Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 25 Μάρ 2020
«Νύχτα ζόφου» στη Βουλή για το προσφυγικό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ)
24.03.2020, 18:32

 

Για πάρτι εκατομμυρίων, με τη δημιουργία προκάτ κάτεργων στα νησιά και για απόπειρα νομιμοποίησης του πιο απάνθρωπου, αναποτελεσματικού και εκτός κάθε έννοιας δικαίου αντιπροσφυγικού σχεδίου στην Ευρώπη, κατηγορεί την κυβέρνηση το τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή υπήρξε όσα συνέβησαν στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας, «μια νύχτα ζόφου» όπως την ονομάζει η ανακοίνωση του τμήματος, κατά την οποία η κυβέρνηση κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και πέτυχε να ψηφιστούν οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η πρώτη αφορά στην επίταξη εδαφών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο με σκοπό τη δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δεύτερη αφορά στην αναστολή της κατάθεσης αιτημάτων ασύλου και την άμεση επαναπροώθηση όσων μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, χωρίς καταγραφή του αιτήματός τους για άσυλο, αποφάσεις που έχουν καταδικαστεί ως εκτός ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον εισηγητή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Μεταναστών Φελίπεζ Μοράλες, την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς και περισσότερες από 120 ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

H ανακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε συνθήκες ενός υγειονομικού ανθρωπιστικού δράματος που εξελίσσεται σ' ολόκληρο τον κόσμο, με ιδιαίτερη ένταση στην Ευρώπη, αλλά και εδώ στην χώρα μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει, κυριολεκτικά νύχτα και μάλιστα νύχτα ζόφου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το πιο απάνθρωπο και αναποτελεσματικό αντιπροσφυγικό σχέδιο που υπήρξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρόθεση να το μετατρέψει σε νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με την μορφή δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, εξαπολύει δύο δηλητηριώδη βέλη, με στόχο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον νομικό πολιτισμό μας.

α) Η πρώτη ΠΝΠ αφορά στην επίταξη εδάφους στα τρία νησιά (Λέσβος,Χίος,Σάμος), για τη δημιουργία φυλακών προσφύγων. Για φυλακές δεκάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων, που δεν τις ανέχονται και δεν τις χρηματοδοτούν ακόμη κι αυτές οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητούν πράσινο φως για την κατασκευή προκάτ κατέργων (πάρτι εκατομμυρίων πάνω στα ερείπια;), με τα χρήματα μάλιστα πληρωμένα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Για τη δημιουργία μιας επίγειας κόλασης για έναν πληθυσμό αποτελούμενο κατά 70%, από ευάλωτους και γυναικόπαιδα. Από εγκάθειρκτους ανθρώπους και μάλιστα κάτω από το βάρος ενός τρομερού υγειονομικού κινδύνου, που απειλεί να θερίσει σε χρόνο ρεκόρ, τους ίδιους, αλλά και όλο τον πληθυσμό των νησιών.

β) Η δεύτερη ΠΝΠ, με περιεχόμενο εκτός κάθε νομιμότητας, κάθε έννοιας δικαίου, κάθε έννοιας ανθρωπισμού και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή κι αξιοπρέπεια. Πρόκειται για συντριβή των δικαιωμάτων που νομοθέτησε, εφάρμοσε και διέσωσε, μαζί με τους πρόσφυγες που τα επικαλέστηκαν, ο Ευρωπαϊκός κυρίως, αλλά και ο παγκόσμιος νομικός πολιτισμός.

Η ΠΝΠ που στερεί το δικαίωμα αιτήματος ασύλου και οδηγεί σε βαριές καταδίκες, φυλακίσεις και νέους διωγμούς, ικέτες των πολέμων και των ανθρωπιστικών καταστροφών.

Απαιτούμε... όχι μόνοι μας, οι ανθρώπινες αξίες, αλλά και η κοινή λογική απαιτούν από την κυβέρνηση, να εγκαταλείψει έγκαιρα τα επικίνδυνα και αδιέξοδα σχέδιά της.

Να αποσυμφορήσει τώρα αμέσως τα νησιά, ξεκινώντας από τους χιλιάδες ευάλωτους. Να τους εγκαταστήσει με ισότιμη κατανομή, στα άδεια πλέον ξενοδοχεία, αναλογικά σε κάθε περιφέρεια.

Τώρα να αξιοποιήσει κάθε ευρωπαϊκό πόρο, απαραίτητο και για την στήριξη σε ένα βαθμό και της πληττόμενης οικονομίας του τουρισμού μας.

Και εννοείται, διεκδικώντας στα σοβαρά και παρά τις δυσκολίες, την ισότιμη κατανομή ευθυνών σ' ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ασύμμετρη υγειονομική απειλή που αντιμετωπίζουν οι ζωές όλων μας, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα, ο κίνδυνος για την κοινωνική μας συνοχή, αλλά και την ψυχολογική μας ισορροπία, είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος...

Όχι όμως για να ξεχάσουμε τους πρόσφυγες, αλλά αντίθετα για να βάλουμε τους πιο ευάλωτους στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Γιατί υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και τις δικές τους ζωές, παραμένουμε ζωντανοί. Υπερασπίζουμε τη ζωή, τις πανανθρώπινες αξίες, τον πολιτισμό μας.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου