλου. Κυρίως για το γεγονός ότι το αίτημα που υποβλήθηκε για την εξαίρεσή τους από μέλη της επιτροπής που υπέχει ρόλο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, μπορεί να εξεταστεί μόνο από  δικαστικό συμβούλιο που πρέπει να συσταθεί άμεσα ή μεταγενέστερα, και σε καμία περίπτωση από το ίδιο όργανο που αιτήθηκε την εξαίρεσή τους.  Ακόμη και αυτή η εξαίρεσή τους από την Προανακριτική Επιτροπή γίνεται, αφού οι δύο βουλευτές έχουν πάρει μέρος σε συνεδριάσεις της άρα έχουν ασκήσει καθήκοντα Εισαγγελέα. 

πηγη:https://tvxs.gr