Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Νοέ 2021
Εξεταστική Επιτροπή - «Λίστες Πέτσα» / «Πραξικόπημα» με μονοκομματικό προεδρείο από τη ΝΔ
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Σε πανικό πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τις «Λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll, βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το προεδρείο  κατά την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε το προεδρείο της Επιτροπής να είναι διακομματικό.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, προέβλεπε την εκλογή διακομματικού προεδρείου κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων καθώς αυτή η εξεταστική επιτροπή έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και αυτό θα πρέπει να απηχείται και στο προεδρείο της. 

Ο πρόεδρος της Βουλής  φέρεται να ανέφερε πως βάση του Κανονισμού, η σύσταση του προεδρείου τής Επιτροπής δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά διακομματική, αλλά αυτό μπορεί να προκύψει κατά την ψηφοφορία και ουσιαστικά κατά παραχώρηση της πλειοψηφίας, εάν το θελήσει. 

Τελικά, εκλέχθηκαν αποκλειστικά βουλευτές της ΝΔ, με πρόεδρο τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, αντιπρόεδρο τον Βασίλη Υψηλάντη και γραμματέα τον Γιάννη Μελά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης, επεσήμανε πως «η ΝΔ κάνει το χειρότερο ξεκίνημα που μπορούσε να κάνει σε αυτή την ιστορική Εξεταστική που είναι η πρώτη που συστήνεται με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης» και αυτό θα έπρεπε να καταγράφεται και με την ύπαρξη «ενός αναλογικού προεδρείου» ενώ η άρνησή της αυτή δείχνει «την χειραγώγηση που θέλει η ΝΔ να κάνει στο έργο τής Επιτροπής».

Υπέρ του αναλογικού προεδρείου τάχθηκε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια συγκρότηση δεν θα δημιουργούσε θέμα ακυρότητας της Επιτροπής όπως υποστηρίχθηκε. 

Το γεγονός, είπε ο κ. Καμίνης, ότι «ο κοινός νομοθέτης (ΚτΒ) δεν έχει προλάβει να εναρμονιστεί με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη για τη σύνθεση διακομματικού προεδρείου, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο να είχε υιοθετεί η πρόταση από την πλειοψηφία» απλά δείχνει πως «η ΝΔ αυτό που επιδιώκει είναι να ελέγξει τις εργασίες της Επιτροπής».

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Νέα Δημοκρατία φοβάται τον έλεγχο

Οι βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δήλωσή τους αναφέρουν: «Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε με το καλημέρα, κατά την εκλογή του προεδρείου, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτό, με προφάσεις και προσχήματα, τη στιγμή που ούτε ο κανονισμός της Βουλής το απαγορεύει αλλά και το αναθεωρημένο Σύνταγμα το επιτάσσει. Απομονωμένη πολιτικά η ΝΔ, απέρριψε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων τής αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση! Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

ΝΔ: Μένουμε πιστοί στην τήρηση του Κανονισμού

«Η Νέα Δημοκρατία μένει πιστή στην τήρηση των νόμων, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Προτάσσει την αναζήτηση και τη διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως. Δεν αναλώνεται σε κυνήγι μαγισσών για επικοινωνιακούς λόγους. Εξάλλου, με πρόταση της κυβέρνησης έχει δοθεί η δυνατότητα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία, να συγκροτεί Εξεταστική Επιτροπή» σχολίασαν κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ και προσέθεσα: «Όσο για τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί φόβου για έλεγχο και για αδιαφάνεια, θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που αρνήθηκε να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής»

Να σημειωθεί ότι οι συνεδριάσεις θα διεξάγονται τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη) προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο του διμήνου που της έχει αρχικά δοθεί από την Ολομέλεια. Να υπάρξει χρόνος για διερεύνηση σε βάθος. Να διανέμονται τα πρακτικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. 

Οι βουλευτές συμφώνησαν επίσης να μην πληρώνονται για τη συμμετοχή τους στην Εξεταστική Επιτροπή.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου