Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη βουλή μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας προς ψήφιση, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπ. Άμυνας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πoλεμικής Αεροπορίας, με την οποία συνιστάται θέση Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, «ο οποίος είναι μέλος της κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας στον πρωθυπουργό». Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.

Η εν λόγω τροπολογία προκαλεί σε πολλούς προβληματισμό και εγείρει ερωτήματα τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για το χρόνο κατάθεσής της καθώς ήρθε στη Βουλή την τελευταία στιγμή και δίχως συζήτηση, ενώ πρόκειται για μια μείζονα νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην εθνική ασφάλεια, σε κρατικές δαπάνες, στην πλήρη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και του κράτους, αλλά και στη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων συμβάσεων για λόγους ασφαλείας, καθώς όπως αναφέρεται συγκεκριμένα «ορίζεται ότι η διαδικασία σύναψης των ανωτέρω συμβάσεων μπορεί να διενεργείται (ανεξαρτήτως ποσού) κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται».

 

Από την τροπολογία προκύπτει επιπλέον μια άνευ προηγουμένου επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος αλλά και τα στελέχη του περνούν αυτόματα στο νέο φορέα και τον «εθνικό συντονιστή», καταργώντας και καταστρατηγώντας, με αυτόν τον τρόπο, την ιεραρχία και τον ρόλο του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ. Επιπλέον με αυτον τον τρόπο μπαίνουν στο περιθώριο όλες οι άλλες σημαντικές αρμοδιότητες του Λιμενικού, όπως η πάταξη του λαθρεμπορίου, ο έλεγχος της αλιείας, η επικούρηση της ναυτιλίας και η ασφάλεια της ναυσιπλοίας, αφού για να επιχειρήσουν τα Μέσα του Λιμενικού σε αυτούς τους τομείς, θα πρέπει ο Αρχηγός του Σώματος, να λαμβάνει άδεια από τον Εθνικό Συντονιστή. 

Κι αν η τροπολογία δημιούργησε - και ορθώς - μια θολή εικόνα, δείγμα προχειρότητας στον σχεδιασμό και αυταρχικής - υπερσυγκεντρωτικής αντίληψης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήρθε να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση σχετικά με την ουσία της. Όπως ενημέρωσε από το βήμα της Βουλής δεν είναι μόνο η συνοριακή ασφάλεια που περνά στα χέρια του Στρατόύ. «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει επί πλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια. Αυτό μας ζητήθηκε και αυτό κάνουμε. Και θα κάνουμε και άλλα αν μας ζητηθούν. Και θα δείτε πόσο καλύτερη επίδοση θα υπάρχει και στον έλεγχο των συνόρων και στον έλεγχο της εσωτερικής ασφάλειας» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοινώνοντας την πλήρη στρατιωτικοποίηση του κράτους και προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, που πριν λίγες μέρες πάγωσε μόνος του για δύο ώρες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μέχρι να τον συνεφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα μας ενημέρωσε πως έχει λάβει εντολή ο στρατός να φροντίζει εκτός από τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και για την εσωτερική ασφάλεια!», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: «Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ήταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος στο Παρίσι την τελευταία φορά που ο στρατός "μεριμνούσε" για την εσωτερική ασφάλεια και να έχει ξεχάσει, αλλά τώρα οφείλει να πει ξεκάθαρα: Έχει δώσει ο ίδιος τέτοια εντολή στον Υπουργό του, όπως ανατριχιαστικά ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή; Εάν ναι, τα πράγματα είναι σοβαρά. Εάν όχι, να τον διαψεύσει το γρηγορότερο, γιατί παρόμοιες δηλώσεις αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας».

 

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε ότι «η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί», ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη ενέργεια την εισαγωγή της πριν από τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι απαιτεί ενδελεχή συζήτηση και ότι πρέπει να αποσυρθεί από το παρόν νομοσχέδιο.

 

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτόν τον τρόπο στρατιωτικοποιείται η ζωή της χώρας» δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας. «Εφόσον υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικές εντολές από την πλευρά των αρχηγών των διαφόρων σωμάτων, θα υπερισχύει η εντολή του υπουργού. Αυτός είναι ο ορισμός της στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας της χώρας. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε το μέγεθος της αλλαγής που επιχειρείτε», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η ΝΔ ευρισκόμενη σε πανικό πάει να στρατιωτικοποιήσει το κράτος. Είναι πρωτάκουστο να παρακάμπτεται η αυτονόητη διάκριση μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας και να παραβιάζεται ευθέως η ιεραρχία και των δύο με το ορισμό ενός εθνικού συντονιστή που θα έχει τη δυνατότητα να εντέλει όλα τα σώματα. Παραβιάζονται τα αυτονόητα του συντάγματος, των νόμων και της ίδιας της δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται η δυνατότητα για απευθείας ανάθεσης έργων γενικώς και αορίστως και ανεξαρτήτως κόστους. Πίσω από αυτό κρύβεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει τα κλειστά κέντρα και εσείς θέλετε με απευθείας αναθέσεις να τα κατασκευάσετε και να κάνετε και πάρτι».

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

 
 

 

«Με την τροπολογία συνιστάται ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Για τη στελέχωση του ΕΝΦΕΣ μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του Εθνικού Συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των μνημονευόμενων υπουργείων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με όμοια απόφαση, διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ., επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του.

Επίσης, με την τροπολογία ορίζεται ότι η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.). Επίσης, παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με ΚΥΑ, κάθε ειδικότερου ζητήματος σχετικά με την οργάνωση, τη διάρθρωση, τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του ανωτέρω φορέα. Ακόμη, προβλέπεται ότι μέχρι τις 30-6-2020, το Δημόσιο και λοιποί αρμόδιοι φορείς προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών.

Όλοι οι ανωτέρω φορείς (και όχι μόνο το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, όπως ισχύει) μπορούν, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών.

Επαναλαμβάνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να διευθύνει και να συντονίζει σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, ζητήματα μεταφοράς, διαμονής, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών. Τέλος, εξειδικεύεται ο τρόπος κάλυψης των σχετικών δαπανών για τις ανωτέρω δράσεις - δυνατότητα κάλυψης από τις πιστώσεις είτε του τακτικού προϋπολογισμού καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων των υπουργείων είτε του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είτε του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε., καθ υπέρβαση του συνολικού ανώτατου ορίου δαπάνης του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε».

Η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

«Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα και όχημα προς την δημιουργία αυταρχικού και συγκεντρωτικού Κράτους» τονίζει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντα την αιφινιαδιστική τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου άμυνας, σε ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση του και τονίζει:

Η κυβέρνηση επέλεξε να τορπιλίσει για ακόμη μια φορά τη συναίνεση καταθέτοντας αιφνιδιαστικά τροπολογία για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου άμυνας, σε ένα σχέδιο νόμου που εξ αρχής είχαμε τοποθετηθεί θετικά. Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας προβλέπει τη δημιουργία ενός “Υπεραρχηγού”, ο οποίος τιτλοφορείται «Εθνικός Συντονιστής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων (ΕΝΦΕΣ)».

Για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και  αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Με την τροπολογία αυτή, η Κυβέρνηση ευθέως παραδέχεται την παταγώδη και πλήρη αποτυχία της να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Μετά την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την έκτακτη αποπομπή έμπειρων στελεχών στη διαχείριση του προσφυγικού, την ατροφία των δομών που είχαν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ της άνω των 40 χιλιάδων αιτούντων άσυλο στα νησιά,, τη συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στις δομές φιλοξενίας πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους, η Κυβέρνηση διαπιστώνει τώρα για πρώτη φορά, σχεδόν μισό χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, την “ανάγκη στρατιωτικού συντονισμού”.

Μάλιστα, τις συνήθεις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για “λαθρομετανάστες” αντικαθιστούν, στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας, αναφορές στην “εξελισσόμενη προσφυγική κρίση” και στην κατά τα λοιπά “ανάγκη ταχείας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Στο όνομα του ανθρωπισμού όμως η Κυβέρνηση προβαίνει, χωρίς αναστολές, στην στρατιωτικοποίηση του Κράτους! Παρακάμπτει χωρίς δεύτερη σκέψη την διάκριση μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, παραβιάζει την στρατιωτική οργάνωση και ιεραρχία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας, Λιμενικού αλλά και τη διάκριση αρμοδιοτήτων των Πολιτικών Υπηρεσιών. Συστήνει Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, υπαγόμενο στον Εθνικό Συντονιστή, η οποία θα διοικείται από Ειδικό Επιτελείο και επιμέρους Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων και Τοπικά Συγκροτήματα! Αλλάζει τη δομή και διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιχειρησιακών Διοικήσεων.

Μετά την απόπειρα δημιουργίας Αστυνομικού Κράτους η Κυβέρνηση επιχειρεί και τη Στρατιωτικοποίηση του Κράτους και μάλιστα στο όνομα του προσφυγικού! Επιχειρεί την οριζόντια διείσδυση στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και αν μη τί άλλο υποσκάπτει την υπάρχουσα οργάνωση και λειτουργία τους! Ποια θέση έχει στο σχήμα αυτό ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού και οι αντίστοιχοι Υπουργοί που προΐστανται αυτών;

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία πάραυτα και να επαναφέρει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα και όχημα προς την δημιουργία αυταρχικού και συγκεντρωτικού Κράτους.
https://tvxs.gr