Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Νοέ 2021
Πατατράκ με τηλε-κάλπη
Κλίκ για μεγέθυνση




EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ




24.11.2021, 10:55
 
Η εμμονή της υπουργού Παιδείας με την... ηλεκτρονική δημοκρατία και τις τηλε-εκλογές για όργανα (συν)διοίκησης οδήγησε σε νέο φιάσκο, αυτή τη φορά στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αιρετών στα συμβούλια διοικητικού προσωπικού του ΥΠΑΙΘ.
● Η αποχή των υπαλλήλων ξεπέρασε το 90%, η υπουργός προχώρησε στον ορισμό «αιρετών», οι οποίοι τώρα παραιτούνται μαζικά, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «άδειασε» τη Νίκη Κεραμέως για τα παρατράγουδα που έγιναν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το παλεύει με νύχια και με δόντια, αλλά δεν της βγαίνει. Ο λόγος, για τη μανιώδη προσπάθεια της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να εγκαθιδρύσει σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Από τα πανεπιστήμια μέχρι τα συμβούλια αιρετών. Και δεν είναι μόνο το άκρως προβληματικό του εγχειρήματος, το οποίο επιχειρεί να αλλοιώσει σε βαθμό εξαφάνισης τις συλλογικές διαδικασίες, αλλά και ο τρόπος που εφαρμόζεται το μέτρο των τηλε-εκλογών, ο οποίος ελέγχεται για τη νομιμότητά του.

Βεβαίως, στα σχέδια της υπουργού βάζουν φρένο οι άμεσα εμπλεκόμενοι, που με μαζικότατες αποχές απορρίπτουν στην πράξη τα σχέδια. Ολοι θυμόμαστε το συντριπτικό 92% αποχής που καταγράφηκε στις εκλογές των αιρετών αντιπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, τον Νοέμβριο του 2020, και τις σοβαρότατες καταγγελίες της ΟΛΜΕ για «εκλογές - παρωδία» αλλά και για «λαθροχειρία» της υπουργού Παιδείας, που διατήρησε ως υποψηφίους στα ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια παρατάξεις και ανεξάρτητους υποψηφίους, που είχαν δηλώσει εγγράφως ότι αποσύρονται.

Με το ίδιο αντιδημοκρατικό πνεύμα κινήθηκε η Νίκη Κεραμέως και στην περίπτωση των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού (ΚΥΣΔΙΠ) και στα 13 Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΙΠ) του ΥΠΑΙΘ, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΣΥΠ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας των αιρετών εκπροσώπων, η ΠΟΣΥΠ ζητούσε με επιστολή της από το υπουργείο να καθορίσει τις ημερομηνίες ψηφοφορίας και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια, δηλώνοντας ότι η μόνη αποδεκτή εκλογική διαδικασία, εφόσον είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας, ήταν η διά ζώσης ψηφοφορία, από τη στιγμή μάλιστα που διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως αυτά περιγράφονται στις σχετικές ΚΥΑ.

Βαριές κατηγορίες

Λίγες μέρες αργότερα, η υπουργός υπογράφει απόφαση, σύμφωνα με την οποία ορίζεται η 29η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία εκλογής στο ΚΥΣΔΙΠ, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ» και ότι η ήδη διενεργηθείσα ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας ακυρώνεται, προκαλώντας την αντίδραση της ΠΟΣΥΠ, που την κατηγόρησε για «επίδειξη πολιτικής αλαζονείας», καλώντας παράλληλα σε μαζική αποχή από την τηλε-ψηφοφορία. Και, πράγματι, το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 90%!

Η ΠΟΣΥΠ, όμως, προχώρησε και σε μια βαρύτατη κατηγορία, ζητώντας να ακυρωθεί η διαδικασία, που κρίνεται «διαβλητή και παράνομη». Κι αυτό διότι σε ορισμένες ψηφιακές κάλπες βρέθηκαν ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια περισσότερα από τους ψηφίσαντες, σε άλλες υπήρχε η δυνατότητα για κάποιες ώρες να ψηφίζονται ταυτόχρονα υποψήφιοι από διαφορετικούς συνδυασμούς και, το σημαντικότερο, σε όλες υπήρξε διαλογή και καταμέτρηση λευκών ψηφοδελτίων, τα οποία όμως δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Η Ομοσπονδία ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε., που είχε αναλάβει τη διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος των τηλε-εκλογών, κινητοποιώντας, έτσι, και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως εποπτεύουσα αρχή, με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να θεσμοθετεί με κατεπείγουσα κιόλας ρύθμιση τον τρόπο λειτουργίας της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ». Η απόφαση υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου και το ΦΕΚ (5244/Β/2021) δημοσιεύτηκε την επομένη. Οι εκλογές, όμως, είχαν πραγματοποιηθεί 14 μέρες νωρίτερα!

Αξίζει να δούμε τι αναφέρει η απόφαση: «Τόσο η προετοιμασία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους και το σύνολο της διεξαγωγής και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται και τελεί υπό την αποκλειστική ευθύνη της εκάστοτε Διεξάγουσας Αρχής». Με απλά λόγια, ο Κυρ. Πιερρακάκης επιρρίπτει τις ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας. Μεγαλοπρεπές άδειασμα, αναμφίβολα.

Μαζικές παραιτήσεις

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας δεν φάνηκε να πτοείται και, με επισπεύδοντα τρόπο, εξέδωσε την 143765/Γ2/10-11-2021 ΥΑ για τον άμεσο ορισμό «αιρετών» στο ΚΥΣΔΙΠ. Στον αυταρχισμό αυτόν, οι «αιρετοί» διοικητικοί αντέδρασαν με μαζικές παραιτήσεις, με την ΠΟΣΥΠ να διαμηνύει, μάλιστα, ότι, εάν η υπουργός «εμμείνει στην αδιέξοδη αυτή πρακτική και προχωρήσει σε ορισμό των επιλαχόντων, θα λάβει νέα ηχηρή απάντηση και των υπολοίπων υποψήφιων αιρετών στο ΚΥΣΔΙΠ».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου