Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Ιαν 2013
Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Deutsche Welle.
Κλίκ για μεγέθυνση

Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας

Δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση της Γερμανίας και τον πολιτικό κόσμο της χώρας θέλει να ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο, ο οποίος έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην Deutsche Welle.

“Κατά αρχάς, δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη”.

Η σημασία της συγκεκριμένης φράσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έγκειται στο γεγονός πως ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε περίπου τα ίδια λόγια με τον κ. Τσίπρα, ώστε να αιτιολογήσει την προθυμία του κ. Σόιμπλε να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πάντως ότι “είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων” ανάμεσα “στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο” και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει “καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις.”

“Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής.”

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει πως οι εκτιμήσεις για τις αιτίες της κρίσης διαφέρουν, όπως επίσης ξέρει πολύ καλά πως το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο και τη μέθοδο με τους οποίους θα ξεπεραστεί. Εντούτοις σημειώνει πως δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αποτύχει.

“Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού.”

“Και το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου είναι να συζητά,” συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

Επιβάλλεται να σημειωθεί φυσικά πως ο βασικός και δυσκολότερος συνομιλητής, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τον κ. Τσίπρα να της καταλογίζει ότι ακολουθεί μια οικονομική στρατηγική που εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση.

Παρόλα αυτά, στην ερώτηση εάν θα ήταν διατεθειμένος να την συναντήσει, ο κ. Τσίπρας απαντά καταφατικά, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα είναι και τόσο εύκολο.

“Η καγκελάριος συναντάται μονάχα με ομότιμους της. Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση.”

Στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει το ενδιαφέρον τον συνομιλητών του και στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά και φοροαποφυγής στην Ελλάδα. Θα ζητήσει οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα:

“Αν θέλουμε η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή και αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές, ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίο να συμβούν στην Ελλάδα, πρέπει η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός να κατανοήσει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να υπάρξει δικαιοσύνη. Εάν δεν πεισθεί ο ελληνικός λαός γι’ αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, διότι θέλουν κυρίως συναίνεση. Η πλειοψηφία της κοινωνίας θα πρέπει να πεισθεί ότι είναι αλλαγές που θα φέρουν δικαιοσύνη και θα δημιουργήσουν μια νέα βάση για να ξεκινήσουμε από την αρχή”.

Στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει ευθέως και ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την κρίση, στοχοποιώντας τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν από την μεταπολίτευση και μετά την Ελλάδα: “Αυτό είναι ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να καταθέσω στις επαφές μου με την γερμανική πολιτική ηγεσία, να τους εξηγήσω ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε ένα πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια.”

Πηγή: Deutsche Welle

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου