Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Νοέ 2019
Νέα ερώτηση Παπαδημούλη για την προκλητική διάταξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Κλίκ για μεγέθυνση

10:10 | 20.11.2019

 

Νέα ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τη διάταξη που έθεσε σε ισχύ η ελληνική κυβέρνηση, με την οποία αποδεσμεύεται πάνω από 1 δισ. ευρώ υποθέσεων φοροδιαφυγής, κακουργηματικής απιστίας, τοκογλυφίας, ναρκωτικών, trafficking κ.ά.

Νέα ερώτηση στην Κομισιόν, με την οποία επανέρχεται στο θέμα της διάταξης που τέθηκε πλέον σε ισχύ από την ελληνική κυβέρνηση και στην οποία προβλέπεται η αποδέσμευση όσων περιουσιακών στοιχείων προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και έχουν δεσμευτεί από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με το πέρας 18 μηνών, υπέβαλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.  

Στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο αναφέρεται ότι μια τέτοια διάταξη αντιβαίνει στις διεθνείς πρακτικές, καθώς, σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης για το ξέπλυμα χρήματος (FATF),τα κατασχεθέντα μετρητά και περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να παραμένουν ‘’παγωμένα’’ μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών, και ρωτά την Επιτροπή για το «πώς αξιολογεί τη νέα ρύθμιση, σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και το προϊσχύσαν καθεστώς», καθώς και για το «ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της διάταξης».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε καταθέσει στις 31 Οκτωβρίου κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη συγκεκριμένη διάταξη νόμου, προτού τεθεί σε ισχύ, ζητώντας να μάθει ποια δυνατότητα ανάκτησης θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο στα προϊόντα οικονομικών εγκλημάτων σε περίπτωση αποδέσμευσης, αλλά και ποιες οι συνέπειες από την εφαρμογή αυτής της διάταξης στη μάχη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τα τελευταία χρόνια δεσμεύτηκαν από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προϊόντα οικονομικών εγκλημάτων ύψους άνω του 1 δισ., μετά από έρευνα σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, κακουργηματικής απιστίας, τοκογλυφίας, ναρκωτικών, εγκληματικών οργανώσεων, trafficking.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Αποδέσμευση προϊόντων οικονομικών εγκλημάτων με το πέρας 18 μηνών
Διάταξη που τέθηκε χθες σε ισχύ στην Ελλάδα (άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 4637/2019) προβλέπει ότι η δέσμευση λογαριασμών, κινητών, ακινήτων κλπ. που διατάσσει η Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 18 μήνες.
Πρόσφατο δημοσίευμα του διεθνούς τύπου[1]αναφέρει ότι η διάταξη αντιβαίνει στις διεθνείς πρακτικές και ότι πρόκειται να ωφελήσει, μεταξύ άλλων, εφοπλιστές, επιφανείς επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που τελούν υπό δικαστική έρευνα για απιστία και ξέπλυμα χρήματος, οδηγώντας σε αναδρομική αποδέσμευση κατασχεθέντων αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.
Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης για το ξέπλυμα χρήματος (FATF) και την Ομάδα κρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται θα πρέπει να παραμένουν “παγωμένα” μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.
Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της FATF, σύμφωνα με τον οποίο τέτοιου είδους διατάξεις θα προβλημάτιζαν ιδιαίτερα την FATF.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Πώς αξιολογεί τη νέα ρύθμιση, σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και το προϊσχύσαν καθεστώς;
- Ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της διάταξης;

[1]https://www.ft.com/content/37512b46-06b4-11ea-9afa-d9e2401fa7ca

https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου