Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε χθες μια μεγάλη διέξοδο και, ταυτόχρονα, μια μεγάλη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμφότερες συμπυκνώνονται στο μήνυμά του ότι είναι έτοιμος να στηρίξει μια δεύτερη θητεία Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έχουν αποδέκτη απ’ ευθείας τον πρωθυπουργό, όπως έχουν επίσης και διπλή εστίαση: Αφενός στις εσωτερικές διεργασίες και συγκρούσεις στην ΝΔ και, αφετέρου στην διαμόρφωση του κλίματος και των όρων πάνω στους οποίους θα παιχτεί το νέο πολιτικό παιχνίδι.

«Θεωρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Προκόπη Παυλόπουλο, «ότι από την επιλογή αυτή αισθάνομαι ότι έχω δικαιωθεί. Δε σημαίνει ότι συμφωνούσαμε πάντα σε όλα αλλά κατά γενική ομολογία είναι ένας καλός Πρόεδρος ο σημερινός. Βεβαίως η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην πλειοψηφία πάντοτε αλλά νομίζω είναι ένας καλός Πρόεδρος και με αυτή την έννοια δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του».

Η διέξοδος εδώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προφανής. Εάν ανταποκριθεί και προτείνει ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου απεγκλωβίζεται από την πίεση Σαμαρά (για την Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι μόνον) μέσα από μια ισχυρή επιλογή, ευρείας διακομματικής συναίνεσης, που προέρχεται μάλιστα από την παράταξή του. 

Εδώ όμως ανοίγει και η μεγάλη πρόκληση: ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υπερβεί τις προσωπικές του επιφυλάξεις στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου – ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν τον ψήφισε το 2015 – , θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι αναζητά τις συναινέσεις που ο ίδιος επαγγέλλεται, και κυρίως, θα πρέπει να ρισκάρει την τελική ρήξη και διάλυση της συμμαχίας του με την ομάδα των «σκληρών» του κόμματός του που, κατά την προσφιλή… ρήση Σαμαρά «τον έκανε πρόεδρο και πρωθυπουργό».

Δεν είναι εύκολο, η ομάδα Σαμαρά δείχνει ήδη τις επιθετικές διαθέσεις της και τα μηνύματα προς το Μαξίμου παίρνουν πολεμικό χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα. Κι εδώ βεβαίως, θα παίξει καθοριστικό ρόλο η διαχείριση που θα επιλέξει η κυβέρνηση και στο «κεφάλαιο Novartis» - στο εάν θα προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για τον Αλέξη Τσίπρα με βάση την κατάθεση Σαμαρά για «σκευωρία» με εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού.

Η διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή είναι εκείνη που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις, με τελικό ορίζοντα ακόμη και την προεδρική εκλογή. Στο Μαξίμου όμως γνωρίζουν καλά ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει, ή δεν ήθελε, απλώς να γίνει επίτροπος ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας – θέλει προσωπική και πολιτική ρεβάνς για το 2015 και δεν το κρύβει.

Αυτή η ρεβάνς δεν είναι στις προτεραιότητες Μητσοτάκη ούτε αρκετών εκ των στενών συνεργατών του. «Δεν πολώνεις το κλίμα όταν είσαι καβάλα στο άλογο είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα εκείνων των στελεχών του κυβερνητικού επιτελείου που εισηγούνται υπέρβαση του… «συνδρόμου Σαμαρά»., μαζί με την επισήμανση ότι η κοινωνία και η οικονομία «δεν αντέχουν νέο κύκλο πολιτικής τοξικότητας». «Η ΝΔ δεν επιδιώκει να μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών και δεν θέλει να πάρει τη ρεβάνς» ήταν το μήνυμα και της Ντόρας Μπακογιάννη όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής για την Novartis και την ΔΕΗ – και αυτό ήταν το δεύτερο συνεχόμενο χτύπημά της προς την πλευρά Σαμαρά μετά την δήλωση ότι η κυβέρνηση όχι μόνον θα τηρήσει αλλά «θα τιμήσει την συμφωνία των Πρεσπών».

Στον αντίποδα, δεν είναι μόνον οι «σαμαρικοί» βουλευτές που πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάει τον Τσίπρα μέχρι τέλους». Αρκετά στελέχη είναι εκείνα που θεωρούν ότι ένας «υπόδικος Τσίπρας» προσφέρει τακτικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση σε μια περίοδο που δρομολογεί δύσκολα μέτρα σε εργασιακά, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις.

Το ποια εκ των δύο γραμμών θα επικρατήσει θα καθορίσει και το πολιτικό – συναινετικό ή τοξικό – κλίμα του επόμενου διαστήματος. Και  μπορεί και να κρίνει, όπως έλεγε χθες στο tvxs.gr στέλεχος της αντιπολίτευσης, «και το εάν ο Σαμαράς θα θέσει υπό οριστική ομηρία τον Μητσοτάκη – ακόμη και με… επέλαση στο Προεδρικό Μέγαρο». Ενδεχομένως, δε, κάτι αντίστοιχο να είχε κατά νου χθες και ο Αλέξης Τσίπρας όταν ευχήθηκε «καλά ξεμπερδέματα» στον πρωθυπουργό…

https://tvxs.gr