Ο μύθος του «πρωθυπουργού» και της «κυβέρνησης όλων των Ελλήνων» κράτησε μετά βίας 15 ημέρες. Μετά, ήρθε η άρση της ασυλίας Πολάκη, η αλλαγή των δικαστών που ερευνούν τις καταγγελίες Αγγελή για τον χειρισμό του σκανδάλου Novartis και η - επί της ουσίας - κατάργηση του ρόλου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μιας θέσης την οποία κατέχει η Μαρία Παπασπύρου έχοντας καθοριστική συμβολή στα πορίσματα-φωτιά για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις είναι μόνον η αρχή ενός οργανωμένου σχεδίου πολιτικού ρεβανσισμού της κυβέρνησης με δύο στόχους. Ο πρώτος είναι το «θάψιμο» των σκανδάλων του παλαιού - και ανακάμψαντος- πολιτικού συστήματος μέσα από «την μετατροπή των θυτών σε θύματα», όπως λέει χαρακτηριστικά πηγή της Κουμουνδούρου. Ο δεύτερος, μέσα από την ίδια πρακτική, είναι η αποδόμηση των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στην αποκάλυψη αυτών των σκανδάλων και, εν τέλει, η πολιτική απαξίωση συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση Πολάκη είναι, κατά την ίδια πηγή, αποκαλυπτική αυτού του σχεδίου και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως δεν είναι τυχαία η επιλογή Μητσοτάκη να ξεκινήσει από εκεί το πόκερ των διώξεων κατά των πολιτικών αντιπάλων του. Στην ΝΔ γνωρίζουν ότι ο Παύλος Πολάκης είναι πρόσωπο με «γωνίες» ακόμη και για το ίδιο το κόμμα του - δεν είναι λίγοι εκείνοι και εντός ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι το πολυσυζητημένο «ύφος» του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας λειτούργησε τοξικά στη προεκλογική περίοδο και είχε κόστος για την κυβέρνηση Τσίπρα. Ακριβώς εκεί φαίνεται να ποντάρει και το σημερινό επιτελείο του Μαξίμου, εκτιμώντας ότι ο Παύλος Πολάκης είναι «εύκολος στόχος». Η ίδια πηγή, ωστόσο, τονίζει πως το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε προσωπικό, ούτε εσωκομματικό - είναι «βαθιά πολιτικό». Και πάνω σ’ αυτή την βάση τονίζει ότι είναι δεδομένη όχι μόνον η ομόθυμη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην υπουργό αλλά και η σκληρή αντεπίθεση κατά της κυβέρνησης την Τετάρτη, όταν θα συζητηθεί στη Βουλή η άρση της ασυλίας του.

«Η Νέα Δημοκρατία θέλει να με εκδικηθεί γιατί έκοψα το μαύρο χρήμα», λέει ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης σε σημερινή συνέντευξή του στο Documento. Η ίδια άποψη επικρατεί και μεταξύ των περισσότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και κάποιων που στο παρελθόν είχαν ασκήσει ανοιχτή κριτική στον βουλευτή Χανίων για τον οξύ και επιθετικό δημόσιο λόγο του.

Στην Κουμουνδούρου είναι επίσης κοινή η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα διστάσει να εργαλειοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα για να υπηρετήσει το σχέδιο του πολιτικού ρεβανσισμού και να εμφανίσει εαυτόν ως «θύμα συριζαϊκής σκευωρίας». Επισημαίνουν, δε, πως ήδη στην περίπτωση Πολάκη υπήρξε κατά το δοκούν ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής, αφού το εισαγγελικό αίτημα για την τηλεφωνική συνομιλία Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα και για τη μήνυση Πουλή εστάλη με βάση το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.  Όμως η Επιτροπή Δεοντολογίας επέλεξε να τον αντιμετωπίσει ως βουλευτή και να εισηγηθεί την άρση της ασυλίας του.

«Παραβίασαν στην σχετική συνεδρίαση όχι μία αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Φοβούνται να συστήσουν προανακριτική επιτροπή και μετέτρεψαν πολιτικά ζητήματα και ζητήματα που σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα σε ζητήματα προσωπικά», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Δημήτρη Τζσνακόπουλου, ο οποίος μέσα στην Επιτροπή απευθυνόμενος στον Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Θάνο Πλεύρη είπε: «Είστε δειλοί, θέλετε τις πολιτικές μας διώξεις».

Η θέση αυτή είναι ενδεικτική και για την στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη στην Ολομέλεια. Όπως, ενδεικτική του κλίματος, είναι και η επισήμανση στελεχών της σξιωματικής αντιπολίτευσης πως σ’ αυτή την πρώτη πράξη πολιτικού ρεβανσισμού της κυβέρνησης συμπαρατάχθηκαν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Το εάν αυτός θα είναι και νέος άξονας του - κυβερνώντος πλέον - αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.

https://tvxs.gr